„Būkite linksmi ir džiūgaukite...“

vaiku namaiAsta GVILDIENĖ
 
Tokiais Evangelijos pagal Matą žodžiais praėjusį penktadienį Šakių evangelikų liuteronų bažnyčioje prasidėjo Reformacijos šventė ir Šeimyninių vaikų globos namų pašventinimo pamaldos. Į šias iškilmes susirinko gausus būrys žmonių, kurių dėka mūsų rajono vaikai, netekę savo tėvų globos, nenustos tikėti meile ir gerumu. Netrukus jie persikels gyventi į naujus šeimyninius Vaikų globos namus.   
 
Nuotr. Vyskupui pašventinus naujuosius šeimyninius Vaikų globos namus, V. Kelertas pakvietė visus užeiti apsidairyti jų patalpose.
 
Spalio 31 – oji - Reformacijos diena pažymima visose Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčiose, tačiau vienoje iš jų kasmet surengiama visos Bažnyčios šventė – į ją atvyksta ir Vyskupas, ir visų parapijų kunigai. Šiemet Šakiai pasirinkti neatsitiktinai: įgyvendinus ES lėšomis finansuojamą projektą čia duris atvėrė nauji šeimyniniai Vaikų globos namai, kurių dalininkai yra Šakių evangelikų liuteronų religinė bendruomenė, jos diakonija VšĮ „Šakių sandora“ ir rajono savivaldybė.

Šie Vaikų globos namai savo veiklą pradėjo Šakių evangelikų liuteronų kunigo Virginijaus Kelerto iniciatyva, kai 2005 metais čia buvo perkelti iš Šakių lopšelio – darželio „Klevelis“. Per devynerius gyvavimo metus juose pagalbos sulaukė beveik 300 tėvų globos netekusių vaikų. Šiuo metu čia gyvena 44 vaikai ir jaunuoliai - mažiausiam vos pusė metukų, vyriausiam – aštuoniolika. Naujai kylančius šeimyninius Vaikų globos namus jie kasdien stebėjo pro senojo pastato langus – skvarbūs mažųjų ir vyresniųjų žvilgsniai nepraleido nė vienos statybų akimirkos.

Plojimais ir džiaugsmingais šūksniais jie pasveikino žmones, kurių pastangų ir gerumo dėka šalia senųjų iškilo nauji ir erdvūs šeimyniniai Vaikų globos namai: Centrinės projektų valdymo agentūros atstovą - projekto kuratorių Vytą Šimonėlį, projekto administratorių - UAB ,,Geotaškas“ direktorių Paulių Juškelį, rangovą - UAB ,,Eco inžinerija” direktorių Orintą Naginę, architektą Tomą Dirsę, techninį statybos darbų prižiūrėtoją - IĮ ,,Statinių ekspertas“ vadovą Gintautą Čižauską, statybos darbų vadovą Andžej Vinčo, subrangovą Nerijų Žilinską, UAB ,,Lauksva“ pardavimų direktorę Loretą Valaitienę, Socialinės paramos skyriaus vedėją Leonorą Pocevičiūtę, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėją Rūtą Lebedžinskienę, Vaikų globos namų buhalterę Nijolę Ambrazaitienę ir direktoriaus pavaduotoją Daivą Kalinauskaitę.

Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupo, rajono savivaldybės mero ir savo vardu, V. Kelertas, įteikdamas Padėkos raštus, asmeniškai spaudė ranką tiems, kas paliko angelo pėdsakus statant Šakių šeimyninius vaikų globos namus, kas daug šviesaus padarė tiems, kuriuos Kristus vadina mažiausiais savo broliais ir seserimis – „Kiek kartų tai padarėte vienam iš šitų mažiausiųjų mano brolių, man padarėte“.

Atskirai Vaikų globos namų direktorius padėkojo Šakių miesto garbės piliečiui Johannes Kunze, be kurio „nebūtų nei naujųjų, nei senųjų vaikų globos namų“. Mat jis,  subūręs geros valios bendraminčius, dar nuo 1996 metų  savo atostogų ir savaitgalių sąskaita su savanoriška pagalbos misija lankosi mūsų rajone ir Vaikų globos namuose, kur seniausiai laikomas šios didelės šeimynos nariu.

Svečiai į naujų Vaikų globos namų  pašventinimą atvyko taip pat ne tuščiomis rankomis. Kas nešinas lininėmis staltiesėmis, kas šiltais pledais, kas kambarinėmis gėlėmis, kas gardžiausiais saldumynais. Vicemerė Rima Rauktinė nepamiršo ir didžiulio torto, ant kurio atvaizduota visa Vaikų globos namų teritorija. Viskas vaikams ir jų šventei.

Naujų šeimyninių Vaikų globos namų statybos – tai lyg senųjų europinių tradicijų tęsinys. Mat pirmuosius Vaikų globos namus šiame krašte XIX a. įsteigė baronas Gustav von Keudell savo dvejų metukų mirusios vyriausiosios dukros Anos atminimui. Jo šeimos herbas puošia naujam gyvenimui pakilusią Šakių evangelikų liuteronų bažnyčią, kuri sovietmečiu buvo išniekinta pavertus ją kino teatru, vėliau – sporto sale.

Po iškilmingų Refomacijos pamaldų Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis pašventino visus keturis šeimyninių Vaikų globos namų korpusus, jų gyventojus ir darbuotojus: „Niekas negali dėti kito pamato, kaip tik tą, kuris jau padėtas, tai yra Jėzus Kristus“. Iškilmių metu vaikų akys ypač spinduliavo džiaugsmu ir dėkingumu. Jie lyg gyvsidabrio lašeliai lakstė tarp pastato vidų apžiūrinčių svečių, mintyse dalindamiesi kambarius, į kuriuos visai netrukus įsikels.

Kiekvienas korpusas turės po virtuvę, keturis miegamuosius, higienos ir pagalbines patalpas, kuriuose šeimynos principu gyvens po aštuonis vaikus ir juos ištisą parą prižiūrinčius globėjus. Be to, vienas korpusas bus pritaikytas vaikams, turintiems negalią. Tai leis mažinti socialinę atskirtį, padės vaikams integruotis į visuomeninį gyvenimą - jie išmoks savarankiškai pasirūpinti savimi ir kitais, įgis įgūdžių, reikalingų tolimesniame gyvenime, ypač sukūrus savo šeimas. Be to, keturių korpusų viduryje bus įrengtas uždaras vidinis kiemelis, saugus ir ypač reikalingas mažiausiems globos namų gyventojams, už pastato statybininkų iniciatyva  iškils krepšinio aikštelė, kuri net nebuvo iš anskto numatyta projekte.

Į naujų šeimyninių Vaikų globos namų pašventinimo iškilmes atvyko ir gausus būrys buvusių auklėtinių. Daugelis iš jų jau turi savo namus, sukūrę šeimas, augina vaikus, tačiau nepamiršta namų, iš kurių išėjo į platų gyvenimo kelią. Juose pasėta tikėjimo sėkla ir įskiepytos krikščioniškos tradicijos yra tęsiamos ir duoda savo vaisius. Išgirstas Dievo žodis, malda ir giesmė reikiamą akimirką prašneks į širdį, tik reikia sulaukti to laiko.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.