Posėdžiavo Marijampolės regiono plėtros taryba2

2015 m. balandžio 1 d. vyko Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdis. Taryba posėdyje priėmė svarbius sprendimus, susijusius su pasirengimu 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijomis Marijampolės regione.
 
2014–2020 m. regionų plėtros taryboms pavesta nustatyti tikslinių teritorijų išskyrimo iš gyvenamųjų vietovių grupės, apimančios mažuosius miestus ir kaimo vietoves (nuo 1 iki 6 tūkst. gyventojų, išskyrus savivaldybių centrus), kriterijus bei jais remiantis išskirti tikslines teritorijas. Tikslinėmis teritorijomis gali būti pripažinti santykinai skurdūs, patiriantys nuosmukį ir (ar) turintys neišnaudotą potencialą miestai, miesteliai ir kaimai, atsižvelgiant į regiono būdingiausias socialines problemas (mažas gyventojų pajamas, nepalankią demografinę struktūrą, didelę dalį socialinę atskirtį patiriančių asmenų, nepakankamą užimtumą ir kt.).

Posėdžio metu Taryba nustatė tikslinių teritorijų Marijampolės regione išskyrimo iš gyvenamųjų vietovių grupės, apimančios mažuosius miestus ir kaimo vietoves (nuo 1 iki 6 tūkst. gyventojų, išskyrus savivaldybių centrus) kriterijų – darbingo amžiaus gyventojų, gaunančių darbo užmokestį, dalis, gyvenamojoje vietovėje, mažesnė už šalies vidurkį (2011 metų visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenimis).

Remdamasi nustatytu kriterijumi, Taryba išskyrė tikslines teritorijas Marijampolės regione. Tikslinėmis teritorijomis buvo pripažinti Kybartai, Virbalis, Kudirkos Naumiestis, Pilviškiai, Gelgaudiškis, Lukšiai, Mokolai – po tris gyvenamąsias vietoves Šakių ir Vilkaviškio rajono savivaldybėse bei viena gyvenamoji vietovė Marijampolės savivaldybėje. Šiuos miestus, miestelius ir kaimus 2014–2020 metų Europos Sąjungos paramos laikotarpiu pasieks tikslinės lėšos bendruomeninės ir viešosios infrastruktūros sutvarkymui.

Siekiant paspartinti su Europos Sąjungos investicijų planavimu susijusių sprendimų priėmimą, posėdžio metu Taryba pritarė Marijampolės regiono integruotos teritorijų vystymo programos projektui ir pripažino, kad programos projekte siūlomi regionų projektų planavimo būdu atrinkti veiksmai atitinka Marijampolės regiono plėtros plano 2014–2020 m. prioritetams, tikslams ir uždaviniams. Pagal šią programą 2014–2020 m. laikotarpiu numatoma įgyvendinti projektus vandens tiekimo ir nuotekų, bendruomeninės ir viešosios infrastruktūros gerinimo, švietimo paslaugų tobulinimo ir kitose srityse.

Posėdžio metu buvo aptartas planuojamas valstybinės reikšmės kelių, esančių kaimo gyvenamosiose vietovėse iki 1000 gyventojų ir skirtų vietiniam susisiekimui, rekonstravimas. Tarybos nariai sutarė, kad Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos numatomas vykdyti projektas, kurio metu bus rekonstruojami atrinkti Marijampolės regiono objektai (žvyrkeliai), atitinka Marijampolės regiono plėtros plano 2014–2020 metų nuostatoms ir prisidės prie jame numatytų tikslų ir uždavinių įgyvendinimo.

Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Marijampolės apskrities skyriaus vedėjas Evaldas Ulevičius trumpai pristatė 2007–2013 m. finansavimo laikotarpio regioninių projektų įgyvendinimo ir lėšų panaudojimo situaciją regione, palygindamas ją su visos šalies rezultatais. Džiugu, kad Marijampolės regionas yra pirmoje vietoje Lietuvoje pagal įgyvendinamiems projektams išmokėtų lėšų dalį. Iš viso 2007–2013 metų laikotarpiu Marijampolės regione įgyvendinti 152 Tarybos atrinkti regioniniai projektai, iš jų 132 baigti įgyvendinti, projektams išmokėta 98,55 proc. suplanuotų lėšų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.