Šakių turizmo informacijos centrą ketinama likviduoti, o įstaigos vadovę atleisti: kas, kaip, kodėl?

tic iskaba
Šakių turizmo informacijos centras įsikūręs greta „Gulbės“ parduotuvės, tačiau ar įstaiga toliau liks savarankiška, didelis klaustukas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kol kas klausimas atviras, kaip netolimoje ateityje dirbs Šakių turizmo informacijos centras (TIC), tačiau ketvirtadienį surengtame dalininkų – rajono savivaldybės, UAB „Gulbelės“ bei  VšĮ „Šešupės euroregiono biuro“ – susirinkime nuspręsta darbo santykius su įstaigos vadove Ieva Bernotaite nutraukti, o įstaiga, ko gero, bus likviduojama.

Kaip po susitikimo informavo meras Edgaras Pilypaitis, situacija tokia, kad penkerius metus Šakių TIC vadovaujanti I. Bernotaitė pasiprašė galimybės nuo rugpjūčio 1d. dirbti nuotoliniu būdu mažesniu darbo krūviu, bet su didesniu atlyginimu (koeficientą nuo 9,52 padidinti iki 13,1 ir nuo jo skaičiuoti pusę dalies, kas finansiškai išeitų už pusę etato daugiau nei 1 tūkst. 100 eurų). Be to, įstaigos vadovė paprašė išmokėti kompensaciją už trejų metų nepanaudotas atostogas.

„Dalininkai skeptiškai pažiūrėjome į tokį ilgalaikį variantą“, – sakė meras, informavęs, kad dabar apsistota prie varianto apjungti dvi įstaigas – Verslo informacijos centrą, kuriam vadovauja Daiva Palukaitienė, ir TIC.

Būtent tokia praktika yra ir kaimyninėse savivaldybėse. Be to, anot E. Pilypaičio, administravimas yra viena, „bet mums reikalingos marketingo bei kitos turizmo vadybos paslaugos“.

„Išlaikant tas pačias apimtis, apjungiant administravimą, galėtume pilnai tą dalyką išlaikyti. Tik ateities klausimas, kas ir už kiek tai darys“, – sakė meras, patikinęs, kad dalininkai visgi priėmė sprendimą įstaigą likviduoti, o I. Bernotaitę iš pareigų atleisti, nors ji, mero žodžiais, „įstaigoje savo įdirbį norėtų išlaikyti kitose pozicijose, tai yra vadybininko ar marketingo specialisto“.

Tačiau tai, anot mero, jau naujojo vadovo kompetencija. Kadangi klausimas išties aktualus ir kol kas keliantis daugiau debesų nei lietaus, dalininkai žada rinktis ir šią savaitę, o žodį įstaigos likvidavimo ar sujungimo klausimu turėtų tarti ir savivaldybės taryba.

Viliamasi, kad įstaigos perdavimas galėtų įvykti maždaug po poros savaičių, nes nuo liepos 16 d., penktadienio, I. Bernotaitė atostogauja, o laikinai eiti jos pareigas pavesta TIC turizmo vadybininkei Vaidai Zimnickienei.

„Nuo šiandien ji atostogauja, o kaip tada pasibaigs darbo santykiai? Ji turi grįžti į darbą, turi perduoti įmonę, čia įstaigos vadovo, ne paprasto darbuotojo išėjimas“, – kalbėjo meras.

„Lauksim grįžtant, bet jeigu nebus tinkamai paruošti įstaigos perdavimo dokumentai, tokiu atveju mes negalėsime nutraukti darbo sutarties su vadove, kol ji nepadarys visko taip, kaip reikia. Į perdavimo komisiją deleguosime Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėją Egidiją Grigaitienę, kad pasižiūrėtų iš finansinės perspektyvos, nes pagrindinis dalininkas savivaldybė, reikia susižiūrėti, kad viskas būtų teisinga“, – sakė E. Pilypaitis, kalbėjęs, kad tik atsiskaičius su įstaigos vadove bus žiūrima, kokios funkcijos ir kam liks, kaip spręsis kiti su įstaigos likimu susiję klausimai.

„Kol neatsiskaityta su vadove, ganėtinai sunku pasakyti. Ta suma reikšminga“, – sakė E. Pilypaitis.

Neoficialiais duomenimis, už atostoginius jai reikės sumokėti daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Kitas dalininkas, „Šešupės euroregiono biuro“ vadovas Vitas Girdauskas sako, jog nepalaiko minties jungti dvi įstaigas, tačiau irgi pabrėžia, kad reikia atskirti vadovo darbą ir įstaigos funkcijas. Jis mano, jog būtų tikslinga ieškoti naujo vadovo, tačiau sutinka, kad pirmiausiai reikia atsiskaityti su įstaigos vadove, o suma, kurios reikės jos atostoginiams, sudaro apie 10 proc. viso tokios įstaigos biudžeto. Mat jis pats vadovauja Vilkaviškio TIC ir žino tokios įstaigos darbo specifiką.

Pastaruoju laikotarpiu I. Bernotaitė vadovavo ne tik Šakių TIC, bet ir Kazlų Rūdos. Šiuo metu moteris kelia sparnus į Vilnių – keičia tiek darbą, tiek gyvenamąją vietą.

„Sprendimas išeiti atsirado ne per naktį. Tuo klausimu ir su dalininkais ne kartą kalbėta“,  – sako I. Bernotaitė, pripažinusi, kad čia ją sulaikydavo ir įdomus bei mylimas darbas, ir vis nauji projektai, tačiau visgi atėjo laikas pokyčiams, jaučiasi atidavusi savęs tiek, kiek galėjusi, nors pripažįsta vis dar negalinti patikėti tuo, kas vyksta.

Žinoma, tikina pašnekovė, jeigu Šakiams reikės jos įžvalgų, žinių, kompetencijų ar konsultacijų, ji sako būsianti pasiekiama ranka ir pasirengusi padėti.

Nors ji nedetalizuoja, tačiau atskleidžia, kad sostinėje dirbs su rinkodara, bet visai kitoje srityje. Apie Šakius ji sako galinti atsiliepti tik gerai, kaip ir apie savo vadovaujamą įstaigą, komandą, dalininkus, iš kurių tikina išmokusi išties daug.

Beje, ir meras sako, kad ateityje svarstytinas bendradarbiavimo su I. Bernotaite klausimas, nes jos vykdoma informacinė kampanija išties buvo gera.

„Aš tik veidas gal buvau, bet ar tai buvo leidiniai, ar šokoladai, ar gidų kursai, viską darėme apsitarę“, – sako TIC vadovė ir patikina, kad stengėsi viską daryti maksimaliai gerai ir už savo projektus jai niekuomet nebuvo gėda.

Ir dabar, kalba I. Bernotaitė, įmonėje viskas gerai, o kaip galima spręsti įstaigos klausimus, likimą, ji sako dalininkams pasiūliusi penkis variantus, ir ji tiki, kad jie pasirinks tinkamiausią.

„Niekas įmonės neskriaudžia ir viskas įmonei gerai. Po mano atleidimo ir atostoginių, po atlyginimų, būtinųjų išlaidų veiklai vykdyti lieka 10 tūkst. eurų laisvų pinigų. Tik reikia planuoti veiklas ir juos panaudoti tinkamai“, – sakė I. Bernotaitė.

Beje, meras sakė, kad dalininkų susirinkimo metu I. Bernotaitė negalėjusi tiksliai nurodyti, kiek pelno įmonė turi.

„Teigiamą rezultatą matė 808 eurus, bet paklausta, kiek iš tų 808 yra savivaldybės, neatsakė“, – teigė E. Pilypaitis, laikęsis nuomonės, kad jeigu įstaiga randa finansavimo šaltinius, pritraukia papildomas lėšas, papildomai įstaigoje gali dirbti kad ir penki ar 12 žmonių.

„Bet tik savivaldybės biudžeto sąskaita tikrai negalėsim pavežt, ir plėsti veiklų galimybių nematau“, – sakė E. Pilypaitis, užsiminęs ir apie kitų dalininkų indėlį.

Štai UAB „Gulbelė“ TIC-ui ir patalpas duoda, ir išlaikymą garantuoja, o „Šešupės euroregiono biuras“ tik patarimus dalina. Visgi bent kol kas jokie galutiniai sprendimai nepriimti, tačiau neišvengiamai artimiausiu metu taškus ant „i“ teks sudėlioti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.