Zanavykų apygardoje – ir Irenos Haase, ir partijos triumfas

haase pergale
Nuotr. Irena Haase (centre), surinkusi 60,89 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų balsų, džiaugėsi, kad laimėjimas rinkimuose yra ir partijos laimėjimas – pagaliau ir vienmandatėje apygardoje Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams nusišypsojo sėkmė.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Po sekmadienį Zanavykų rinkimų apygardoje įvykusio antrojo rinkimų turo tapo aišku – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė Irena Haase palaidojo Mindaugo Basčio viltis grįžti į Seimą. Lūžis įvyko ir dėl to, kad ji tapo pirmąja partijos vienmandatininke Seime – iki šiol apygardoje TS-LKD kandidatai antruosiuose turuose likdavo antri. Rinkimuose dalyvavo 27,08 proc. rinkėjų.

Ir partijos pergalė

Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad už I. Haase buvo atiduoti 5 tūkst. 123 balsai arba 60,89 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. Už M. Bastį balsavo 2 tūkst. 984 rinkėjai – 35,47 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų.

Į spaudos konferenciją traukdami lietuvišką dainą I. Haase atlydėjo gausus būrys bendražygių, politinių kalinių, tremtinių, Seimo nariai Monika Navickienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, meras Edgaras Pilypaitis ir kiti.

Dainos partijos būstinėje nesiliovė ir vėliau – partijai laimėti šiuos rinkimus didžiulė pergalė.

„Tiek metų mes neturėjome vienmandatėje savo atstovo. Dabar mes turime. Didžiulė šventė ir didžiulis laimėjimas“, – džiaugėsi I. Haase.

Beje, tiesioginiuose mero rinkimuose partijos laimėjimas buvo, kai 2017m. gegužę pergalę iškovojo TS-LKD kandidatas Edgaras Pilypaitis.

Sekmadienį TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis socialiniuose tinkluose rašė, kad I. Haase triumfas rinkimuose yra pergalė prieš Konstitucijos laužytojus.

Paklausta, kaip švęs pergalę, politikė sakė: „Kalbėsimės, dainuosim! Mes ir atvykome su daina, mes ir toliau dainuosim, nes dainos apie Lietuvą – irgi labai svarbu. Mes tą suvokiame, kad mes giname Lietuvą.“

„Po kupino gerų emocijų vakaro noriu padėkoti visiems už paramą, už pritarimą mano idėjoms, už viltį kartu su jumis kurti teisingą ir bendruomenišką valstybę. Ačiū, kad atėjote į rinkimus ir balsavote“, – teigė I. Haase, pridūrusi, kad bus visų zanavykų kandidatė ir dirbs vardan tos Lietuvos.

Save I. Haase labiausiai norėtų matyti ir žinias realizuoti Teisės bei teisėtvarkos arba Socialinių reikalų komitetuose.

Aktyvumas nedidelis

Spaudos konferencijoje dalyvavęs M. Bastys dėkojo rėmėjams už palaikymą, o I. Haase linkėjo tinkamai atstovauti rinkėjams. Tiesa, ar grįš į didžiąją politiką, dar nežino, tačiau tikino būsiąs aktyviu stebėtoju, balsuotoju ir vienų ar kitų kandidatų palaikytoju.

„Kur aš bedirbčiau, ką aš beveikčiau, politika, tai, kas vyksta mūsų valstybės gyvenime, man labai svarbu“, – sakė M. Bastys, po kurio pasitraukimo iš Seimo Zanavykų apygardoje ir surengti neeiliniai rinkimai.

Tiesa, rinkėjų aktyvumas nebuvo didelis. Rinkimų dieną prie balsadėžių atėjo apie 20 proc. rinkėjų, 7,49 proc. piliečių balsavo iš anksto. Pirmajame rinkimų ture balsavo 29,8 proc. Beje, prieš porą metų pirmajame rinkimų ture dalyvavo 48,38 proc. rinkėjų, o mero rinkimuose pilietinę valią pareiškė 39,45 proc.

M. Bastys pirmajame ture buvo laimėjęs keturiose apylinkėse, o šįkart jis pirmavo septyniose (Slabadų, Veršių, Kriūkų, Būblelių, Briedžių, Panovių, Patašinės). Likusiose apylinkėse didesnį rinkėjų palankumą pelnė I. Haase. Didžiausio palaikymo, viršijusio 70 proc. nuo galiojančių biuletenių, ji sulaukė Zapyškio, Išdagų, Gelgaudiškio, Lukšių, Ežerėlio, Griškabūdžio apylinkėse.

Pažeidimas – Kriūkuose

Nors tiek Šakių policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, tiek visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovė Deimantė Bakaitytė bei Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, kad rinkimai vyko sklandžiai, visgi pažeidimų būta. Jis fiksuotas vieno iš kandidatų, t. y. M. Basčio gimtinėje – Kriūkuose.

Paaiškėjo, kad Kriūkų apylinkės pirmininkė Anelė Mockaitienė per anksti pradėjo atidarinėti išankstinio balsavimo vokus, tačiau galimas pažeidimas buvo užkardytas. Netinkamą pirmininkės elgesį fiksavo stebėtojas Darius Juodaitis.

„VRK pradžioje norėtų sulaukti išsamaus apylinkės komisijos pirmininkės bei visos komisijos paaiškinimo. Mes įvertinsime visas aplinkybes ir spręsime, kokio pobūdžio tai pažeidimas. Kol kas iš pirminės informacijos matome, kad buvo padarytas procedūrinis pažeidimas, tačiau balsavimo paslaptis nebuvo atskleista. Tai lengvinanti aplinkybė, bet, žinoma, VRK tokių atvejų netoleruoja“, – komentavo situaciją VRK pirmininkė L. Matjošaitytė, dėmesį atkreipusi ir į tai, kad netinkamai elgėsi ne naujokė, bet ilgametė komisijos pirmininkė.

I. Haase tapus Seimo nare Šakių rajono savivaldybėje ją pakeis kita gelgaudiškietė Valda Ugenskienė. Nauja tarybos narė turėtų prisiekti spalio pabaigoje vyksiančiame tarybos posėdyje. Tiesa, pagal sąrašą taryboje turėtų dirbti Einaras Martinaitis, tačiau dėl pareigų nesuderinamumo, jis taryboje dirbti negali.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.