Šakiuose ruošiama 30 kvalifikuotų gidų

Šakių turizmo informacijos centras vykdo projektą, kurio metu 30 šakiečių suteikiama neeilinė galimybė įgyti gido kvalifikaciją. Kartu tai turėtų labai pagerinti turizmo situaciją rajone.

Spalio gale prasidėję gidų kursai vyks iki balandžio vidurio. Jų dalyviai savo tinkamumą gido kvalifikacijai turi įrodyti atlikdami namų darbus, be to, jiems reikės parašyti apie 50 puslapių apimties baigiamąjį darbą. Gido pažymėjimas, kurį gaus kursų klausytojai, leis užsiimti kvalifikuota gido veikla bei galios ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

„Nuo projekto pateikimo iki jo starto praėjo pusantrų metų“,- pasakojo E. Plančiūnienė. Apie vyksiančius kursus informacija buvo platinama per bendruomenės, kultūros centrus ir pan., kad kvalifikaciją galėtų įgyti visi žmonės, kuriems tikrai to reikia. „Norėjome, kad mūsų rajono turistiniuose objektuose būtų kuo daugiau žmonių, kurie galėtų kvalifikuotai priimti atvykstančius turistus. Aišku, būti gidu reikia turėti ir įgimto gebėjimo“,- šypsojosi E. Plančiūnienė.

Gidų mokymo programa, patvirtinta Švietimo departamento, yra bendra visai Lietuvai, tiesa, kiekvienam kraštui, taip pat ir Šakių rajonui, yra adaptuoti geografijos ir istorijos kursai. „Visos kitos disciplinos bendros. Iš viso būsimiesiems gidams skirtos 252 valandos įvairių paskaitų. Kiekvieną šeštadienį jie klauso teorinių užsiėmimų, mokosi retorikos, psichologijos, kalbos kultūros, Lietuvos turizmo teisinės bazės, statistikos. Numatytos kelios akademinės valandos net ir pirmosios pagalbos teikimui“,- vardijo E. Plančiūnienė.

Gidai vyko į dvi mokomąsias ekskursijas – į Kidulių dvaro atidarymą bei Vilnių. Kaip pasakojo Turizmo informacijos centro darbuotoja Jolita Lekavičienė, pastaroji ekskursija suteikė galimybę susipažinti su profesionalių gidų darbu, pažvelgti ne turisto akimis, bet iš profesinės pusės. „Išvažiavome anksti – 7 valandą ryto, o grįžome 20 val. Taigi, diena buvo ilga. Aplankėme Trakus, paskui vykome į Vilnių, ėjome į Valdovų rūmus, kuriuos tikrai išsamiai apžiūrėjome, leidomės į Katedros požemius, išvaikščiojome senamiestį. Visą dieną buvome ant kojų“,- prisiminė J. Lekavičienė.

„Man labai patinka, kad kursus veda kelionių organizatorius „Kiveda“, jie labai „laužia“ mus iš esmės išmanyti savo krašto turistinius objektus, istoriją. Prieš Kalėdas buvo pateikta užduotis „100 klausimų apie Šakių kraštą“, kurią atliekant reikėjo pamąstyti net ir tiems, kurie čia užaugę bei turi sukaupę nemažai žinių“,- pasakojo E. Plančiūnienė. Ji juokavo, kad kursų lankytojai dirba iš peties ir nuolat atlikinėja užduotis, nes sustojus tuoj pat prisikaupia daug nepadarytų namų darbų. Kursų dalyviai turi ir patys parengti solidų turistinį maršrutą, kuriame būtų numatytos lankytinos vietos, apie kurias jie galėtų įdomiai bei patraukliai papasakoti.

Kursus lanko ir tie, kurie nori pradėti aktyviau užsiimti gidų veikla, ir tie, kurie jau nuo seno mūsų krašte vertinami, kaip žmonės,  puikiai mokantys priimti ekskursijas. Gido pažymėjimą įgis Edgaras Pilypaitis, Diana Šležienė, Edmundas Rinkevičius, Rima Vasaitienė, Tautvydas Šukys ir kiti. T. Šukys teigia, kad iš pradžių į šiuos kursus žiūrėjo kaip į ateities galimybę, nes manė, jog toks dalykas kaip gido pažymėjimas gali anksčiau ar vėliau praversti. „Niekada negali žinoti. Tačiau pradėjęs lankyti net pats nustebau, kiek man, kaip žmogui, šie kursai davė naudos jau dabar. Labai įdomiai moko bendrauti su žmonėmis, buvo atvykusios puikios retorikos, psichologijos lektorės, kurių paskaitų klausėmės su didžiuliu susidomėjimu“,- teigė T. Šukys, kurio baigiamojo darbo tema bus naktinis turistinis maršrutas po Plokščius. „Šį maršrutą sukūrė mano istorijos mokytoja Gražina Kazarian, tačiau ji perleido jį man, o pati ėmėsi didesnių istorinių žinių reikalaujančios kelionės Vinco Kudirkos takais. Mano maršrutas bus daugiau pramoginis, su vaiduokliais, šiek tiek ekstremalus, mat nepažįstamoje vietovėje vaikščioti yra nelengva, norisi, kad juo einant „įsijungtų“ visi pojūčiai“,- pasakojo T. Šukys, kuris yra dėkingas organizatoriams už suteiktą galimybę patobulėti tiek kaip žmogui, tiek profesiškai.

E. Plančiūnienė pasidžiaugė, kad turizmas rajone pamažu stiprėja. „Atidarytas Kidulių dvaras, prie jo yra vyninė, netoliese - Sudargo piliakalniai, Pervazninkai, „Ožiukų mokykla“. Štai dar vienas kampas rajone, kur jau yra ką veikti, yra ką pasiūlyti turistams“,- kalbėjo E. Plančiūnienė. Kai 30 kursų dalyvių sudarys savo skirtingus maršrutus, rajonas dar labiau sustiprės ir  bus pasiruošęs priimti turistus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.