Šildymo sezonui prasidėjus sparčiai daugėja prašymų išlaidoms kompensuoti

krosnis malkos
Prašymus šildymo išlaidų kompensacijoms gyventojai gali teikti nepriklausomai nuo šildymo būdo, t. y. tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru – malkomis, akmens anglimi, dujomis, elektra ir pan. D. Pavalkio nuotr.

Jau kelias savaites rajono gyventojai aktyviai domisi kompensacijų už šildymą tvarka: netyla telefonai, varstomos seniūnijų durys – žmonės ieško galimybių gauti finansinę paramą artėjančiam šildymo sezonui, kuris, kalbama, bus bene pats brangiausias. Padidinus valstybės remiamų pajamų dydį, į kompensacijas gali pretenduoti didesnis ratas gyventojų. Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė sako, kad detalizuoti rajonui aktualius skaičius kol kas dar sunku ir ankstoka, nes prašymai kompensuoti išlaidas už šildymą sparčiai plaukia kasdien, tačiau akivaizdu, jog jų bus bent dvigubai ar trigubai daugiau nei pernai.
 
Besikreipiančiųjų sparčiai daugėja

Socialinės paramos skyriaus vedėja D. Pilypaitytė patikina, kad tiek skyriaus, tiek seniūnijose dirbančių specialisčių darbo apimtys, paskelbus apie prašymų dėl kompensacijų už šildymą priėmimą, gerokai padidėjo. Rugsėjo mėnesį buvo gauti 102 prašymai, per spalį (iki spalio 21 d.) – jau 1372 prašymai. Palyginimui – pernai rugsėjo mėnesį buvo gauti 45 prašymai, o per spalį – 721 prašymas.

„Kol kas detalizuoti šiuos skaičius sunku ir nelabai tikslinga, nes kiekvieną dieną jie didėja, o viską apibendrinsime tik pasibaigus mėnesiui“, – komentavo vedėja.

Daugiausiai, kaip ir ankstesniais metais, sulaukiama pensinio amžiaus žmonių prašymų, tačiau šiemet kreiptis gali ne tik jie, bet ir vidutines pajamas gaunančios šeimos. Specialistės pastebi, kad ilgiau apdoroti užtrunka elektroniniu būdu pateiktus prašymus, nes dažnai pasitaiko, kad žmonės elektroniniu būdu pateikia ne visus reikiamus dokumentus, o senjorų pateikiami prašymai gana elementarūs ir jų nagrinėjimas netrunka ilgai.

Teikiant prašymus dėl kompensacijos, jokios išankstinės registracijos rajone nėra.

„Seniūnija seniūnijai nelygi, – sako D. Pilypaitytė, – tačiau šiokia tokia eilutė nuolat yra, o didžiausias krūvis tenka Gelgaudiškio ir Šakių seniūnijų darbuotojams. Ne ką mažiau darbingas šiuo klausimu nusimato ir lapkritis.“

Žmonės yra įsibaiminę brangaus šildymo sezono ir skuba pildyti prašymus, tačiau specialistai pataria neskubėti – pateikti prašymą dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijos galima iki šildymo sezono pabaigos. Kompensacijos skiriamos visam sezonui. Be to, net ir vėliau pateikus prašymą, kompensacijos bus skaičiuojamos nuo pat šildymo sezono pradžios.

Tarkim, jei žmogus kreipsis kitų metų balandžio mėnesį, kompensacijos galės būti grąžinamos už 2022 m. spalio, lapkričio, gruodžio, sausio, vasario ir kovo mėnesius.

Kiekvienas šakietis gali ir pats preliminariai pasiskaičiuoti, ar jam priklausytų kompensacija, nes bendra tvarka ir skaičiavimo formulės yra skelbiamos internete.

Ką svarbu žinoti?

D. Pilypaitytė sako, kad savaime suprantama, jog ne visiems gyventojams visiškai aišku, kaip gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją ir apskritai – ar tokia jiems priklauso. Nuo birželio mėnesio akivaizdžiai padidėjo valstybės remiamų pajamų dydis, taikomas būsto šildymo išlaidų kompensacijoms apskaičiuoti, todėl dėl kompensacijų už šildymą jau gali kreiptis didesnis Šakių rajono savivaldybės gyventojų skaičius. Anksčiau šildymo kompensacijos priklausydavo tik sunkiau besiverčiantiems, o dabar gali kreiptis ir vidutines pajamas uždirbantys šalies gyventojai, todėl net jei anksčiau kompensacija nepriklausė, verta pasitikrinti, ar turite teisę į kompensaciją šiam šildymo sezonui (naudojantis skaičiuokle, tai galima padaryti per sistemą SPIS). Kiekviena situacija, sako Socialinės paramos skyriaus vedėja, vertinama individualiai, todėl ir kompensacijų dydžiai skirsis priklausomai nuo pajamų, būste registruotų asmenų skaičiaus, būsto ploto. Gyventojams už normatyvinį būsto plotą kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp šeimos arba vieno gyvenančio asmens pajamų ir 2 VRP (valstybės remiamos pajamos) dydžių (294 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP dydžių (441 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui. Be to, rugsėjo 23 d. Šakių rajono savivaldybės tarybos sprendimu buvo patvirtintos šešios kito kuro rūšių vidutinės kainos. Šis sprendimas suteikia galimybę būsto šildymo išlaidų kompensacijas teikti nepriklausomai nuo šildymo būdo, t. y. tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru – malkomis, akmens anglimi, dujomis, elektra ir pan.

Specialistai prognozuoja, kad dėl rekordiškai išaugusių energijos išteklių kainų šį šildymo sezoną kompensacijas gaus 20–30 proc. daugiau žmonių.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.