Nors seniūnai pluša, bet kai kurios problemos niekur nedingsta

seniunai zem panemune
Išvažiuojamasis seniūnų pasitarimas Kriūkų seniūno Anatolijaus Kazlausko (antras iš dešinės) kvietimu surengtas Žemosios Panemunės dvaro prieigose, seniūnas pasidžiaugė glaudžiu bendradarbiavimu su dvarininkais, o kai kurie seniūnai abipusio bendravimo su vietos bendruomene pasigenda. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Seniūnų išvažiuojamasis pasitarimas šį kartą vyko Kriūkų seniūnijoje, kur miestelio šeimininkas Anatolijus Kazlauskas kolegas ir savivaldybės administracijos vadovus rūpimus klausimus pakvietė aptarti Žemosios Panemunės dvaro prieigose.

Pasitarimą pradėjęs savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis priminė, kad savivaldybės vadovai ir toliau tęsia vizitus po seniūnijas.

„Problemos tos pačios visur: trūksta gyventojams autobusų maršrutų, didelės bilietų kainos, žvyruoti keliai, jų dulkėtumas bei remontas“, – tvirtino administracijos direktorius.

Jis pirmiausiai iš seniūnų norėjo išgirsti, kaip šie pasiruošę šildymo sezonui, ir paragino aprūpinti malkomis ir seniūnijose gyvenančius vienišus senelius. Tie seniūnai, kurie seniūnijos patalpas šildo malkomis, tikino, kad malkų yra pasirūpinę keleriems metams į priekį. Malkomis rūpintis nereikia Sudargui, mat seniūnijos pastatas šildomas elektra.

Kaip informavo vicemeras Darius Jakavičius, keisis būsto šildymo išlaidų kompensacijos už įsigytą kietąjį kurą skyrimo tvarka.

„Šiais metais tikrai visi negaus, kaip pernai gyventojai užvertė socialinius darbuotojus su prašymais. Šiais metais jau reikės vertinti turtą. Taryba taip pat tvirtins naujas kietojo kuro kainas. Gyventojai turės pateikti ir įsigijimo sąskaitas. Prašau seniūnų informuoti apie tai gyventojus“, – kalbėjo D. Jakavičius.

Pasak jo, per 2022 m. gyventojams, kurie būsto šildymui naudoja malkas ar kitą kuro rūšį, buvo išmokėta beveik du milijonai eurų, o metais prieš tai – 450 tūkst. eurų.

Antra svarbi problema – vaikų žaidimo aikštelės, kurias po Nacionalinio visuomenės sveikatos centro patikrų beveik visose seniūnijose buvo uždrausta eksploatuoti. Sintautų seniūno Kęstučio Birbilo teigimu, vaikų žaidimo aikšteles bendruomenės įsirengusios Sintautuose, Veršiuose bei Keturnaujienoje.

„Štai Veršiuose įrengtoje 2016–2017 m. vaikų žaidimo aikštelėje neatitinka atstumai užlipti. Reikia lupti viską, dėti per naują. Vadinasi, buvo įrengta nesilaikant Europos standartų reikalavimų. Sintautuose įrengta prieš 15 metų, ji taip pat neatitinka reikalavimų, greičiausiai ją reiks nugriauti“, – pasakojo seniūnas.

Pasak Kudirkos Naumiesčio seniūno Edvardo Belevičiaus, laipynių mieste nereikės išmontuoti, jis jau kalbėjęs su viena aikštelę įrengusia įmone, šie žadėjo per dvi savaites trūkumus pašalinti, tik reikės bendruomenei patiems užsimokėti.

Lukšių miestelyje bendruomenės centro įrengta aikštelė, pasak seniūno Vytauto Andziulevičiaus, kol kas nepriduota, reikia galvoti, kaip sūpynes koreguoti, kad šios neįsisuptų per aukštai. Netinkamos eksploatuoti vaikų žaidimo aikštelės ir Barzduose, Plokščiuose.

Kalbėjęs Sintautų seniūnas K. Birbilas užsiminė, kad nors prie seniūnijos pastato jau įrengiami buitinių nuotekų valymo įrenginiai, deja, nei pačiame Sintautų miestelyje, nei Keturnaujienoje ir Veršiuose apskritai nėra nuotekų valymo įrenginių. Jis taip pat paminėjo, kad Keturnaujienoje tvarko vandens telkinį, kad ugniagesiai turėtų iš kur paimti vandens gaisro atveju. Kudirkos Naumiesčio seniūnas E. Belevičius paminėjo, kad tvarkomi socialiniai būstai: viename dedami langai, kitame pradėjo statyti krosnį. Seniūnas akcentavo, kad trūksta krosnininkų bei santechnikų, kurie dirba su verslo liudijimais, kad vėliau seniūnija galėtų apmokėti už paslaugas. Kudirkos Naumiesčio seniūnui vicemeras D. Jakavičius turėjo pastabų dėl kaimiškose vietovėse neapšviestų gatvių, seniūnas žadėjo žibintus įjungti pradėjus temti.

Pasak Šakių seniūno Daliaus Jasevičiaus, laukia gyventojai, kada bus pradėti tvarkymo darbai Girėnuose Ąžuolyno g.

„Kęstučio, V. Kudirkos, Šaulių gatvių sankryžose labai nusitrynęs kelio žymėjimas, perėjos“, – pastebėjo seniūnas.

Ne vienas seniūnas užsiminė, kad praūžusios liūtys paplovė gatves, Kudirkos Naumiestyje buvo nuverstas medis ant šviestuvo. Seniūnijai tai kainavo papildomas išlaidas, nukentėjo ir Kriūkų seniūnijos keliai, tačiau miestelio seniūnas A. Kazlauskas pasidžiaugė, kad pagaliau Kriūkuose naujai paklotas šaligatvis Mokyklos gatvėje. Seniūnai vėl akcentavo, kad trūksta darbininkų, žmonių, pasak seniūnų, dėl mažų atlyginimų paprasčiausiai neina prikalbinti.

Pasak Kidulių seniūnės Renatos Švelnytės, seniūnijos pastatas apšiltintas ir stogas pakeistas, o Gelgaudiškyje pastatas kapitaliai remontuojamas, beliks pastatą apšiltinti. Anot seniūno Valdo Dumčiaus, Gelgaudiškio parke sanitariniai kirtimai baigti, beliks rangovui medieną susandėliuoti, vėliau išvežti.

„Gaunu visokių ir prašymų, ir skundų. Aiškinuosi, tad tenka sugaišti laiką vien atrašinėjimams, – atviravo V. Dumčius. – Su naujais dvaro savininkais persižiūrėjom teritorijas. Ta sutartis man nelabai patinka, savivaldybė turės prižiūrėti gėlynus. Aš neturiu jokio gėlyno prižiūrėtojo.“

Lukšių seniūnas V. Andziulevičius šiomis dienomis turi perimti projektą „Lukšių gyvenamosios vietovės atnaujinimas“, jo ateities darbuose – aptverti nauja tvora Lukšių kapines, įrengti priėjimo į bažnyčią pandusą bei paruošti pagrindą plytelių klojimui, seniūnijos vyrai taip pat remontuoja ir buvusio Liepalotų medicinos punkto patalpas. Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė užsiminė, kad, vykstant elektros linijos tiesimui, kelias Dievaičiai–Pervazninkai–Margiškiai yra gadinamas, tačiau seniūnė kalbasi su statybos vadovais, kad nuovažas bent sutvirtintų, kad neliktų žiemai keliai nepravažiuojami. Seniūnę ir toliau neramina, kad neturi miestelyje hidrantų, o priešgaisrinis tvenkinys už 3 kilometrų. Barzdų seniūnė Jurgita Didžiulienė ir toliau ūkiškai tvarkosi: įrengtas seniūnijos patalpose naujas pečius, stebėjosi, kad į laisvą specialistės vietą pateiktas tik vienas prašymas. Kriūkų seniūnas taip pat ieškos naujos specialistės, o Šakių seniūnas D. Jasevičius laukia naujo darbų skirstytojo, čia prašymus padavė trys kandidatai.

Slavikų seniūnas Redas Juškaitis kėlė klausimą dėl asbestinio šiferio atliekų surinkimo ir išvežimo.

„Rinko savivaldybė iš gyventojų poreikį, buvo kalbėta, kad apie rugsėjo mėnesį iš tų žmonių tas asbesto atliekas paims. Žmonės neduoda ramybės, skambina, teiraujasi. Susisiekus su savivaldybės specialiste Kristina Juodvalkiene, ši sako, kad šių paslaugų finansavimui skirta per maža suma, o poreikis per didelis“, – pasakojo seniūnas.

O į seniūno pastabą, kad turi šienauti dar ir mokyklos teritoriją (1,6 ha), vicemeras D. Jakavičius replikavo: „Tam darželyje Slavikų seniūnijos vaikai, ne iš Šakių atvežami. Jau pati bendruomenė turėtų būti suinteresuota, nes ten jų vaikai, „Varpo“ mokykla turi rūpestį ir maistą nugabenti. Gal paprasčiau būtų tuos vaikus į Šakius atvežti. Jeigu ta žolė aukšta, vaikai nori į lauką išeiti, iki pietų ten šlapia būna.“

Apibendrindamas pasitarimą, administracijos direktorius V. Ižganaitis prašė seniūnų, ypač Šakių mieste, susižiūrėti viešuosius tualetus, kad šie būtų tinkamai prižiūrimi bei laiku valomi. Pastabų turėjo Šakių seniūnui ir dėl prasto viešojo tualeto Šakių civilinėse kapinėse, siūlė pasistatyti biotualetą bei ragino seniūnus tarnybiniais automobiliais nevažinėti pietų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.