Sukučių psichozė – jau ir Šakiuose

spineriai7
Nuotr. Vaikus it magnetas traukiantis sukutis itin paprastas – tai mechaninis žaislas, kurio viduryje yra guolio principu veikiantis ratukas, leidžiantis sukučiui greitai ir tolygiai suktis.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šių metų pavasarį pasaulyje išpopuliarėjęs paprastas, tačiau daugybės vaikų ir net suaugusių dėmesį patraukęs žaisliukas „Fidget Spinner“ jau puikiai žinomas ir Šakiuose. Paprastas sukutis verčia pečiais gūžčioti ir visko mačiusius prekybininkus, kurie vos spėja tenkinti norinčių poreikius. Tokios psichozės, kai staiga kone visiems prireikia vieno žaislo, daugelis sako seniai neregėję.

Praėjusią savaitę daugelyje miesto parduotuvių, kur prekiaujama žaislais, besiteiraujantiems, ar prekyboje yra sukučių, tekdavo išgirsti atsakymą: „Ateikite savaitės pabaigoje, dabar neturime.“ Prekybininkai tik juokiasi ir patys nesupranta, ką šis žaisliukas turi tokio ypatingo. Tai paprastas mechaninis žaislas, kurio viduryje yra guolio principu veikiantis ratukas, leidžiantis sukučiui greitai ir tolygiai suktis. Žaisliukas yra nedidelis – telpa į delną, gali būti šviečiantis spalvotomis švieselėmis ar išsiskiriantis kitomis savybėmis. Akivaizdu, šis niekutis traukia it magnetas.

„Iš pradžių, kai vaikai pradėjo klausinėti, ar turime prekyboje, net nesupratome, ko čia nori ir kas tai per daiktas. Paskui atsirado, kas atneša parodyti, o dabar ir paaiškina, kaip juos galima sukti, triukus atlikinėti. Pirmieji kausimai gal jau prieš kokį mėnesį prasidėjo“, – pasakojo „Saulės“ parduotuvės pardavėja.

Pati savininkė Saulena Šimaitienė patikino, kad į šį populiarumo traukinį net ne visi tiekėjai spėjo įšokti, nes ir ieškant nebuvo iš kur užsakyti, o dabar jau skambina ir siūlo patys.

Tačiau psichozei prilyginamam reiškiniui pasidavė ir kai kurie tėvai, visomis išgalėmis besistengiantys vaikams nupirkti žaisliuką. Jei neranda, palieka net telefono numerius, kad kai bus prekyboje, duotų žinoti.

Ketvirtadienį vaikštinėjant po miesto parduotuves sukučių pavyko rasti trijose – „Saulės“, šalia „Senukų“ esančioje UAB „Jovira“ parduotuvėlėje bei žaislų parduotuvėje „Pelėdžiukas“. Nors anksčiau jų kainos buvo apie 3 eurus, dabar rasti pavyko nuo 5 iki 7 eurų, priklausomai nuo to, ar sukutis šviečia, ar yra kokybiškesnės plastmasės.

Štai „Elektromarkt“ parduotuvė socialiniame tinkle Facebook“ pasidalijo, kad ketvirtadienį turės prekyboje sukučių, tai visą dieną parduotuvės durys neužsidarė.

Visgi daugelis prekybininkų mano, kad tai trumpalaikis reiškinys ir sukučių populiarumas tuoj kris. Gal prieš trejus metus panašaus populiarumo buvo sulaukusios gumytės pynimui, iš kurių daugelis vaikų pindavo įvairiausias apyrankes. Tačiau akivaizdu tai, kad šis žaisliukas populiarumo rekordus muša ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje. Jei anksčiau, kaip stebi specialistai, koks nors žaislas būdavo populiarus Lietuvoje, nebūtinai jis toks pat populiarus būdavo ir kitose šalyje. Tačiau „Fidget Spinner“ pardavimai visame pasaulyje milžiniški ir prognozuojama, kad sukutis taps vienu populiariausių žaislų istorijoje.

Prakalbus apie istoriją galima paminėti, kad internete pavyko rasti, jog šį sukutį JAV sukūrė viena mama savo vaikui prieš daugelį metų. Jį užpatentavo, pardavė keletą tūkstančių ir tuo viskas pasibaigė. Kai baigėsi patento galiojimo laikas, moteris naujo nebepirko. Šis žaislas atgaivintas 2016-ųjų gruodį. Teigiama, kad nauja jo paskirtis buvo labiau orientuota į kontorų darbuotojus – esą „Fidget Spinner“ padeda atsipalaiduoti. Dar viena versija – esą šis žaislas skirtas aktyvumo ir dėmesio sutrikimams palengvinti, neva ypač jis tinka autistams. Tačiau, kai kurių mokslininkų teigimu, tokių sutrikimų neturinčius žmones šis žaislas labiau blaško nei padeda.

Prie parduotuvės kalbinta mama juokavo, kad jos vaikas „spinerio“ užsiprašė mokyklos baigimo proga. Dar viena pašnekovė tikino, kad vaikas priprašė nupirkti išsvajotą daikčiuką motyvuodamas, kad mažiau naudosis išmaniuoju, tačiau dabar sėkmingai naudojasi abiem iškart.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.