Kurdamas pasiduoda atsitiktinumui

vorevicius parodos atidaryme
Algimantas Vorevičius savo kūryba užpildė beveik visas rezidencijos erdves. Be jo paveikslų, erdvė prisipildė jo artimųjų ir bičiulių šurmulio ir sveikinimų. V. Venslovaičio nuotr.


Šakių menininkai tęsia tradiciją ir toliau savo kūrybą pristato Sasnavoje esančioje rezidencijoje „Grįžulo Ratai“. Šįkart beveik visos erdvės užpildytos tapytojo Algimanto Vorevičiaus darbais. Personalinė paroda „Raudona mėlyna“ provokuoja vaizduotę, o daugiau nei keturios dešimtys darbų yra savotiška pastarųjų kelerių metų autoriaus kūrybos apžvalga.
 
A. Vorevičius, dažniau visų vadinamas tiesiog Voru, save atranda tiek tapyboje, tiek scenografijoje, imasi ir skulptoriaus įrankių, be to, yra mokytojas, plenerų dalyvis. Tačiau personalinė paroda paskutinį kartą buvo surengta senokai – prieš kelerius metus. Todėl sugrįžimas po pertraukos buvo turtingas ryškių, dinamiškų, energija trykštančių darbų. Jie pripildė tiek rezidencijos vidaus erdves, tiek lauko galeriją. Ekspozicijoje galima rasti visai šviežių, šiųmečių darbų, bet ir ankstesnių metų, dar niekur neeksponuotos kūrybos.

Pagrindinis A. Vorevičiaus kūrybos bruožas – ryškus spalvinis koloritas, žadinantis vaizduotę. Pats autorius sako, kad kurdamas labiausiai mėgsta pasiduoti atsitiktinumui: „Pili dažus, jie bėga, jungiasi vieni su kitais, papučia vėjas, vėl savaip pakreipia dažų tekėjimą, atskrenda vabzdžiai, drugeliai, nes jie mėgsta ryškias spalvas, jie ropodami paveiksle padaro kokią nors liniją…“ Jam patinka leisti procesui tiesiog vykti, tačiau, žinoma, neiškenčia ir pats neprisilietęs teptuku. Vorevičių dukra Birutė juokauja, kad tėtis, pridėdamas savo ranką, dažnai sugadina tai, kas būna sukurta lyg ir savaime, bet „lakštingala juk negali nečiulbėti“.

„Pačiame parodos pavadinime „Raudona mėlyna“ tarsi slypi savotiška provokacija žiūrovui, nes spalvos užrašytos ne taip, kaip turi būti, o atvirkščiai. Ką tuo norėta pasakyti? Tai savotiška paralelė su mano abstrakcijomis: kartais gal norėjau pasakyti viena, o žiūrovas gal supras visai ką kita“, – sako menininkas. Tačiau bet kokiu atveju jis tikisi, kad lankytoją palies iš paveikslų sklindanti ekspresija, dinamika ir energija. Juk svarbiausia, kad žmogus būtų paliestas, o ir tose abstrakcijose vis tiek pasimatys ežeras, debesys ar medžiai, nes juk žmogus negali atitrūkti nuo svarbiausios įkvėpėjos – gamtos.

A. Vorevičius – Šakių rajono savivaldybės kultūros ir meno tarybos narys, menininkas, scenografas, skulptorius, nuo 1987 m. gyvenantis Šakiuose. Darbus yra eksponavęs ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Olandijoje.

Paroda „Raudona mėlyna“ rezidencijoje veiks iki gruodžio 1 dienos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.