Skęstantis Valiulių kaimas šaukiasi pagalbos

valiuliai stankunas
Nuotr. Tarybos narys Valdas Stankūnas apsilankęs Valiuliuose svarstė, kaip padėti gyventojams ir bendruomenei, kad nebūtų naikinamas jos turtas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau ne pirmus metus Valiulių kaimo (Šakių sen.) žmonės gyvena vandens apsuptyje. Šį lietingą rudenį ne tik apsemta vaikų žaidimo aikštelė, vanduo veržiasi į gyventojų kiemus, bet jau naikinamas ir bendruomenės centro turtas. Šios bėdos priežastis – ne gamtos stichija, o sugedę melioracijos įrenginiai. Bendruomeniečiai pagalbos jau kreipėsi į tarybos narius bei rajono vadovus.

Antradienį Valiulių kaimo gyventojai dėl nuolat gyvenvietėje tyvuliuojančio vandens kreipėsi į rajono savivaldybės narį Valdą Stankūną. Tarybos narys tuoj pat išskubėjo į vietą, o jį kaimas pasitiko su nekokia „vizitine kortele“ – apsemta vaikų žaidimo aikštelė, į kurią patekti buvo galima pastatytu tilteliu, kuris vedė tiesiai į vandenį...

„Paskambinę gyventojai buvo pikti, teiravosi, kodėl mes nesirūpiname tokia ne pirmus metus Valiulius kamuojančia problema“, – kalbėjo tarybos narys V. Stankūnas.

Pasak Valiulių kaimo bendruomenės centro pirmininko Vaclovo Jurgučio, vanduo kaimo pradžioje kaupiasi kasmet. Melioracija čia įrengta buvo gana seniai, pagrindinę jos trasą, einančią greta kaimo, rajono melioratoriai prižiūri nuolat, ji tvarkoma iš ES fondų. Tačiau per kaimą einantys mažo diametro melioracijos vamzdžiai pagal įstatymą priklauso sklypų savininkams arba savivaldybei. Čia įrengti vandens rinktuvas ir drenažas galimai yra sugedę arba užžėlę, todėl ir tyvuliuoja ežeriukas.
Kaip pasakojo pirmininkas, šiemet pastatytas tiltelis į krepšinio aikštelę pusiau paniręs į vandenį ir yra gadinamas. Anot V. Jurgučio, jie negali poilsio zonoje statyti ir naujų pagal projektą pagamintų suolelių ir sūpynių vaikams. Apsemti ir kitų šio kaimo gyventojų namų sklypai.

„Vis darom žygius pas rajono vadovus, trečiadienį lankėmės pas vicemerą, išsakėm savo bėdą. Tačiau konkretaus atsakymo neišgirdome. Todėl rinksimės bendruomenė ir rinksim parašus bei teiksim rajono vadovams. Melioratoriams jau kelis kartus raštus rašėm, tai jie geranoriškai pravalė kelis šulinukus, tačiau minėtoje vietoje jiems melioracijos įrenginiai nepriklauso“, – aiškino V. Jurgutis.

Kiek aiškesnes gaires nubrėžė rajono savivaldybės žemės ūkio skyriaus specialistas Vilhelm Haase. Jis teigė, kad reikalingas projektas ir savivaldybės prisidėjimas.

„Jau su panašiomis problemomis kreipėsi Sintautų ir Briedžių gyventojai, todėl, manau, kad reikia kooperuoti valstybės ir savivaldybės lėšas, vienais metais sutvarkom vieną gyvenvietę, kitais kitą. Manau, kad viskas yra tarybos narių rankose“, – sakė V. Haase.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.