Multidimensinės terapijos paslaugos – ir rajone

multidimensija pristatymas
Gintarė MARTINAITIENĖ


Antradienį vykusio susitikimo metu savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Aušra Pavydienė pristatė naują multidimensinės terapijos paslaugą, kitaip įvardijant, elgesio keitimo programą vaikams ir jaunuoliams, kurią ketinama teikti ir rajone. O štai Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone patarėja Indrė Jurjonienė apžvelgė padėtį vaiko teisių srity ir pasidžiaugė, kad, lyginant su pernai, šiemet situacija daug ramesnė.

Pasak A. Pavydienės, nauja paslauga orientuota į vaikus ir jaunuolius, kurių elgesys skiriasi nuo įprastų amžiaus, kultūros, etinių normų ir yra socialiai nepriimtinas. Pagal šią programą specialistai dirba su 11–17 metų amžiaus vaikais ir paaugliais, kurie nelanko mokyklos, pasižymi konfliktiniu bendravimu, vartoja alkoholį ar psichotropines medžiagas, yra linkę į agresiją, nusikalstamą elgesį, yra padarę administracinių nusižengimų ar nusikalstamų veikų, turi kitų elgesio sunkumų. Darbas vyksta ne tik su jaunuoliu, bet konsultuojama visa šeima, specialistai, atsižvelgiant į poreikį, į šeimą atvažiuoja kartą per savaitę ar dažniau, o pati paslauga galėtų būti teikiama keturis–šešis mėnesius, tačiau tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė pažymėjo, kad, reikalui esant, galėtų būti ir pratęsiama. Ši paslauga būtų kaip priedas prie jau šeimai teikiamų paslaugų, nes dažniausiai tokios šeimos specialistams žinomos, su jomis jau dirba atvejo vadybininkai, socialiniai darbuotojai.

Tiek susitikime dalyvavęs vicemeras Darius Jakavičius, tiek Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė neabejojo, kad pagalbos nebus per daug ir būtų nelogiška nepasinaudoti tokia galimybe. Jau iškart imta svarstyti, kuriems jaunuoliams ji galėtų būti teikiama, belieka sukontaktuoti su pačia šeima, kuri turėtų sutikti priimti pagalbą.

Lietuvoje šią programą vykdo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, šiuo metu ji teikiama Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno regionuose, tad A. Pavydienė kalbėjo, kad ir teritoriniu atžvilgiu esame labai patogioje vietoje. Jau artimiausiu metu dėl paslaugos teikimo galimybių planuojama kontaktuoti su pačiais paslaugos teikėjais, manoma, kad paslaugą rajone galėtų gauti iki 20 jaunuolių.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone patarėja I. Jurjonienė Socialinių paslaugų centrui dėkojo už bendradarbiavimą, bendro tikslo dėl šeimų gerovės siekimą, vaiko interesų užtikrinimą ir pasveikino su 15 metų veiklos sukaktimi. I. Jurjonienė trumpai apžvelgė ir situaciją rajone vaiko teisių srityje. Pasak patarėjos, kol kas šiųmetinė padėtis išties džiugina, tad norisi džiaugtis tyliai, kad ir toliau taip būtų. Pernai rajone padėtis buvo išties įtempta ir sudėtinga – registruota 965 galimi vaiko teisių pažeidimai. Šiais metais tokių pranešimų registruota 122 (pernai tuo pačiu metu jau buvo 299).

„Mūsų rodikliai tikrai buvo milžiniški, lyginant su visa apskritimi, tai šiandien norisi pasidžiaugti, nors dar tik pirmas ketvirtis, bet matosi, kad pranešimų tikrai mažiau. Tai atvejo vadybos, socialinių darbuotojų indėlis. Ačiū jums už tai“, – kalbėjo I. Jurjonienė.

Ji minėjo, kad pernai laikinoji priežiūra ar, kalbant buitiškesniais terminais, poreikis paimti vaikus iš šeimos buvo taikyta 43 šeimoms, septynioms šeimoms laikinoji priežiūra taikyta įstaigose, iš minėtų 43 šeimų dviem šeimoms priežiūra teikta pakartotinai. Šiais metais laikinoji priežiūra taikyta tik dviem šeimoms, tad skirtumai labiau nei akivaizdūs.

Specialistai spėjo, kad įtakos prastai situacijai šeimose galėjo turėti karantinas, vaikų nuotolinis mokymasis. Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad mokyklos nesidalija informacija apie galimus vaiko teisių pažeidimo atvejus, netrykšta noru bendradarbiauti, nebent jau situacija tampa išties kritinė ir patys susitvarkyti neįstengia.

Kalbėdama apie globą, I. Jurjonienė informavo, kad 59 vaikai globojami šeimose (laikinų globų yra penkios, nuolatinių – 54), globos namuose su nuolatine globa gyvena keturi vaikai, 26 yra globojami šeimynose, specialiuose globos namuose auga keturi rajono vaikai.

Susitikimo metu paliesta ir atvykstančių į rajoną ukrainiečių tema. Kol kas mūsų rajone jokių signalų ar kreipimosi dėl šiose šeimose augančių vaikų nebuvo sulaukta, bet kituose rajonuose jau gaunama. Pastebima ir tai, kad dabar dažniau atvyksta skurdžiau gyvenančios šeimos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.