Nuplaukusios lėšos atiteks Plungei ir Vilniui

svirnas zypliuose
Gintarė MARTINAITIENĖ

Pasitvirtino blogiausias scenarijus ir lėšos, kurios turėjo būti skirtos Zyplių dvaro pirmojo svirno pastato sutvarkymui (bendra projekto vertė buvo didesnė nei 600 tūkst. eurų), nebus skirtos ne tik dvarui, bet ir rajonui bei apskričiai apskritai. Jos nuplaukė ir atiteks Plungės Oginskių dvarui ir Vilniuje esančioms Rasų kapinėms.

Kaip komitetų posėdžių metu aiškino meras Edgaras Pilypaitis, tiesiog lėšos atiteks tiems, kurie pasidarė visus namų darbus, priešingai nei rajonas. Tiesa, kad būtent taip ir nutiks, jau buvo galima nuspėti anksčiau, nes projektas buksavo daugiau nei dvejus metus, o paskutiniame posėdyje galiausiai priimtas sprendimas pripažinti jį netekusiu galios, nes visi šaukštai jau po pietų. Išbrauktas jis ir iš Marijampolės regiono plėtros plano bei bendro ES struktūrinių fondų lėšų siūlomų bendrai finansuoti regiono projektų sąrašo. Oficialus argumentas – nebuvo laiku spėta pateikti projektinės paraiškos kartu su parengtu techniniu projektu centrinei projektų valdymo agentūrai.

Komitetų posėdžiuose dar kartą aptarta ir visa priešistorė, kodėl taip nutiko. Beje, ir atsakomybės nėra iš ko pareikalauti, nes kaltuoju įvardijamas buvęs Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas jau nebedirba. Tačiau administracijos vadovai priminė, kad būtent jis, kai dar buvo galima suspėti įšokti į benuvažiuojantį traukinį, pasiėmė atostogas, bet vis vien žadėjo viską suspėti. Mero žodžiais, net žadėjo iš likučių, berods už 7 tūkst. eurų, padaryti techninį projektą, tačiau be 20 tūkst. eurų esą jo parengti neįmanoma. Pasak administracijos vadovų, V. Girdauskas nuolat buvo krutinamas ir raginamas operatyviau ir produktyviau suktis, bet...

 „Mes nekompetentingi pasakyti, su kuo jis (V. Girdauskas) tarėsi ar nesitarė. Bet čia esmė ir ta, kad jis nenorėjo daryti to projekto be rūsio, o kad be rūsio, gana vieningai nusprendė taryba. Galvojo, kad mes supasuosim ir sakysim, daryk su rūsiu, bet taip nebuvo“, – aiškino meras.

Jam pritardamas dabartinis Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis akcentavo, kad 2016 m. rugsėjo 23d. savivaldybės tarybos nariai pritarė projektui „Zyplių dvaro pirmojo svirno pastato modernizavimas pritaikant turizmui ir kultūrinei veiklai“ bei numatė projektą įgyvendinti be rūsio įrengimo. Tačiau atsitiko taip, kad projektinė paraiška Centrinei projektų valdymo agentūrai buvo pateikta dar tų pačių metų liepą ir ten numatyta, kad svirnas projektuojamas su rūsiu!

Arūnas Tarnauskas visgi negalėjo patikėti, kaip dėliojami prioritetai ir kaip galima lengvai vėjais paleisti ilgai lauktus pinigus.

„Kai nori nepadaryti ir nepadarysi, bet kai noras yra, kartais ir išeina“, – mintimis dalijosi tarybos narys, apgailestavęs, kad Zyplių dvaro svirno pirmasis pastatas taip ir liks netvarkytas.

„O tai kiek dar tokių projektų, kuriuos reikės išbraukti?“ – teiravosi Irena Haase.

Jai administracijos vadovai aiškino, kad faktiškai nėra projekto, kurio nereikėtų taisyti, derinti, keisti. A. Šlėderis aiškino, kad anksčiau faktiškai buvo dirbama vienasmeniškai ir darbuotojai net nežinodavo, ką vedėjas sužino agentūroje.

„Nebuvo tos komandos ir komandinio darbo“, – aiškino apie du mėnesius naujam skyriui vadovaujantis A. Šlėderis, dar kartą akcentavęs, kad, be nedirbančio vedėjo, esą atsakomybės už nepadarytus darbus nėra iš ko reikalauti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.