Mylėkit kiekvieną būtybę be išskaičiavimo, neskirstant pasaulio į juodą ir baltą

paroda33Asta GVILDIENĖ
 
Spalio 31 dieną Zanavykų muziejuje vyko netradicinis renginys. Kūrybinė grupė „Kosmonautas psichiatrinėje“ -  šakietės visuomenininkės Živilė Unguvaitytė, Dovilė Stasiulytė ir Živilė Žičkutė pristatė kolektyvinę video projekcijos, fotografijos ir tapybos darbų parodą „33“. Jos metu surinktos lėšos skirtos VšĮ „Vaišnavų kultūros centras“ labdaros valgyklai paremti.
 
Nuotr. Labdaros renginio metu (iš kairės į dešinę)  Ž. Žičkutė, Ž. Unguvaitytė ir D. Stasiulytė pristatė kolektyvinę video projekcijos, fotografijos ir tapybos darbų parodą „33“.
 
Nuo kovo mėnesio Šakiuose vėl savo veiklą atnaujinusi VšĮ „Vaišnavų kultūros centras“ labdaros valgykla, įsikūrusi  Šakių vaistinės rūsio patalpose, kasdien karštu maistu pamaitina apie 90 nepasiturinčių miesto gyventojų. Daugiau kaip pusė  jų – senjorai, gaunantys labai mažas pensijas. Kadangi didžiąją pinigų dalį jiems tenka išleisti komunaliniams mokesčiams ir vaistams, todėl tenka gyventi pusbadžiu. Jaunimui išvykus laimės ieškoti užsienyje, seni žmonės, kurių nuolatiniai palydovai nepritekliai, ligos ir vienatvė, lieka be artimųjų paramos.

Jauna šakiečių Juliaus ir Giedrės Šedbarų šeima, auginanti dvi mažametes dukras, savanoriškai be jokio atlygio visą savo laiką ir jėgas skiria kilnaus tikslo įgyvendinimui – vargstančių rajono žmonių maitinimui. Rajono ūkininkų, verslininkų ir eilinių piliečių geraširdiškumo dėka Labdaros valgykla aprūpinama daržovėmis ir kitais maisto produktais. Šį pavasarį atsirado galimybė karštu maistu pamaitinti ne tik nepasiturinčius šakiečius, bet ir Lukšių krašto gyventojus. Jiems kiekvieną savaitę maistas vežamas specialiu automobiliu.

Prie šios idėjos įgyvendinimo prisidėjo nuo pat „Vaišnavų kultūros centro“ įsikūrimo pradžios jį remianti VšĮ „Mano skveras“, vadovaujama Ž. Unguvaitytės. Ši įstaiga, vykdanti labdaringą veiklą bei skatinanti gilesnį Lietuvos kultūros ir meno pažinimą ir įvairių sričių specialistų tobulėjimą, gegužės mėnesį skyrė paramą automobilio, kuris atitiktų maisto pervežimo higienos reikalavimus, pirkimui.  

Jau daugiau kaip pusę metų įstaigos vadovė brandino ir kitą idėją – labdaringą renginį, kurio metu būtų renkamos aukos Labdaros valgyklai paremti. Šiam tikslui pasitarnavo praėjusį penktadienį Zanavykų muziejuje atidaryta kolektyvinė Ž. Unguvaitytės, D. Stasiulytės ir Ž. Žičkutės darbų paroda „33“, kuri čia bus eksponuojama iki lapkričio 15 dienos. Dvidešimt fotografijų, dvylika tapybos darbų ir video projekcija buvo bandoma parodyti nepritekliuose gyvenančių žmonių likimus.

„33“ – tai ne tik eksponuojamų darbų skaičius. Jis, pasak parodos autorių, simbolizuoja dieviškąją meilę, kuri moko mylėti kiekvieną būtybę be išskaičiavimo, neskirstant pasaulio į juodą ir baltą.  Todėl šios parodos tikslas ir buvo perteikti vargstančiųjų  išgyvenamą kasdienybę, primenant, kad kiekvienas iš mūsų gali bet kada  atsidurti tokioje nepavydėtinoje situacijoje. Ne veltui mūsų protėviai sakydavo: „Neišsižadėk ligos, tiurmos ir ubago terbos. Negali žinoti, kas bus rytoj.“

Pasak vienos iš labdaringo renginio organizatorių Rimos Vasaitienės, džiugu, kad į Zanavykų muziejų susirinko nemažas būrys kraštiečių,  neabejingų šalia gyvenančių žmonių bėdoms ir nepritekliams, vertinančių kūrybines idėjas ir gyvą muziką. Čia buvo galima pasiklausyti visiems gerai žinomo kompozitoriaus, dainų autoriaus ir atlikėjo, gitaristo Domanto Razausko koncerto.  Parodos autores pasveikino rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, apie sąžinės balsą kiekviename iš mūsų kalbėjo Lukšių parapijos klebonas Vytautas Juozas Insoda. Susirinkusieji rajono vargstančiųjų maitinimui suaukojo daugiau nei tūkstantį litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.