Posėdžiavo neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba

koordinacine taryba2
Nuotr. Šakių rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinėje taryboje aptartos problemos, svarstyta, kaip integralios pagalbos į namus paslaugas suteikti kuo daugiau asmenų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 20 d. mero kabinete neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba aptarė rūpimus klausimus.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis patikino, kad planuose prie rajono savivaldybės pastato numatyta sužymėti automobilių stovėjimo vietas, o neįgaliųjų transportui išskirti stovėjimo vietas.

Integrali pagalba namuose rajono neįgaliesiems ir senyvo amžiaus asmenims teikiama nuo 2013 m. Anot savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, įgyvendinant projektą „Integralios pagalbos plėtra Šakių rajone“, paslaugos teikiamos 50 asmenų, vedėja pripažįsta, kad poreikis didėja, todėl yra laukiančių gauti šias paslaugas eilė. Jas teikia Šakių socialinių paslaugų centras ir UAB Dalios Zaleskienės ambulatorija.

„Kokia galimybė yra integralias paslaugas teikti didesniam žmonių skaičiui, nenormalu, kai žmogui reikia laukti pusę metų ar netgi metus“, – teiravosi D. Zaleskienė ir svarstė, kad galbūt atsirastų lėšų eilėje laukiantiems žmonėms bent dvi valandas gauti lankomos priežiūros paslaugas. Svarstyta, kad galbūt reiktų padidinti mokestį už paslaugas, šiuo metu paslaugų gavėjai moka 10–15 proc. nuo gaunamų asmens pajamų, o mokestį nustato savivaldybės taryba.

Šakių socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Aida Baziliauskienė priminė, kad gyventojai dėl integralios pagalbos turėtų kreiptis į gyvenamosios vietos seniūnijas. Integrali pagalba gali būti teikiama tiek suaugusiesiems, tiek neįgaliems vaikams, taip pat senyvo amžiaus asmenims, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Integrali pagalba teikiama vidutiniškai iki šešių valandų per dieną, penkias dienas per savaitę. Anot A. Baziliauskienės, integrali pagalba namuose teikiama komandos principu, ją sudaro socialinis darbuotojas ir jo padėjėjai, slaugytojas ir jo padėjėjai, masažuotojas.

„Rajone turėtų atsirasti penki grupinio gyvenimo namai asmenims, turintiems proto ar psichikos negalią. Šiuo metu dalis tokių asmenų lanko Dienos centrus Gelgaudiškyje, Šakiuose ir Paluobiuose. Tačiau dalis yra namuose, todėl viešinkite šią idėją“, – dar informavo L. Pocevičiūtė.

Posėdyje dalyvavusi Šakių rajono cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ pirmininkė Biruta Jančaitienė supažindino su klubo, kuriame šiuo metu yra 129 nariai, veikla. Pirmininkė akcentavo, kad jų veiklos tikslas mokyti ir šviesti žmones: rengiamos paskaitos, kasmet minima Pasaulinė diabeto diena, nariai dalyvauja respublikinėse sporto varžybose ir kita.

B. Jančaitienė apgailestavo, kad organizacija neturi savo patalpų, o buvusios bibliotekos patalpose vienu kambarėliu dalijasi su rajono kurčiųjų organizacija. B. Jančaitienė taip pat minėjo, kad dėl prastos sveikatos darosi sunku vadovauti klubui, o pakeisti jos nėra kam, todėl šiais metais nebuvo parašytas joks didesnis projektas.

„Sensta žmonės, iš projekto skirtų lėšų galėdavom aplankyti savo ligonius. Jie labai mūsų laukia“, – kalbėjo B. Jančaitienė.

Šakių rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas kėlė klausimą, kas galėtų iš Šakių ligoninės į namus parvežti gulinčius pacientus. Jis pateikė pavyzdį, kai tokio neįgaliojo paciento artimieji kreipėsi į Šakių greitosios medicinos pagalbos stotį, tačiau jam tokia paslauga nebuvo suteikta. Pasirodo, gulinčių ligonių pervežimo paslaugą teikia Šakių ligoninė, tereikia už ją susimokėti (išskyrus tiems, kurie turi slaugą). Tačiau aiškumo ir informacijos šiuo klausimu kol kas trūksta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.