Augintinių veisėjams – griežtesni reikalavimai

suniukaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Nuo šių metų rugpjūčio 8 dienos įsigaliojo nauji ,,Veterinarijos reikalavimai gyvūnų augintinių veisėjams”, paruošti siekiant įgyvendinti Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatas bei užkirsti kelią nelegaliai bei nesąžiningai dirbančių veisėjų veiklai.
 
Nuotr. Nuo šiol veislynuose auginamiems gyvūnams turės būti sudarytos visus veterinarinius reikalavimus atitinkančios sąlygos.
 
Veikla turės būti įregistruota
 
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu nustatomi bendrieji ir specialieji reikalavimai dėl gyvūnų augintinių laikymo ir priežiūros, jų sveikatos reikalavimai bei gyvūnų augintinių apskaitos tvarka. Pastarieji reikalavimai taikomi juridiniams asmenims , organizacijoms  ir jų filialams  bei fiziniams asmenims, užsiimantiems individualia veikla, kurios objektas yra verslinis gyvūnų augintinių veisimas bei tikslas gauti pajamas.

Pagrindinė naujovė gyvūnų augintinių veisėjams, užsiimantiems komerciniu gyvūnų veisimu, - reikalavimas savo veiklą užregistruoti teritorinėse valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose. Jei šiai veiklai naudojamos specializuotos patalpos, reikia gauti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patvirtinimą, kad jos atitinka nustatytus reikalavimus.„Iki šiol gyvūnų augintinių veisėjai buvo likę tarsi už veterinarinės kontrolės ribų. Gyvūnas augintinis – tai gyvūnas , laikomas estetiniams ir bendravimo poreikiams tenkinti. Į šią sąvoką įeina ne vien visų mūsų  mėgiami šunys ir katės, tačiau ir smulkesni gyvūnai: jūrų kiaulytės, smiltpelės, dekoratyviniai triušiukai, šeškai, dekoratyviniai paukščiai  ir kitų rūšių  smulkūs gyvūnėliai,“- sakė Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytojas - inspektorius Alvydas Pilipauskas. Anot inspektoriaus, nuo šiol visi rajono gyvūnų augintinių veisėjai dėl registracijos privalo kreiptis į Šakių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą su atitinkamos formos prašymais ir kitais reikalingais dokumentais. Tai privalu atlikti  ne vėliau kaip per 3 mėnesius po VMVT direktoriaus įsakymo įsigaliojimo. Laiku veiklos neįregistravusiems gyvūnų augintinių veisėjams gresia administracinė atsakomybė.
 
Nauji veterinariniai reikalavimai - prieš nelegalius ir nesąžiningus veisėjus

Gyvūnų augintinių veisėjų registracija įvesta siekiant užtikrinti, kad gyvūnai būtų veisiami atsakingai, laikantis jų sveikatos ir gerovės reikalavimų, o įsigyti šuniukai, kačiukai ir kiti naminiai augintiniai būtų sveiki. Sugriežtinti gyvūnų augintinių veisimo tvarką paskatino pastaraisiais metais vis dažniau išaiškinami nelegalaus veisimo atvejai bei paaiškėję faktai, kai gyvūnai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis. Plačiai nuskambėjo istorija,  kad iš Garliavos (Kauno raj.) gyventojo buvo konfiskuota 11 šunų, kuriuos jis veisė per ankštuose narvuose, nešildomose nuosavo namo patalpose. Viešumon iškilo nemažai faktų, kuomet paaiškėjo nelegalių gyvūnų veisėjų sukčiavimo atvejai. Neretai augintinius įsigiję gyvūnėlių mylėtojai labai greitai juos praranda,- gyvūnai nugaišta. Taip atsitinka todėl, kad nesąžiningi prekeiviai parduoda ne tik silpnus, ligotus jauniklius, bet ir per anksti juos atskiria nuo motinos. Pagal naujuosius reikalavimus, šuniukai gali būti parduodami ne jaunesni nei 2 mėnesių, o kačiukai - 3 mėnesių.

Didės atsakomybė ir kontrolė

Registravimo reikalavimai taikomi fiziniams ir juridiniams asmenims bei organizacijoms, užsiimantiems komerciniu gyvūnų augintinių veisimu. Pateikiant prašymus turi būti nurodytos numatomų veisti gyvūnų augintinių rūšys ir veislės, gyvūnų augintinių skaičius ir planuojamas vadų skaičius per metus. Taip pat reikia pažymėti, ar verslinio gyvūnų augintinių veisimo vieta yra gyvenamoji patalpa. Už registraciją valstybės rinkliava nėra renkama. Gyvūnų veisimo vietos turi atitikti nustatytus reikalavimus ir būti patvirtintos, išskyrus atvejus, kai veisėjas augintinius laiko ir veisia gyvenamosiose patalpose. Patalpose, kurios neatitinka naujojo įsakymo keliamų veterinarijos reikalavimų, veisėjams augintinius laikyti bus leidžiama, jei jų sveikatai ir gerovei nėra pavojaus, tačiau čia juos veisti draudžiama. Papildomai prie prašymų reikia pateikti veiklos aprašymą, gyvūnų augintinių laikymo įrangos išdėstymo schemą (nurodant veisimo vietos plotus, apšvietimą ir kt.), informaciją apie šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą bei veisimo vietos valymo, plovimo ir dezinfekavimo tvarkos aprašą. Tais atvejais, kai planuojama veisti pavojingus šunis, privaloma turėti savivaldybės administracijos direktoriaus išduotą leidimą laikyti ir veisti tokius šunis.

Veisėjai bus registruojami į bendrą sąrašą
 
Šis naujas įpareigojimas įregistruoti gyvūnų augintinių veisimo vietas galios visiems – ir parduodantiems gyvūnus su kilmės dokumentais, ir be jų. Tad pirkėjai, nusprendę įsigyti augintinį ir vykti pas veisėją, pirmiausia galės pasitikrinti, ar šis yra įregistruotas VMVT veisėjų sąraše. Jei sąraše veisėjo nėra, vertėtų suabejoti, ar iš tokio veisėjo įsigysite tikrai sveiką ir grynaveislį augintinį. Supratę, kad pardavėjas pasielgė nesąžiningai, su skundu galėsite kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Šakių rajono gyventojai dėl  detalesnės informacijos, susijusios su gyvūnų augintinių veisimu ir registracija bei kitais klausimais turėtų kreiptis į Šakių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą telefonu 834551382 arba atvykti į tarnybą (Vasario 16-osios g. 41, Šakiai).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.