Poezijos pavasaris neaplenkė ir Šakių

poezijos pavasarisVisoje Lietuvoje vykstantis tradicinis „Poezijos pavasaris“ praeitą trečiadienį atkeliavo į Šakius. Jame - ypatingas dėmesys mūsų krašto poetui Albinui Bernotui.
 
Nuotr. Literatūrologė Donata Mitaitė (stovi), apibūdinusi kiekvieną svečią pripažino, kad jų poezija – nelengva.  
 
Šiemetinėje „Poezijos pavasario“ afišoje Šakiuose buvo skelbiami eiliniam klausytojui mažai girdėtų poetų vardai. Tiesa, tebus tai daugiau privalumas, nei trūkumas – elitinis menas visada tarpsta siaurame intelektualų rate, o populizmas pas mus viešėjusių rašytojų kūryboje retas svečias. Taigi tai, ką išgirdome renginio metu buvo įkandama ne kiekvienam, pripratusiam prie vietinių eiliuotojų poezijos skambesio. Literatūrologė Donata Mitaitė, apibūdinusi kiekvieną svečią, pripažino, kad jų poezija – nelengva. „Poezijos pavasaris“ visada suteikia provincijai galimybę atkelti vartus į dabartines meno tendencijas.

Nesileidžiant į detalias recenzijas galima apibendrinti, kad įdomi buvo jaunos, Salomėjos Nėries vardo literatūrinę premiją gavusios poetės Sonatos Paliulytės kūryba. Jos eilėraščiuose žaidžiama netikėtais žodžių sąskambiais, svarbi grafinė forma, atsiskleidžia ir moteriškajai poezijai būdinga „iš buities į būtį“ tendencija.

Šiek tiek artimesnės tai poezijai, kurią esame įpratę girdėti – poetės Meilės Kudarauskaitės eilės, kuriose, kaip ji apibūdino, skamba ne tai, kas vyksta aplink, o tai, kas dedasi širdyje.

Poezijos pavasarį aplankė ir poetas bei fotografas Ričardas Šileika, kurio eilėraščiuose neretai nuskamba humoro gaidelė, klausytojus sužavėjo ir jo mokėjimas bendrauti su publika.

„Poezijos galima ir neskaityti, galima skaityti apie vidaus degimo variklių detales, bet poetai vis tiek rašo“,- kalbėjo Jonas Kalinauskas. Jo poezijoje daug sapno logikos, tikrovės iškraipymo, sunkaus emocinio krūvio, nevengiama iškelti sudėtingus būties aspektus. Beje, mūsų kraštietis A. Bernotas buvo pirmosios šio poeto knygelės krikštatėvis. Juos siejo labai artimas ryšys ir J. Kalinauskas teigė, jog jam net šiandien sunku patikėti, jog A. Bernoto daugiau nesusitiks.

Aktorė Olita Dautartaitė perskaitė A. Bernoto eiles, o literatūrologė D. Mitaitė mūsų kraštiečiui skyrė daug gražių žodžių ir apgailestavo, kad jis, turint omenyje meninį lygį, kažkodėl yra lyg ir likęs poezijos pasaulio paraštėse. Vis tik ji pati renka rankraščius, tyrinėja A. Bernoto kūrybą, tuo padėdama jo poezijai gyventi ir užimti deramą vietą literatūros istorijoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.