Debatuose – provokuojantys klausimai kandidatams

debataiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Iki savivaldybių tarybų ir tiesioginių merų rinkimų likus vos kelioms dienoms, praėjusį ketvirtadienį Šakių kultūros centre vyko kandidatų į merus debatai, kurių metu šakiečiai turėjo puikią galimybę susidaryti nuomonę apie kandidatus ir išsirinkti savo favoritą, už kurį balsuos kovo pirmą dieną.
 
Nuotr. Ne visi debatuose kandidatams į merus užduoti klausimai buvo malonūs – kai kurie iš jų į renginį susirinkusiems šakiečiams kėlė juoką.
 
Debatų metu klausimus kandidatams pateikė renginio organizatorės - laikraščio „Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė bei „Šakių verslo informacijos centro“ direktorė Daiva Palukaitienė. Po organizatorių pateiktų klausimų buvo užduodami „Blic“ klausimai, kuriems kandidatai iš anksto nesiruošė ir jų nežinojo. Į debatus susirinkę šakiečiai kandidatams pateikė taip pat daug klausimų. Debatų metu vieni kitiems klausimus uždavinėjo ir patys kandidatai.
 
Paminklas už darbo vietų sukūrimą

Debatų metu kandidatui Mindaugui Tarnauskui klausimą uždavė Juozas Bertašius, „Jūs sakėte netiesą, teigėte, jog nepriklausote jokiai politinei partijai, aš manau, kad tai yra negarbinga. Taip pat teigiate, jog Šakiuose sukursite 500 darbo vietų, todėl norėčiau paklaust, kaip žadate sukurti tas vietas? Ir kokios būtų tos darbo vietos?“,- klausė rajono meras. „Taip, aš nepriklausau jokiai politinei partijai ir mūsų sąraše nei vienas žmogus nepriklauso jokiai politinei partijai. Mano pažadas kiekvienam rinkėjui – jei būsiu išrinktas meru, per ketverius metus sukursiu 500 darbo vietų, kad šis pažadas būtų išpildytas, jau dabar susitikinėju su įtakingais verslininkais“,- atsakė M. Tarnauskas. Rajono meras, neieškodamas žodžių kišenėje, visų akivaizdoje pasižadėjo pastatysiantis M. Tarnauskui paminklą. „Gerbiamas Mindaugai, jeigu Jūs tai padarysit, aš savo lėšomis Jums pastatysiu Šakių centre bronzinį paminklą“,- teigė J. Bertašius.
 
Neišvengta kandžių klausimų

M. Tarnauskas taip pat atsikirto klausimu J. Bertašiui. M. Tarnauskas teigė, jog prieš renginį prie jo priėjusi moteris padavė  2003 metų „Valsčiaus“ laikraščio kopiją, kurioje dabartiniam rajono merui buvo užduotas klausimas „Kokie momentai Jums pačiam buvo patys sunkiausi?“. M. Tarnauskas citavo J. Bertašiaus atsakymą laikraštyje: „Aš iškart pasakiau, kad darbe esu bjaurus. Todėl net nenustebkite, kad teks dirbti darbus, kurie nepatiks. Bet tai pasakyti buvo nelengva, kaip nelengva buvo įtikinti pensininkus, kad su jais sutartys nebus pratęstos. Jie jau turėtų Palangoje ilsėtis, o ne laikytis įsitvirtinę savo kėdžių.“ Perskaitęs J. Bertašiaus mintis M. Tarnauskas šypsodamasis klausė: „Gerbiamas mere, ar ne laikas Palangoj ilsėtis?“ J. Bertašius nei kiek nepasimetęs atvirai atsakė, kodėl ketvirtą kadenciją kandidatuoja į rajono merus. „Paskutinę kadenciją į rinkimus einu, todėl, nes noriu užbaigti visus pradėtus darbus, kurie šiuo metu vyksta ir jų apimtis yra apie 40 mln. litų. Gerbiamas Mindaugai, per šią kadenciją aš paruošiu pamainą nei kiek neblogesnę, nei Jūs įsivaizduojate. Maišote Šakius su Vilniumi“,- sakė J. Betašius.
 
Susirūpino gimimo vieta

Kęstutis Gudelevičius taip pat pateikė klausimų, vieną iš jų uždavė jauniausiam kandidatui į rajono merus, M. Tarnauskui. „Man visada kyla įtarimas. Gerbiamas Mindaugas teigia, kad jokiai partijai nepriklauso, bet į rinkimus eina su liberalais, jo tėvas - Arūnas Tarnauskas – valstiečių sąraše, tai kažkaip nežinau, už ką konkrečiai jūs balsuosit“,- svarstė K. Gudelevičius. M. Tarnauskas atsakė, jog tiek jis, tiek A. Tarnauskas yra du atskiri asmenys, kurie gyvena du atskirus gyvenimus. „Aš nelabai suprantu, ką jūs turit omeny?“,- klausė M. Tarnauskas. „Man įtarimas kyla vienintelis, aš įsivaizduoju, kad jūs savo kampaniją vykdote su savo tėvo parama“,- neslėpdamas nuomonės teigė K. Gudelevičius. M. Tarnauskas į šį pareiškimą atsakė teigdamas, jog politinei kampanijai iš savo tėvo negavo nei vieno lito.

Bernardino Petro Vainiaus klausimas buvo skirtas taip pat M. Tarnauskui. Jis nesuprato, kodėl, kai M. Tarnauskas 2011 metais kandidatavo į Šiaulių miesto tarybą, Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, jo gimimo vieta buvo nurodyti Šiauliai, o dabar, kai kandidatuoja į Šakių rajono tarybą, gimtasis miestas – Šakiai. M. Tarnauskas teigė, jog tai yra nesusipratimas, tikriausiai buvo įsivėlusi klaida, apie kurią pats nežinojo, o gimimo vieta, patikino jis, yra Šakiai.

„Blic“ klausimai buvo paruošti visiems kandidatams, tik šių klausimų jie iš anksto nežinojo ir negalėjo paruošti išankstinių atsakymų. J. Bertašiaus praėjusių metų pabaigoje prie Šakių ąžuolyno pastatė rūpintojėlį, kuriuo pasiskelbė esąs ąžuolyno mecenatas. „Kada, kur ir kaip prisidėjote prie šio ąžuolyno pasodinimo?“,- klausė G. Didžiapetrienė. „Pirmiausiai turėtumėte teisingai įvardinti kas ten yra – pastatytas koplytstulpis ąžuolynui, kuriame aš praleidau savo jaunystę. Man to niekas nedraudžia, savo lėšomis jį pastačiau, o visa tai kainavo 5 tūkst. litų. O jeigu man bus pasiūlyta, kad reikia tą koplytstulpį persivežti į Degutinę, tai aš tą ir padarysiu“,- rėžė J. Betašius.

Antanas Litvinas rinkimų deklaracijoje nurodė, jog, būdamas įmonės direktoriumi, per praėjusius metus uždirbo 2,5 tūkst. litų, o mokesčių valstybei nemokėjo iš viso. Todėl jo buvo paklausta, ar esant tokiam vadovavimui, jei bus išrinktas meru, nenugyvens rajono. A. Litvinas atsakė, jog tuo metu išgyveno ne pačius geriausius laikus, bet anksčiau buvo sukūręs įmonę, kurioje dirbo 60 darbuotojų.

Algirdo Klimaičio paklausus, kaip jis vertina švietimo įstaigų reorganizaciją rajone, šis atsakė, jog viskas buvo atlikta delsiant ir viską atliekant paskutiniu momentu. „Viskas padaryta jau neturint laiko, nežvilgtelėjus, kas bus toliau. Visą laiką maniau, jog Šakiai, Kudirkos Naumiestis ir Gelgaudiškis turi turėti gimnazijas“,- mintis dėstė A. Klimaitis.

Kas gyvena geriau?

2014 metais „Veido“ žurnale buvo publikuotas straipsnis „Jei meras kelmas - savivaldybė atrodys kaip kirtavietė“. Šiame straipsnyje cituojamas J. Bertašius teigė, kad Šakių rajono ateitis – žemės ūkis, kito varianto Šakiai neturi, nes čia nėra jokios stambios pramonės, bet yra daug ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių, todėl kito recepto Šakiams nereikia. tačiau dabar J. Bertašius teigė, jog duodamas interviu kalbėjo ne tai, esą straipsnyje parašyta ne tai, ką jis sakė.

Į debatus susirinkę šakiečiai taip pat turėjo daug klausimų kandidatams, kuriuos susitikimo metu užrašę ant lapelių pateikė renginio vedėjoms. Berods daugiausiai klausimų šakiečiai uždavė M. Tarnauskui. Vienas iš jų buvo apie tai, ko jis išmoko dirbdamas Vilniaus savivaldybėje, jei ji - labiausiai prasiskolinusi savivaldybė. Kandidatas į šį klausimą atsakė retoriškai klausdamas „Įdomu, kas geriau gyvena – vilniečiai Vilniuje, ar šakiečiai Šakiuose?“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.