Gyventojai neslepia - paslaugų neatsisakytų, jei turėtų lėšų

reidas nuotekosVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakiuose ir Kudirkos Naumiestyje pagal projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Šakių rajone” visi svarbiausi darbai buvo užbaigti jau praėjusiais metais. Deja, iki šiol tiek prie vandentiekio, tiek ir prie centralizuotų nuotekų tinklų yra prisijungę ne visi šakiečiai ir naumiestiečiai.
 
Nuotr. Aplinkosaugininkas S. Pocevičius (dešinėje) tikrino, ar naumiestiečių nuotekų surinkimo šuliniai yra sandarūs,- už aplinkos taršą vienai naumiestietei teko susimokėti baudą.
 
Europos Sąjungos ir rajono savivaldybės lėšomis finansuotas ir rajone atskirais etapais įgyvendintas stambus vandentvarkos projektas, kainavęs apie 17 mln. litų, jau užbaigtas, tad pagal pasirašytas sutartis prie naujų tinklų turi būti prisijungęs numatytas vartotojų skaičius, o įrenginiai veikti visu pajėgumu. Kitu atveju, už sutarties sąlygų nevykdymą rajono savivaldybei gresia rimtos finansinės sankcijos, - gali tekti grąžinti dalį ES skirto finansavimo. Tad pastaruoju metu paslaugas teikiančios bendrovės „Šakių vandenys“ darbuotojai ėmėsi ryžtingų veiksmų,- pasitelkdami į pagalbą seniūnus bei rajono aplinkosaugininkus važinėja po rajoną ir lanko tuos butų ir namų savininkus, kurie iki šiol dar nesinaudoja siūlomomis paslaugomis. Jei šulinių vandeniu besinaudojančių gyventojų naudotis centralizuotu vandens tiekimu neįmanoma priversti, tai šalinant nuotekas laikytis nustatytų gamtosauginių reikalavimų privalu kiekvienam.  Kaip sakė Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros vyresnysis inspektorius Stanislovas Pocevičius,  tiems gyventojams, kurių nuotekų surinkimo šuliniai nesandarūs ir teršalai patenka į gruntą, nuteka į griovius ar net į lietaus kanalizaciją, už gamtosauginių reikalavimų nesilaikymą ir aplinkos taršą gresia tūkstantinės baudos,- mažiausia skiriama bauda - 200 litų. Tikimasi, kad gyventojams išsamiau išaiškinus galiojančią tvarką ir įstatymus, jie suvoks, kad naudotis siūlomomis paslaugomis tikrai verta.
 
Šakiečiai į raginimus sureagavo

Lapkričio mėnesį pradėti pirmieji susitikimai su Šakiuose ir Kudirkos Naumiestyje gyvenančiais būstų savininkais, kurie per beveik dvejus metus dar taip ir nesugebėjo prisijungti prie naujųjų vandentiekio ir nuotekų šalinimo tinklų. Vykdant projektą „Šakių miesto nuotekų tinklai” Šakių mieste buvo nutiesta beveik 4 km naujų nuotekų tinklų, sudarant galimybę prie jų prisijungti net 313 Šakių miesto gyventojų. Kol kas naujųjų nuotekų tinklų pajėgumai neišnaudojami. Bendrovės „Šakių vandenys“ duomenimis, Šakių mieste prie centralizuotų nuotekų tinklų spalio mėnesį dar buvo neprisijungę 25 būstų savininkai. Neseniai vykusio patikrinimo metu lankytasi J. Basanavičiaus, Bažnyčios, Kranto, Tulpių, P. Cvirkos, Rožių ir Liepto gatvėse. Paaiškėjo, kad šeši būstai apskritai tušti ir negyvenami. Kituose šešiuose individualiuose namuose gyvena po vieną žmogų, dažniausiai - garbaus amžiaus. „Per mėnesį vienas žmogus sunaudoja iki vieno kubinio metro vandens. Suprantama, sunaudojant tokį mažą vandens kiekį ir nuotekų kiekis yra labai menkas.  Tokiose sodybose akivaizdaus nuotekų išleidimo į aplinką nematyti“,- sakė S. Pocevičius, pastebėdamas, kad devyniuose gyvenamuosiuose būstuose naudojamasi nuotekų surinkimo šuliniais. Vienam gyventojui už nustatytą akivaizdžią aplinkos taršą buvo skirta piniginė bauda, kituose kiemuose esantiems šuliniams aplinkosaugininkas didesnių priekaištų neturėjo. „Žmonėms stengėmės paaiškinti, jog savivaldybė sudėjo didžiulius pinigus, kad būtų teikiamos kokybiškos ir patogios paslaugos, todėl jomis būtina naudotis. Jei nuotekų šulinys nepakankamai sandarus, į dirvožemį patenkanti tarša ilgainiui patenka ir į giluminius vandenis, o tada gali mums patiems atgal sugrįžti jau geriamojo vandens pavidalu. Žmonės turi būti sąmoningi ir tai suprasti. Vieni gyventojai aiškina, kad nėra jėgų, kiti - neturi pinigų, dar kiti - nenori mokėti didesnių mokesčių“,- apie gana problemišką situaciją kalbėjo S. Pocevičius. Jis pasidžiaugė, jog po minėtų vizitų net 7 šakiečiai visgi nusprendė dar šiemet prisijungti  prie centralizuotų nuotekų tinklų.
 
Naumiestiečiams trūksta ir pinigėlių, ir gerų norų

Šią savaitę, lapkričio 25-ąją, kai kuriuos Kudirkos Naumiesčio gyventojus aplankė „Šakių vandenų“ atstovas Stanislovas Štrimaitis ir aplinkosaugininkas S. Pocevičius. Jie naumiestiečiams jau ne pirmą kartą aiškino galiojančius griežtus aplinkosauginius reikalavimus ir įspėjo dėl gresiančios atsakomybės. Įgyvendinant vandentvarkos projektą Kudirkos Naumiestyje iš viso buvo nutiesta apie 12 km naujų nuotekų tinklų ir apie 4,5 km naujų vandentiekio tinklų. UAB „Šakių vandenys“ atstovo S. Štrimaičio, dirbančio Kudirkos Naumiestyje, žiniomis, šiuo metu prie vandentiekio ir kanalizacijos tinklų dar neprisijungęs 61 naumiestietis. Iki šiol dėl vienokių ar kitokių priežasčių centralizuotomis trasomis nesinaudoja P. Mašioto, Vilkaviškio, Vytauto,  Bagdono ir kitų gatvių gyventojai.  Deja, kai kurie namai šiuo metu yra tušti, tad įgyvendinti numatytus planus gali būti tikrai sudėtinga. Kita problema,- nemažai žmonių gyvena socialiniuose būstuose, todėl be rajono savivaldybės pagalbos jiems pasinaudoti naujosiomis paslaugomis bus neįmanoma.„Man nereikia jokio vandentiekio. Aš per dieną iš šulinio atsinešu kibirą vandens ir man jo užtenka. Ir bliūde galiu nusiprausti. Iš savo pašalpos tikrai  nenusitiesiu jokių vamzdžių“,- sakė užkalbintas naumiestietis. Panašios nuomonės buvo ir kiti socialiniuose būstuose ir apklypusiuose mediniuose nuosavuose namuose gyvenantys senyvo amžiaus žmonės. Kaip pastebėjo S. Pocevičius, jei žmogus naudojasi šulinio vandeniu, viskas gerai, tačiau dėl nuotekų šalinimo jau yra kita kalba,- aplinka negali būti teršiama, nuotekų surinkimo šuliniai turi būti sandarūs. Žmonės, turintys įsirengę nuotekų surinkimo šulinius, tikino, kad šie kartkartėmis ištraukiami. Beje, tai kainuoja tikrai nepigiai,- apie 150 litų. Tokia „Šakių vandenų“ teikiamos paslaugos kaina. Kai kurie naumiestiečiai neslėpė, kad galima ir pigiau susitarti. Žmonės apgailestavo, jog neliko ankstesnės tvarkos, kuomet šias paslaugas už gana simbolinį mokestį galėjo teikti seniūnija. Kai kurie P. Mašioto gatvėje esančių būstų šeimininkai „Šakių vandenų“ atstovui S. Štrimaičiui žadėjo pasitaupyti pinigėlių, sulaukti pagalbos iš savo vaikų, dirbančių užsienyje, ir kitais metais bandyti savomis jėgomis nusitiesti vamzdžius iki pagrindinių trasų ir prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų. Kaip žinia, tai padaryti gyventojai privalo savomis lėšomis. Šakių aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis specialistas S. Pocevičius, patikrinęs privačiose valdose įrengtas nuotekų šalinimo vietas, keliems gyventojams turėjo gana rimtų priekaištų, o vienai naumiestietei  už akivaizdžią aplinkos taršą buvo paskirta piniginė bauda. Gyventojų palikti ramybėje nežadama,- tiek „Šakių vandenų“ atstovai , tiek gamtosaugininkai ketina į rajono miestelius ir gyvenvietes vykti ir ateityje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.