Cirko žiburiai nušvietė Šakius

cirko ziburiaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Praėjęs savaitgalis Šakiuose buvo kitoks – su trupučiu mistikos ir burtų. Jei kur nors netyčia pastebėjote ryškiaspalviais kostiumais ir makiažais pasidabinusius jaunuolius, tai nebijokit, jums nesivaideno! Ir, joks kaukių vakarėlis nevyko, Šakiuose vyko jau ketvirtasis tarptautinis cirko festivalis „Cirko žiburiai“, kuriuo šeštadienį ir sekmadienį galėjo grožėtis maži ir dideli šakiečiai bei miesto svečiai.
 
Nuotr. Savaitgalį vykęs tarptautinis cirko festivalis sukvietė apie tūkstantį šakiečių bei miesto svečių.
 
Šakiuose - lyg Monte Karlo festivalyje
 
Po dvejų metų pertraukos šakiečius ir miesto svečius džiuginęs tarptautinis cirko festivalis – konkursas „Cirko žiburiai – 2014“ buvo surengtas Šakių kultūros centro cirko mokyklos vadovų Itanos ir Raimondo Januševičių iniciatyva. Jaunimo kūrybos ir sporto centras praėjusį savaitgalį virto didžiule cirko palapine, kuri iš tikrųjų privertė pasijusti lyg būtum kažkur toli toli, o ne čia pat – Šakiuose. Kaip renginio vedėjas Dangis Cholinas sakė: „Nors trumpą akimirką tikrai pasijausite lyg Monte Karlo cirko festivalyje“. Net neverta svarstyti, kiek laiko ir pastangų reikėjo surengti šį festivalį, kiek idėjų bei minčių reikėjo norint įgyvendinti visus planus.

Artistai iš septynių šalių

Šakių jaunimo ir kūrybos centre šeštadienį vyko konkursiniai pasirodymai. Šią dieną renginio dalyvius aikčioti ir kartais iš baimės primerkti akį vertė septynių šalių cirko artistai: „Šypsena“ ir „Dzūkija“ iš Lietuvos, „Vivat“ ir „Jauniba“ iš Latvijos, „Arena“, „Sputnik“ bei „Rovesnik na Nevie“ iš Rusijos, „Feerija“ iš Baltarusijos, „Alee ap“ iš Ukrainos, „Cirkus variete“ iš Švedijos bei „Scuola di cirko Golovkova“ iš Šveicarijos. Antrąją festivalio - konkurso dieną vyko prizininkų apdovanojimai bei laureatų pasirodymai.
 
Nugalėtojai – kolektyvas iš Rusijos

Dalyvius vertinusi kompetentinga komisija (pirmininkė – M. Rumiancevo vardo Rusijos valstybinės estrados ir cirko mokyklos direktorė Valentina Savina, žurnalistas, cirko istorikas ir kritikas Alvidas Jancevičius, Kaliningrado valstybinio kilnojamojo cirko „Jantar“ direktorė Natalija Lebedinskaja, Švedijos cirko „Wictorija“ vadybininkas Lezcek Kosiol, vaikų ir jaunimo neformalaus ugdymo ir užimtumo kūrėjas Saulius Skambinas bei tarptautinės cirko mokyklų asociacijos viceprezidentė Valentina Kolesničenko) ilgai svarsčiusi nusprendė, jog pirmąją vietą iškovojo nuostabiais kostiumais pasipuošęs kolektyvas iš Rusijos „Arena“, kuriam buvo įteiktas 250 eurų piniginis prizas. Kadangi komisijai buvo labai sunku nuspręsti, kam reikėtų skirti antrąją vietą – jos buvo dvi. Antrųjų vietų laimėtojais tapo Šakių cirko mokykla bei „Alle ap“ iš Ukrainos, abiems kolektyvams buvo įteikta po 150 eurų. Trečiąją vietą festivalyje - konkurse „Cirko žiburiai - 2014“ iškovojo kolektyvas „Sputnik“ iš Rusijos, kuriam atiteko 100 eurų. Taip pat „Cirko Žiburiuose“ buvo apdovanoti atskirų žanrų atstovai, kuriuose šakiečiai taip pat skynė laurus. Akrobatikos žanre pirmąją vietą iškovojo Julius Kelertas ir Juras Pratusevičius, penkios merginos toje pačioje kategorijoje (Agnė Palubinskaitė, Gabija Česnavičiūtė, Gabija Pranskaitytė, Sandra Bendoriūtė bei Karolina Išganaitytė) iškovojo trečiąją vietą už akrobatinę piramidę. Už originalų žanrą Šakių cirko mokyklos akrobatai su šokdynėmis laimėjo antrąją vietą, o mažoji cirko mokyklos artistė Agnė Palubinskaitė, kuri atliko Pelenės vaidmenį ir stebino net visko mačiusius festivalio svečius, buvo apdovanota už aktorinį debiutą. Taip pat visiems nugalėtojams buvo įteiktos skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio pagamintos statulėlės. Šis projektas, kurį dalinai finansuoja Kultūros rėmimo fondas, skirtas skatinti mėgėjiško cirko meno tradicijų tęstinumą Lietuvoje ir sklaidą tarptautiniu lygiu.
 
Jau galvoja apie ateinantį festivalį    

Po savaitgalį vykusio festivalio – konkurso Šakių cirko mokyklos vadovas bei Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius teigė, jog jau planuoja 2016 metais vyksiantį penktąjį tarptautinį festivalį, nes pasak vadovo „Nėra laiko snausti“. R. Januševičius svarstė, jog galbūt iš tikrųjų organizuojant ši renginį einama teisinga linkme, juk festivalis sukvietė apie tūkstantį žmonių, o tai Šakiams jau tikrai yra daug. „Mes esam meno žmonės ir kiek galėdami stengiamės sukurti kuo didesnę šventę“,- teigė pašnekovas. Belieka tikėtis, jog ši graži idėja - organizuoti cirko festivalį Šakiuose išliks ilgai ir po dvejų metų vėl galėsime stebėti tarptautinio festivalio dalyvių pasirodymus.
 
Cirko istorija Šakiuose – nuo neatmenamų laikų

Šakių kraštas tikrai turi kuo pasigirti, cirkas čia nesvetimas ir turi gan senas tradicijas. Dar 1959 metais Kudirkos Naumiestyje kultūros namų direktorius J. Vikšraitis ir meno vadovas P. Pučiliauskas įkūrė pirmąjį Pabaltijyje cirką „Žuvėdra“, 1976 metais Šakiuose buvo įkurtas rajono kultūros namų saviveiklinis cirkas „Šypsena“. Festivalis „Cirko Žiburiai“ rengiamas nuo 1978 metų, tiesa, tuo metu jis buvo tarprajoninis saviveiklinių cirkų sąskrydis. Vėliau ši graži idėja tapo tradicija ir festivalis buvo organizuojamas kartą per dvejus metus. Deja, 1988 metais turėjęs vykti šeštasis festivalis taip ir nebuvo surengtas. 2008 metus galime laikyti festivalio atgimimo laikotarpiu, nes būtent šiais metais Šakiuose buvo surengtas šeštasis „Cirko žiburių“ festivalis ir jau nebe respublikinis, o tarptautinis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.