Geriau pirkt, negu miške nukirst...

sakosVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Artėjančios Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventės neįsivaizduojamos be tradicinės mišku kvepiančios kalėdinės eglaitės ar kitų šventinių akcentų. Daugelis namus puošia ir eglės šakelėmis ar vis labiau populiarėjančiomis dirbtinėmis eglutėmis.
 
Nuotr. Jau kelinti metai iš eilės miškininkų organizuojamos akcijos „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ metu šakiečiams nemokamai dalijamos eglių šakos.
 
Kasmet kelis šimtus rajono miškuose išaugintų eglaičių Šakių miškų urėdijos miškininkai artėjančioms šventėms pasiūlo rajono gyventojams. Prieš šias didžiąsias šventes Aplinkos ministerija ir Generalinė miškų urėdija ir šiemet rengia jau tradicine tapusią akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kurios metu žmonėms bus dovanojamos eglių šakos. Šioje akcijoje dalyvaujanti Šakių miškų urėdija šakiečiams žada būti itin dosni,- gruodžio 18 dieną, nuo 13 iki 17 val., Šakių miesto centre, prie Šakių rajono parapijos namų esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, bus nemokamai dalijamos eglišakės. Kaip sakė Šakių miškų urėdijos miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Kęstutis Jankauskas, miškininkai stengsis sudaryti sąlygas, kad visi šakiečiai kartu su eglės šakele į namus parsineštų ir pakilią kalėdinę nuotaiką. Nemokamas eglės šakelių dalijimas pasitarnaus ir miško apsaugai,- žmonėms kils mažiau pagundų slapčiomis miške nukirsti jau ūgtelėjusią žaliaskarę.
 
Bus vykdomi prevenciniai reidai

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, miškininkai organizuos reidus ir akylai stebės, kad miškuose nebūtų nelegaliai kertamos eglaitės, jų šakos ar kiti medeliai.„Prieššventinėmis dienomis budėjimas rajono miškų teritorijose bus sustiprintas. Darbuosis beveik 40 rajono miško apsaugos pareigūnų. Esant įtarimui, bus stabdomi ir tikrinami automobiliai. Tam tikrose miško vietose jau yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros,- tai irgi puiki prevencinė priemonė“,- apie sugriežtintą miškų apsaugą įspėjo K. Jankauskas. Pasak jo, kirviu ar pjūklu apsiginklavę žmonės, prieš šventes atėję į mišką, paprastai dairosi kuo gražesnės ir didesnės eglės. Ją nukirsdami, gamtai padaro tikrai akivaizdžią žalą. „Miškininkai šventėms eglutes kerta ten, kur tai tikrai galima ar net būtina daryti,- tose vietose, kur medeliai auga po aukštais medžiais, arba ten, kur eglutės skursta ar yra tiesiog nereikalingos – pavyzdžiui, auga grioviuose“,- sakė K. Jankauskas. Išauginti tokią eglę, kuri per Šv. Kalėdas galėtų papuošti mūsų namus, miškininkams reikia kone dešimtmečio. Auginant medelius iš sėklų, prireikia trejų metų, kol eglutę galima persodinti į mišką. Vėliau dar 5-7 metus medelį reikia prižiūrėti, kol jis išaugs iki maždaug pusantro metro aukščio. Be to, pirmasis dešimtmetis medeliui yra pats sunkiausias – per tą laiką žūsta nemažai eglaičių. Pasak miškininko, mūsų miškuose esančios eglės, kol pasiekia savo brandą, turi augti ne mažiau kaip 70 metų.  
 
Pažeidėjams eglaitės kainuos dešimtkart brangiau

Nuosavo miško savininkas savo nuožiūra gali nusikirsti eglaitę be jokio specialaus leidimo, tačiau jis neturėtų pamiršti su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir miško nuosavybės dokumentus. Miško apsaugos pareigūnai, sustabdę automobilį, kuriuo bus vežama nukirsta eglaitė, pirmiausia pareikalaus dokumentų, įrodančių, kad medelis nukirstas teisėtai. Kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet, piktavalių pažeidėjų daroma žala gamtai nebus toleruojama. Už nelegaliai nukirstą medelį asmenims pagal Administracinės teisės pažeidimų kodeksą  gresia bauda nuo 50 iki 100 litų, o pareigūnams – nuo 100 iki 300 litų. Taip pat teks atlyginti ir turtinę žalą. Miškininkų manymu, sudaromos tikrai pakankamai geros sąlygos visiems šakiečiams prieš didžiąsias šventes legaliai įsigyti eglaičių ar eglišakių. Prekyba jomis bus organizuojama ne tik Šakiuose, bet ir visose aštuoniose rajono girininkijose. Šakių miškų urėdijos kieme, taip pat prie girininkijų prekyba vyks gruodžio 18 -19  ir 22 - 23 dienomis. Eglaičių kainos, priklausomai nuo medelio aukščio, bus nuo 10 litų ( 1 m. ) iki 35 litų ( 3 m.). Eglišakių kainos svyruos nuo 2 litų ( 0,5 m) iki 4 litų ( 1 m). Planuojama, kad per dieną Šakiuose turėtų būti nuperkama maždaug 100 eglaičių. Girininkijos pačios numatys konkrečius pardavimų poreikius.

Miškininkai dar kartą ragina šakiečius būti sąmoningais ir nepagailėti kelių litų kalėdinei namų puošmenai. Tiems, kurie bandys savavališkai nusikirsti medelį miške, tikrai gali tekti už jį sumokėti net dešimt kartų brangiau. Be to, šventinės nuotaikos tokio nesąžiningo žmogaus namuose tikrai nebeliks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.