Šunų paroda nepalieka abejingų

sunu paroda
Šįmet Šakių kinologų klubo gražiausio šuns titulą pelnė labradoro retriveris (kairėje ), jo savininkė Eugenija Sajonienė. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį savaitgalį J. Lingio parke vėl karaliavo keturkojai, vyko Šakių kinologų klubo rengiama kasmetinė visų veislių šunų paroda „Zanavykų vasara 2020“ bei „Šakių miesto taurė 20“. Net dvi dienas ringuose varžėsi bei vedlių, veislynų ir kituose konkursuose dalyvavo apie 480 augintinių. Tiesa, šįkart dalyviai tik iš Baltijos valstybių ir Suomijos.

Šiemet šunų veisėjai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos parodoje pristatė 122 skirtingas veisles. Parodos teisėja Jūratė Butkienė pasidžiaugė Šakių kinologų klubo, vadovaujamo Valentino Stikliaus, surengtomis parodomis, viešnią iš Kauno ypač žavėjo itin komfortiška aplinka J. Lingio parke.

„Kas vieną kartą čia pabuvo, kitais metais stengiasi vėl dalyvauti. Čia labai jauku ir komfortiška visiems dalyviams ir mums, teisėjams“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad šiemet jiems visgi apsunkino teisėjavimą privalomas kaukių dėvėjimas.
Ji pasakojo, kad kiekviename ringe buvo ir neįprastų veislių – tokių kaip Rytų Europos aviganis, Liuzianos šuo, amerikiečių plikasis terjeras.

Augintiniai dvi dienas varžėsi veislių ringuose, šunis demonstravo jaunieji vedliai, šunų parodoms vis labiau populiarėjant, į šią įdomią veiklą įsitraukia ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Augintiniai ir jų šeimininkai, įsitaisę J. Lingio medžių pavėsyje, kaip išmanydami rūpinosi savo augintiniais, rengė juos ringams. Pakalbintas vos dvejų metų aristokratiško, per 60 kilogramų sveriančio juodojo rusų terjero Nordo šeimininkas Augis pasakojo, kad šiuos šunis veisia jau penkiolika metų, namuose dar keturi augintiniai. Pasiteiravus, kodėl pasirinko būtent juoduosius rusų terjerus, šunų veisėjas juokavo: „Todėl, kad juoda. Moterims labai patinka, nesitepa... Augintinį kerpu pats, jam šiuo metu labai karšta. O kur žiemą būna? Penkiolika metų jie guli ant sofos.“

Pirmą kartą varžybose Šakiuose dalyvaujanti viešnia iš Latvijos džiaugėsi puikiu renginiu, gera parodos vieta, ji atsivežė rytų Europos aviganius.

„Rytų Europos aviganiai – tai labai universalus šuo: puikus kompanionas, sargas, šeimos draugas, lengvai pasiduodantis dresuoti. Šie šunys perneša ir atšiaurų orą, ir karštį“, – pasakojo Rytų Europos aviganius veisianti latvė Karina.

Abi parodos dienas gerai pasirodė ir titulus pelnė ir Šakių rajono kinologų klubo narių augintiniai: keturi amerikiečių akitos (sav. Rasa Martinaitienė), kurtsharai (sav. Reda Vaitonienė) veisėjos Dinaros Gudaitienės grifonai bei kiti. D. Gudaitienė pasakojo, kad dalyvavimas parodose nėra toks lengvas, koks atrodo iš pirmo žvilgsnio: teisėjai vertina ne tik grožį, didelį dėmesį skiria keturkojo laikysenai, eisenai, elgesiui.

R. Martinaitienės šešių mėnesių augintinė Bekė laimėjo pirmą vietą mažylių grupėje. Kurtsharų veislynas „Medeinos giraitė“ (sav. R. Vaitonienė) sekmadienio konkurse buvo pripažintas geriausiu.

Sekmadienio pavakarę tradiciškai buvo renkamas gražiausias Šakių kinologų klubo šuo. Šiemet šiuose rinkimuose varžėsi penki keturkojai, juos vertinęs teisėjas Ernestas Balsiukas gražiausiu išrinko labradoro retriverį (sav. Eugenija Sajonienė). Beje, šiam augintiniui simpatijas atidavė ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, dėl mero taurės varžėsi būrys Lietuvoje gimusių šunų, pelniusių titulus dviejų dienų parodose.

Dvi dienas vykusi paroda, nepaisant alinančio karščio, sutraukė ir būrį žiūrovų, juk šioje šunų parodoje augintiniai buvo vienas už kitą gražesni.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.