Vis labiau populiarėjantys rankų darbo gaminiai

muilaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Galima drąsiai teigti, jog į Lietuvą pagaliau ateina metas, kai žmonės vis labiau pradeda vertinti rankų darbo produktus, kurių gaminimu taip pat dažnai užsiima patys. Tai reiškia, jog lietuviai pradeda atkreipti dėmesį į ekologiją ir jiems rūpi, kokių sudedamųjų dalių produktus vartoja. Iš Šakių krašto kilusi Raminta kartu su drauge Milda nusprendė gaminti muilus, kuriais gali džiaugtis merginų artimieji bei draugai.
 
Nuotr. Raminta ir Milda savo gamybos muilais džiugina draugus ir artimuosius,  o kartais ir mugių svečius.
 
Muilo gaminimas – magiška akimirka
 
Merginų paklausus, kaipgi gimė idėja užsiimti ne kuo kitu, o muilo gamyba, jos atsakė, jog ši mintis jau seniai kirbėjo jų galvose. „Gaminti muilą svajojom senokai, tik niekaip nerasdavome tam drąsos – visgi naujas, nemėgintas dalykas”, -  Pradžioje Raminta pamėgino gaminti muilą naudodama vaikišką muilą, jį perdirbdama. Šis muilo gaminimo būdas buvo pirminis ir pats paprasčiausias. Vaikiško muilo gabalėlis yra tiesiog ištirpinamas, o į ištirpusią masę dedami įvairūs priedai ir paliekama sustingti. Pirmasis muilas lyg ir buvo pavykęs, bet norėjosi kokybiškesnio, t.y. labiau kvepiančio, patrauklesnio savo išvaizda. Pirmoji Mildos muiladarystės patirtis buvo pas draugę, kuri gamino dekoratyvinius muilus ir ją pasikvietė į svečius tai išmėginti. Taip gimė pirmasis muilas, kuris ir davė pradžią merginų hobiui. „Pats pirmasis gaminys yra ypatingas – niekad taip nesidžiaugi ir nesididžiuoji savimi,  kaip sukūręs pirmąjį muilą. Šiek tiek magiška akimirka“,- pasakojo draugės.
 
Procesas – ne iš lengvųjų

Raminta ir Milda gamina dviejų rūšių muilus – dekoratyvinius bei natūralius. Esminis skirtumas, gaminant natūralų ir dekoratyvinį muilą, yra pats gamybos procesas, sudėtinės dalys, išvaizda bei brandinimo laikas. „Dekoratyvinių muilų gamybos procesas yra trumpesnis. Pagamintu dekoratyviniu muilu galima džiaugtis ir jį naudoti jau tą pačią dieną. Natūralių muilų gaminimo būdas yra daug sudėtingesnis ir ilgesnis. Gaminant natūralų muilą ištirpęs natrio šarmas maišomas su įvairiais aliejais. Naudojami alyvuogių, kokosų, palmių, saulėgrąžų ir kt. aliejai (priklauso nuo recepto). Į paruoštą muilo masę pilami tik natūralūs eteriniai aliejai, gali būti dedamos džiovinos žolelės, džiovintos citrusinių vaisų žievelės, kava, šokoladas, medus, bičių vaškas ir daug kitų priedų. Supilstyta į formas muilo masė yra paliekama stingti parai laiko. Kai muilas sustingsta, jis yra išimamas iš formos ir paliekamas brandintis mėnesį laiko tam, kad nebeliktų šarmo pėdsakų. Tik praėjus mėnesiui galima natūralų muilą išbandyti“,- mintimis dalijosi muiladarės.
 
Pasikeitė požiūris

Raminta pasakojo, jog kiekvienas muilas yra labai laukiamas ir mylimas. Be to, kol kas šis užsiėmimas merginoms dar nėra tapęs rutina, o tai skatina norą progresuoti ir išbandyti naujus dalykus. „Juokaujame, kad pradėjus gaminti savo muilą visiškai pasikeitė požiūris į prekybos centruose esančius muilus – nebenaudojame jų. Nes didžioji dalis jų ingredientų nėra vertingi, o panaudoti tik tam, kad muilo masė būtų didesnė“,- teigė merginos.
 
Muilams augalai iš mamos darželio

Draugės gamina dekoratyvinius muilus, kurie yra ne tik įvairių raštų ir spalvų, bet ir kvepia citrusiniais vaisiais, gėlėmis, vaikų labai mėgstamu kramtomosios gumos kvapu, yra specialūs kvapai skirti vyrams ir moterims, saldesni šokolado ir bananų kvapai bei įvairūs kiti kvapai. „Mūsų gaminami natūralūs muilai dažnai kvepia levandomis, bergamotėmis, ramunėlėmis, gaiviais citrusiniais vaisiais, mėtomis, kavos, kokosų ir kt. aromatais. Kartais gaminame ir bekvapius muilus (yra tik nežymus aliejų mišinio kvapas). Pripažinsim, jog didžioji dalis į muilą dedamų natūralių priedų yra iš mamų darželių arba sodo – mėtos, medetkos, ramunėlės ir pan.“,- atvirai pasakojo Milda ir Raminta.
 
Mintys apie verslo kūrimą

Paklausus merginų, ar niekada nesvarstė, jog gaminamus muilus būtų galima ne tik dovanoti draugams bei artimiesiems, bet ir pardavinėti, jos atsakė, kad minčių buvo ir ateityje galbūt taip ir nutiks. „Domėjomės verslo kūrimo galimybėmis, bet kol kas sąlygos tokiam mažam verslui, neturint pakankamai lėšų, yra tikrai ne itin palankios. Viliamės, gal ateityje visgi kas nors pavyks, o kol kas eksperimentuojam, tobulėjam ir kuriam bei mėgaujamės tuo. Kai jausim, kad jau viską mokam, tada gal ir labiau išsiplėtosime“,- pasakojo draugės.
 
Kokybiškas gaminys reikalauja nemažų lėšų

Muiladarės pasakojo, jog norint pagaminti kokybišką gaminį, lėšų iš tikrųjų reikia, nes tik maža dalis naudojamų medžiagų nieko nekainuoja (vaistažolės ir pan.), o visas kitas reikalingas medžiagas reikia pirkti - dauguma jų nėra pigios. Kartais tenka medžiagas parsisiųsti iš užsienio, nes ten kai kas būna netgi pigiau nei Lietuvoje. Bet esmė ne vien pinigai, svarbu pats pasiruošimas ir muilo brandos rezultatas, nes tik pradėjus gaminti merginoms yra tekę nusivilti, nes nepakankamai atidžiai parinko ingredientus, arba kažkurios sudėtinės dalys sureagavo netinkamai.
 
Idėjos iš knygų ir internetinių svetainių

Raminta ir Milda pasakojo, jog mintys ir idėjos, kaip patobulinti muilus, gimsta naudojant specialią literatūrą (kartais tenka išsiversti ir iš užsienio kalbų). Taip pat dažnai merginos idėjų semiasi iš įvairių internetinių svetainių, o kartais tiesiog pačios nebijo eksperimentuoti bei fantazuoti.
 
Jau vyksta pasiruošimas šventėms

Natūralius muilus draugės gamina iš anksto, kad šie spėtų subręsti iki švenčių. Šiuo metu šiltai brandinasi Provanso laukų kvapą primenantis levandų muilas, patogus, pakabinamas muilas skirtas naudoti pirtyje, „skrabukai“ – šveičiamieji muilai damoms ir dar keletas kitokių rūšių muilo. Įvairių formų skrynioje saugomi dekoratyviniai muilai kvepia obuoliais ir cinamonu, migdolais ir šokoladu. Muiliukus merginos planuoja dekoruoti ir įvairiais kalėdiniais akcentais, taigi jie turėtų atrodyti ypač šventiškai bei tapti puikiomis dovanėlėmis šeimos nariams bei draugams.
 
Nustoti svajoti, pradėti veikti

Visiems, kas nori imtis mėgstamos veiklos, bet tam nesiryžta, Raminta ir Milda tiesiog linki nustoti svajoti ir pradėti veikti, nes tik bandant ir darant yra pasiekiamas rezultatas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.