Pažangiai kompostuosime!

mieliauskas„Nuo šiol kompostuoti tinkamos atliekos mūsų apskrityje bus tvarkomos pažangiais metodais“  - savo pranešime spaudai pasididžiuodamas skelbia Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC ). Ir kokie gi tie pažangūs metodai?

Būtų graudu, bet per daug juokinga, tačiau šiuo „pažangiu metodu“ pavadinta vienut vienutėlė visame Šakių rajone esanti kompostuojamų atliekų aikštelė Plėgų kaime, Lukšių seniūnijoje.

Apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus Antano Mieliausko nuomone, kompostuojamų atliekų mūsų apskrityje turi ne visi gyventojai! Į mūsų laikraštį kreipėsi keli gyventojai, kurie teiravosi, ar maisto atliekos, pvz., daržovių, vaisių lupenos, graužtai nėra kompostuojami? Juk jų turi visi gyventojai. Skaitytojams kilo klausimas, kur jas dėti? Ar reikės vežti į Plėguose esančią aikštelę?

MAATC teigia, kad anksčiau išvardintos virtuvės atliekos nėra kompostuojamos ir jas reikia mesti į bendrojo naudojimo konteinerį. Tačiau MAATC praleidžia pro pirštus faktą, kad kiekviena praktiška šeimininkė, kuri turi nuosavos žemės, visas šias atliekas kompostuoja..
 
Giliu įsitikinimu, kompostuojamų atliekų gali turėti tik individualių valdų savininkai. Tačiau juos  aprūpinti specialiais kompostavimo konteineriais nenumatyta, nes  MAATC nepasirengęs už juos mokėti. „Tai kainuotų labai brangiai ir už konteinerius turėtų sumokėti visi apskrities atliekų turėtojai – konteinerių įsigijimo kaštus tektų įskaičiuoti į atliekų tvarkymo paslaugų kainą. Mūsų apskrityje kompostuoti tinkamos atliekos nuo šiol bus tvarkomos kompostavimo aikštelėse, - aiškino A.Mieliauskas.

Kompostavimo aikštelėmis naudotis galima nemokamai. Kompostavimui tinkamos atliekos šiose aikštelėse nemokamai bus priimamos tiek iš gyventojų, tiek iš įmonių bei įstaigų. Todėl nupjautą žolę, medžių šakas, sugrėbtus lapus, pūvančius obuolius ir pan. į naująsias aikšteles siūloma vežti ir individualių valdų savininkams, ir aplinką tvarkančioms įmonėms, seniūnijoms, žemės ūkio bendrovėms ir visiems kitiems jų turėtojams.

Dar kartą pakartojame tiems, kuriems kyla teisėtas klausimas, ką vežti į Plėgus, o ko ne: vežami dideli kompostuojamų atliekų kiekiai, kurių patys nekompostuojate. Kitos atliekos, kurios galėtų būti kompostuojamos, tačiau jų nedaug, tai dažniausiai liekančios nuo maisto gamybos, metamos į bendro naudojimo konteinerį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.