Daugiabučių gyventojams – papildoma finansinė našta

kaveckisRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo sausio 1 d. rajono savivaldybė daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administratoriumi paskyrė UAB „Šakių komunalinis ūkis“. Žmonės skundžiasi, kad valdžia, užuot skatinusi bendrijų veiklą, tik prikūrė nereikalingų biurokratinių kliūčių ir nori pasipinigauti.

Nuotr. Aštuonbučio bendrijos pirmininkas Povilas Kaveckis sako, kad jų namo gyventojai nusprendė antrąkart bendrijos nekurti – dabar jie namo remontui pinigus kaups sudarę jungtinės veiklos sutartį.

Atrodo, jog daugiabučių gyventojai gali pradėti sukti galvas, kaip jiems tvarkyti savo namo bendrojo naudojimo objektų administravimą – kurti bendrijas, sudaryti jungtinės veiklos sutartis ar tiesiog perleisti namo ūkį į naujojo administratoriaus rankas.  

Daugiabučius privaloma administruoti

Mūsų rajone šiuo metu minėtoji įmonė turėtų administruoti 231 daugiabutį, tačiau tarp jų yra ir tokių, kurių gyventojai nenori, kad jiems „per prievartą“ būtų paskirtas administratorius, nes kadaise jau yra įregistravę bendrijas. Tokių bendrijų mūsų rajone šiuo metu yra 23, tačiau laiku joms nesusitvarkius nuostatų ir jų neperregistravus, dabar jos laikomos negaliojančiomis. Veikiančių daugiabučių namų bendrijų rajone turime tik šešias, o daugiabučių namų, kurie yra sudarę jungtinės veiklos sutartis, yra 52. Kaip sako rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, tai, jog 231 daugiabučiui rajone priskirtas administratorius, nieko naujo. Jau seniai yra patvirtintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstatymas, pagal kurį visi daugiabučių namų gyventojai privalo kaupti lėšas namo bendrojo naudojimo objektams remontuoti, tačiau mūsų rajone ši tvarka realiai neveikė. Tiesa, yra daugiabučių namų, kurie turi įregistravę jungtinės veiklos sutartį arba susikūrusi namo bendrija ir kaupiamos tam tikros lėšos, tačiau vis dėlto rajone didžioji dauguma daugiabučių jokių kaupimo fondų neturėjo, o dabar bus administruojami paskirtos savivaldybės įmonės.

Nauja mokesčių našta

Kad ir kaip atrodytų viskas paprasta, daugelis gyventojų nustebo sausio viduryje pašto dėžutėse sulaukę naujojo administratoriaus pranešimų, kiek turės mokėti už „suteiktas“ paslaugas. Pranešimus gavo ir tie gyventojai, kurie anksčiau buvo įregistravę bendrijas, tačiau pasikeitus įstatymams jų neperregistravo. Viena iš tokių bendrijų yra Miliškių (Lukšių seniūnija) kaime esančio aštuonbučio bendrija. Jos pirmininkas Povilas Kaveckis sako, kad bendrijos perregistravimas yra ne kas kita kaip tik pinigų „išlupimas“ iš gyventojų.

„Mes visada savo namo bendro naudojimo objektais rūpinomės patys, buvome įregistravę ir bendriją, tačiau 2014m. valdžia sugalvojo, kad bendrijas reikia perregistruoti. Kam to reikia? Juk viskas kainuoja. Ar tai ne pasipinigavimas? Tada mūsų namo gyventojai nusprendė, kad mums to nereikia. Po Naujųjų sulaukėme žinios, kad mūsų namą administruos „Šakių komunalinis ūkis“. Į mūsų norus niekas neatsižvelgia, norime mes to ar ne, teks mokėti ne tik į bendrą ūkio fondą, bet dar už tai, kad mus kažkas „administruos“, – situaciją aiškina P. Kaveckis.

Bendrijas registruos dukart?

Anot P. Kaveckio, jų namo gyventojai pasipiktinę tokiais valdžios akibrokštais – juk jų namas jau kartą buvo įregistravęs bendriją, kodėl reikia dar kartą „lupti“ pinigus už jos perregistravimą? Gyventojai taip pat nenori, kad jų namą administruotų ir savivaldybės paskirtas „Šakių komunalinis ūkis“, nes reikės mokėti papildomą mokestį už suteiktą paslaugą (administravimą). Šakių savivaldybė dar pernai metais nustatė tarifus ir dabar gyventojams teks mokėti už bendrojo naudojimo objektus daugiabučiuose namuose 0,075 euro už kv. m su PVM. Anot bendrijos pirmininko, susidaro visai nemenka sumelė per mėnesį, nes dar mūsų Vyriausybė yra nustačiusi, jog kiekvienas daugiabučio gyventojas privalo mokėti ne mažesnį kaip 0,05 centų kaupiamąjį indėlį už kv. m. Jau sausio pradžioje jų namo gyventojai gavo pranešimą, kad už jų daugiabučio bendrojo naudojimo patalpas, kurios sudaro 517 kv. m., turės mokėti 0,23 cento už kvadratinį metrą, tai finansine išraiška sudarytų daugiau nei 118 eurų ir būtų išdalinta kiekvienam gyventojui atitinkamai pagal savo buto plotą. Įregistravus jungtinės veiklos sutartį arba sukūrus savo namo bendriją gyventojai galės pasirinkti, kiek jiems mokėti į kaupimo fondą. Anot P. Kaveckio, jų namo gyventojai galės pasirinkti, ar jiems mokėti 0,10 centų, ar 0,15 centų už kv. m (tai būtų 51 arba 77 eurai namui).

Taip pat kai kuriuos gyventojus stebina faktas, kad vos pasirašius administracijos direktoriui įsakymą ir priskyrus „bešeimininkiams“ daugiabučiams administratorių, pranešimai apie mokėjimus siunčiami gyventojams „skubos tvarka“, nors jokių realių paslaugų iš naujo administratoriaus gyventojai dar nėra sulaukę.

„Normalių namų gyventojai ieškos išeities iš šios situacijos, nors ir reikės perregistruoti bendrijas arba sudaryti jungtinės veiklos sutartis tarp namo gyventojų, žmogui vis tiek taip bus pigiau negu leisti savo daugiabutį administruoti komunalininkui, nors mūsų atveju – už bendrijos įregistravimą mokėsime jau antrą kartą“, – sako bendrijos pirmininkas P. Kaveckis.

Rūpintis namu patiems – pigiau

Kad gyventojams yra pigiau patiems rūpintis savo namo kaupiamuoju fondu, sutinka ir administracijos direktorius E.Sniečkus. Tuomet jiems nereikėtų mokėti administravimo mokesčio „Šakių komunaliniam ūkiui“. Svarbiausia tarpusavy susitarti patiems gyventojams, kokiu būdu rinks lėšas namo bendrojo naudojimo objektams remontuoti.

Administracijos direktorius pripažįsta, kad Šakių rajono gyventojai negali rinktis administratoriaus, nes mes turime tik vieną savivaldybės akcinę bendrovę, kuriai pavesta ši funkcija. Tačiau gyventojai gali sudaryti jungtinės veiklos sutartis arba steigti bendrijas – tai, anot direktoriaus, pačių daugiabučių  namų gyventojų apsisprendimo, pasirinkimo reikalas.  

Šiuo metu rajone yra 24 daugiabučiai, kurie yra įvardijami kaip neidentifikuoti. Jiems administratorius kol kas nėra priskirtas, nes šių namų gyventojai nėra susitvarkę savo namų dokumentų ir neįsiregistravę jų bendrajame Registrų centre. Tačiau, anot savivaldybės Ūkio skyriaus specialistės Astos Cikanienės, tai yra tik laiko klausimas, nes tiems gyventojams teks susitvarkyti šiuos formalumus ir tada pasirinkti namo administravimo formą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.