Pristatė regiono atliekų tvarkymo planą bei priemones

banaite umbrasas
Marijampolės regiono atliekų prevencijos ir tvarkymo planą savivaldybės atstovams pristatė UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ atstovai – Daiva Banaitė ir Gintas Umbrasas. L. Morkūnienės nuotr.

Siekiant tinkamai suplanuoti Marijampolės regiono atliekų tvarkymo sistemos plėtrą, išspręsti kylančias problemas ir įgyvendinti Europos Sąjungos reglamentuotus uždavinius, kurie patvirtinti Valstybiniame atliekų prevencijos ir tvarkymo 2023–2027 metų plane, buvo parengtas 2021–2027 metų Marijampolės regiono atliekų prevencijos ir tvarkymo planas. Birželio 14 d. šį planą Šakių rajono savivaldybės vadovams pristatė UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ atstovai – Daiva Banaitė ir Gintas Umbrasas.
 
Pasak jų, pagrindinės Marijampolės regiono atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021–2027 m. plano priemonės turėtų būti atliekų atskyrimas susidarymo šaltinyje, siekiant paruošti pakartotinai naudoti arba perdirbti, taip pat svarbu, kad atliekos būtų paruošiamos tos pačios arba kitos paskirties produktų ar medžiagų gamybai bei užtikrinamos atliekų šalinimo galimybės. Be to, specialistai įsitikinę, kad viena iš svarbiausių priemonių ateityje turėtų būti atliekų prevencijos skatinimas. Šia priemone, pasitelkiant įvairias viešinimo kompanijas, būtų siekiama pakeisti gyventojų įpročius, kad iš esmės sumažėtų atliekų susidarymas. Vartotojus reikėtų skatinti rinktis daugkartinius gaminius, naudoti produktus pakartotinai. Visa ko pradžia yra gyventojų aplinkosauginio sąmoningumo skatinimas, kad kiekvienas pajustų atsakomybę sąžiningai rūšiuoti atliekas, nes, kaip rodo UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ atstovės D. Banaitės turimi duomenys, mūsų rajone mišriose atliekose labai didelė bioskaidžių atliekų dalis. Tam, žinoma, turėtų būti užtikrintas infrastruktūros prieinamumas, todėl įgyvendinant priemones numatytas regioninis ir savivaldybės indėlis. Nuskambėjo siūlymai apsvarstyti „švediško stalo“ principus mokyklų valgyklose, siekiant sumažinti išmetamo maisto likučius, įrengti vandens stoteles mieste, kad žmonės neskubėtų pirkti vandens plastiko buteliukuose, o turėtų galimybę pasipildyti turimas gertuves, taip pat svarbu, jog miesto erdvėse atsirastų rūšiuojamosios šiukšliadėžės. Su specialistais kalbėtasi ir apie pasigirdusį  Aplinkos ministerijos siūlymą atsisakyti nemokamo buityje susidarančių apmokestinamų padangų (motociklų, lengvųjų automobilių) atliekų iš gyventojų priėmimo didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse ir nustatyti, kad jose iš fizinių ir juridinių asmenų tokios padangų atliekos (neribojant kiekio) būtų priimamos imant mokestį. Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistė Kristina Juodvalkienė išreiškė nuogąstavimą, kad tuomet dar labiau išaugs bešeimininkių padangų skaičius, kuris ir taip kasmet yra neraminantis – pernai tokių padangų rajone buvo surinkta 19 tonų, o šiemet – 21 tona.

Marijampolės regiono atliekų prevencijos ir tvarkymo planą UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ atstovai pristatė ir kitose apskrities savivaldybėse. Pristatant plano priemones Šakių rajono savivaldybėje dalyvavo meras Raimondas Januševičius, vicemeras Egidijus Peleckis, administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis, Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistė K. Juodvalkienė bei laikinai MAATC direktoriaus funkcijas einanti Irma Žiūkaitė, klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Saulius Šimonėlis ir ekologas Tomas Macijauskas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.