Problemiškiausi seniūnijų pastatai bus atnaujinami europinėmis lėšomis

sudarge
Nuotr. Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė ir rajono savivaldybės vadovai aptarė numatomus rekonstrukcijos darbus stoginėje esančiose patalpose.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Kaimo vietovių sutvarkymas, žmonių gyvenimo kokybės gerinimas, o kartu ir emigracijos stabdymas – aktualiausios ir svarbiausios problemos kaimiškosiose savivaldybėse. Šakių rajono seniūnijose būtiniausių darbų sąrašai ilgoki, tačiau geriems seniūnų norams ir bendruomenių iniciatyvoms neretai kelią užkerta lėšų stygius.

Visgi seniūnijų gyventojams yra ir gerų žinių – jau šiemet turėtų realiai prasidėti darbai pagal investicinį projektą, kurį įgyvendinant per artimiausius dvejus–trejus metus atskirose kaimo gyvenvietėse ketinama investuoti beveik milijoną eurų. Investicijos iš Europos Sąjungos fondų 2014–2020 metams pagal priemonę „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėje“ kelią į Šakių rajoną pradėjo skintis prieš trejus metus. Po ilgų ir karštų diskusijų 2016 m. savivaldybės tarybos sprendimu patvirtinti lėšų paskirstymo kriterijai ir vertinimo balų sistema. Priklausomai nuo gyventojų skaičiaus seniūnijoje, anksčiau gautų investicijų kiekį ir kitus kriterijus aštuonioms rajono seniūnijoms išdalintos projektinės lėšos – beveik milijonas eurų. Plokščių, Žvirgždaičių, Barzdų, Lekėčių, Griškabūdžio, Slavikų, Sudargo ir Kriūkų seniūnijų teritorijose investicijos bus skirtos įvairių rūšių nedidelės apimties pastatų remontui, kaimo kultūros paveldo bei kraštovaizdžio sutvarkymui. Vadovaujantis projekte numatytais reikalavimais ir nuostatomis, seniūnijose atrinkti atskiri objektai, kurie bus tvarkomi, remontuojami ar atnaujinami.

„Galime pasigirti tuo, kad visi mūsų pateikti aštuoni projektai gavo finansavimą, kai iš kitų rajonų pateiktų projektų buvo patvirtinta tik pusė ar net mažiau. Dabar intensyviai ruošiame paraiškas, sudarinėjame sąmatas, vykdome kitus darbus“, – pastebėjo projektą administruojančio rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas. Darbų sparta labai priklausys nuo turimų savivaldybės lėšų, kadangi dirbti tenka itin neparankiu principu, kai pirmiausia pati savivaldybė turi investuoti lėšas.

„Iš pradžių tą numatytą milijoną reikia įdėti, o tik paskui atgausime pinigus. Pagal numatytą projektą savų lėšų turėsime pridėti apie 50 tūkst. eurų“, – sakė V. Girdauskas.

Apžiūrėjo į investicinį projektą įrašytus objektus

„Regioninės plėtros sąrašuose investicinės priemonės surašytos, projektiniai pasiūlymai pateikti, tad traukinys jau važiuoja į priekį“, – sakė rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, kartu su vicemeru Bernardinu Petru Vainiumi ir administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi surengę išvyką į kelias rajono seniūnijas, kuriose ketinama artimiausiu metu pradėti darbus. Rajono administracijos atstovams buvo svarbu pamatyti, kaip konkrečiai viename ar kitame objekte bus vykdomi techniniai sprendimai, ir įsitikinti, ar jie yra pakankamai racionalūs ir išbaigti.

Slavikų seniūnas Vidmantas Sprainaitis svečiams aprodė renovuoti numatyto kultūros centro patalpas, aptarė pastato šildymo sistemos įrengimo, salės rekonstrukcijos ir kitus klausimus. Slavikuose taip pat numatyta skirti lėšų mokyklos sporto aikštelei sutvarkyti.

Lankydamiesi Sudarge, savivaldybės vadovai su seniūne Rita Grigaitiene aptarė į investicinį projektą įtraukto pastato, kuriame šiuo metu įsikūrusi biblioteka ir medicinos punktas, renovavimo problemas. Pasak seniūnės, sutvarkius šį pastatą, seniūnija turėtų patalpas, kuriose būtų vykdoma bendruomeninė ir kultūrinė veikla. Senas, suskilusiais pamatais ir aptrupėjusiais laiptais pastatas didelio optimizmo nekelia – čia teks įdėti tikrai nemažai darbo ir lėšų. Bėda dar ir ta, kad iki šiol nesutvarkyta šio pastato teisinė registracija ir jis tiesiog „kabo ore“ – nepriklauso nei savivaldybei, nei ankstesniems patalpų savininkams. Rajono vadovai atkreipė dėmesį, kad įteisinti pastatą ir sutvarkyti visus juridinius formalumus bus pirmas ir svarbiausias darbas.

Seniūnė R. Grigaitienė, svečiams atvėrusi bibliotekos duris, apgailestavo, kad drėgmė ir nemalonus kvapas šiose patalpose laikosi dėl to, jog remontuojant patalpas dėl lėšų stygiaus nebuvo įrengta patalpų ventiliacija. Kitoje šalia esančioje patalpoje, kuri dar neremontuota ir nenaudojama, žiemą ir vasarą drėksta bei pelija sienos.

Susirinkę savivaldybės atstovai ir seniūnė svarstė, kokį variantą būtų teisingiausia pasirinkti – ar įrenginėti gana erdvias patalpas pastato pastogėje, į kurią veda statūs ir siauri laiptai, ar remontuoti pusrūsyje šalia bibliotekos esančias patalpas, į kurias vyresnio amžiaus sudargiečiams būtų kur kas patogiau patekti. Anot seniūnės, svarbiausia, kad numatytos lėšos neaplenktų seniūnijos, nes jau ne kartą yra buvę, jog Sudargo seniūnijai žadėtų investicijų arba pritrūkdavo, arba lėšų apskritai nelikdavo. Rajono savivaldybės meras E. Pilypaitis seniūnę patikino, kad numatytos projektinės lėšos šį kartą tikrai pasieks sudargiečius.

Išvykdami iš Sudargo administracijos vadovai išsivežė nemažai „namų darbų“: atsakingiems savivaldybės pareigūnams dar kartą teks įvertinti pastato techninę būklę ir priimti racionaliausius investicinius sprendimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.