Partijos susirinkime: apie laivo kryptį, stiprybes, rezoliuciją ir matymą už kalnelio

ts-lkd
Skyriaus pirmininko pareigos kone vienabalsiai patikėtos ir iki šiol prie skyriaus vairo stovėjusiam Edgarui Pilypaičiui (dešinėje), tačiau pavaduotojo pareigas ėjęs Algirdas Klimaitis, nors ir dėkojo už pasitikėjimą, bet toliau pavaduotoju būti nesutiko. (G. Bernotienės nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį šeštadienį į visuotinį-rinkiminį susirinkimą rinkosi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus nariai. Į tris valandas netilpusiame susirinkime aptartos ne tik politinės šalies bei rajono aktualijos, bet dar vienai kadencijai pirmininku perrinktas Edgaras Pilypaitis, kuris nuo šiol turės ne vieną, o tris pavaduotojus.

Kaip įprasta, susirinkimo neaplenkė ir būrys svečių – Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, Seimo nariai Andrius Vyšniauskas, Andrius Kupčinskas, kraštietė Irena Haase. Savo pasisakymuose jie negailėjo komplimentų Šakių skyriui, apžvelgė politinius niuansus ir kone visi akcentavo, kad laukia gana karštas politinis sezonas, kuriame neišvengiamai bus susiduriama ir su didele populizmo banga, tad linkėjo išlikti vieningiems, susitelkusiems, nesusiskaldžiusiems. Juolab kad 2024-aisiais laukia net treji rinkimai – Prezidento, Europos Parlamento bei Seimo, tad partija nesnaudžia ir jau skelbia savo rinkiminį šūkį „Ginti ir auginti“, kad jau dabar galėtų formuoti tam tikrą diskusiją, dėlioti strategiją.

Anot A. Vyšniausko, pirmoji populizmo banga bus svarstant biudžetą, spaudimas bus jaučiamas ir iš naujų politinių jėgų, jau lapkritį, prognozuojama, bus įkurta „Vėgėlės partija, tačiau greičiausiai čia daugiau grėsmės socdemams, „valstiečiams“ ir kitiems“, tad svarbu atsakingai vertinti situaciją, ypač svarbu, kaip kalbėjo politikas, kokį kandidatą partija iškels į prezidentus.

„Mūsų partija nebijo reformų, nebijo inicijuoti kad ir nepatogius klausimus, kad ir nebūtinai populiarius sprendimus priiminėjam – tai mūsų stiprybė. Mes žiūrime strategiškai dešimt, dvidešimt metų į priekį, ko reikia ir reikės Lietuvai“, – kalbėjo P. Saudargas ir pridūrė, kad politika yra maratonas, ne sprintas, ir svarbu, kad ir keletą kartų suklupus, atsistoti ir nepasiduoti. A. Kupčinskas sakė, kad vis labiau artėjant rinkimams visi norės įrodyti, kad jie visais gali pasirūpinti geriausiai, tačiau jis mano, kad būtent TS-LKD „gavo daugiausiai išbandymų krizėmis, bet įveikė geriausiai, kiek buvo įmanoma“, tačiau tiesiog partija nemoka pasigirti rezultatais, kai kiti dėl išties menkų pasiekimų tai daro daug įžūliau.

Prie tribūnos stojus skyriaus pirmininkui ir buvusiam merui E. Pilypaičiui, jis pirmiausiai dėmesį ir žvilgsnį irgi kreipė į politinį, tiesa, rajono lauką. Mat naujos politikos, sakė jis, jau spėjome paragauti – įvyko keturi savivaldybės tarybos posėdžiai, praėjo beveik 150 dienų, kai prie rajono valdžios vairo stojo nauji žmonės.

„Tiesa, vienas iš jų (nors nebuvo įvardytas vardu ar pavarde, galima suprasti, kad tai vicemeras Darius Jakavičius – red. past.) su mumis trejus iš ketverių praėjusios kadencijos metų pakankamai sklandžiai dirbo koalicijoje, tad negalima vadinti naujoku. Vėliau, paskutinieji tos kadencijos metai buvo augančios konfrontacijos laikas, rinkimų kampanijos metu išsiskleidęs į atvirų melagienų debesį ir net buvusių savo darbų ir balsavimų dėl savivaldybės biudžetinių programų išsižadėjimą. Deja, ir iš šio asmens, ir iš naujųjų rajono vadovų šiandien matome ne savo rinkiminių pažadų pildymą, realių darbų, numatytų trimetėje savivaldybės programoje, darymą, bet tolimesnę melo ir dezinformacijos eskalaciją“, – teigė E. Pilypaitis ir pridūrė, kad nors nerašyta taisyklė pirmąsias 100 dienų valdžios nekritikuoti, bet „nutylėti akivaizdų opozicijos atstovų ignoravimą formuojant įvairias tarybas ar komisijas, kuomet svarbu pasistatyti savą, nesvarbu, kad toje srityje naujoką ar diletantą, bet, gink Dieve, ne konservatorių ar rinkiminiame sąraše buvusį, neišėjo.“ Stengsis, sakė jis, ir toliau pro akis nepraleisti dabartinės vadovybės klaidų ir sieks juos įspėti, patarti, paraginti.

Kritika dabartinei valdžiai neapsiribojo tik žodžiais – susirinkimo dalyviams pritariant buvo priimta ir rezoliucija, viliantis iš valdančiųjų išgirsti paaiškinimus.

„Nuogąstaujame, kad dėl savivaldybės administracijos vadovybės neveiklumo stringa Kelių priežiūros ir plėtros programos bei Ūkio programos vykdymas. Esmė, kad pinigai paskirti, mums šiems metams 1 mln. 800 tūkst. Šiai dienai dar nepanaudotų pinigų ir net nepradėtų pirkimų yra už kiek daugiau nei 1 mln. Tai mes galime kalbėti, kad didinkite finansavimą, bet kai kišenėje pinigai, o darbai nevyksta, čia jau kitas klausimas“, – pristatė rezoliucijos esmę skyriaus pirmininkas ir tęsė, kad faktiškai nevyksta aikštelių prie renovuotų daugiabučių tvarkymas, miesto gatvių, šaligatvių įrengimas ir kiti darbai, kurie numatyti trimetėje programoje, „už kurią balsavo ir dauguma dabar sėdinčių valdančiojoje daugumoje“.

„Matome tik baigiamus praeitos kadencijos pradėtus projektus, o naujų pirkimų ir rangos darbų faktiškai nėra. Ypač jautriai žmonės reaguoja į rajono kelių būklę, tad būtų nuvilti, jei trimetė kelių programa šiemet nebūtų įvykdyta ir labiausiai laukiamuose objektuose darbai būtų net nepradėti“, – dėstė E. Pilypaitis.

Jis, dviem susilaikius ir 48 balsavus už, skyriaus pirmininku išrinktas dar vienai kadencijai. Dėkodamas už pasitikėjimą teigė, kad pirmininko pozicija „nėra kažkas labai saldaus. Tai papildomų įtampų, laiko, kitų resursų reikalaujantis laikas, bet smagu dirbti, kai matai prasmę, žinai tikslą ir turi komandą.“

Tiesa, jeigu pirmininko rinkimai praėjo be didesnių diskusijų, tai atėjus laikui spręsti pavaduotojų klausimą, pasvarstymų, kaip elgtis, būta. Jei iki šiol skyriaus pirmininkas turėjo tik vieną pavaduotoją, tai dabar jų skaičius, pritariant daugumai, išaugo iki trijų. Be to, toliau eiti pavaduotojo pareigas atsisakė ankstesnis skyriaus pirmininkas, pirmininko pavaduotojas Algirdas Klimaitis, atviravęs, jog lig šiol jo neapleidžia slogi nuotaika, nes jaučia kaltę, tiesa, daugiau dvasinę, dėl paskutinių rinkimų rezultatų.

„Noriu atidaryti tą matymą už kalnelio. Aš niekur nedingstu, būnu čia ir, ko gero, Dievulis taip leis, ne vieną susirinkimą dar turėsime“, – sakė A. Klimaitis, svarstęs, kad toks sprendimas priimamas be prieštaros, bet gera valia ir paskaičiavimu ir skyrius tam pakankamai subrendęs.

„Jūs pamatysit, kad tas buvo naudinga dar po kokių ketverių metų“, – įsitikinęs jis.

Tad, gerbiant tokį A. Klimaičio apsisprendimą, pavaduotojais išrinkti dabartiniai savivaldybės tarybos nariai Gerda Dobrovolskytė, Dainius Grincevičius ir Violeta Simonavičienė, beje, irgi svarsčiusi, kaip elgtis, nes pasiūlymas eiti pavaduotojos pareigas buvo pateiktas iš anksto nederinus, o ji irgi buvo labiau linkusi prisėsti ant atsarginių suolelio. Tarp kandidatų buvo ir Mečislovas Švabas, tačiau jis pareigų atsisakė ir linkėjo paieškoti jaunimo.

Būtent apie tai, kad reikia augintis jaunąją kartą, kalbėjo tiek E. Pilypaitis, tiek A. Klimaitis, pasidžiaugę ir prie skyriaus naujai prisijungusiais žmonėmis.

„Kurie atėjo į mūsų bendruomenę tada, kai partijos vertybėms iš šalies ypatingai daug kliuvo, <...> bet tie žmonės, kurie analizuoja situaciją, domisi, vertina, tai atsirenka, kas yra kas“, – sveikindamas Agnę Šimaitienę, Ramūną Venckevičių, Valdą Ugenskienę bei Danutę Aniulienę sakė E. Pilypaitis.

Anot skyriaus pirmininko, priklausyti partijai tai nereiškia skinti garbės vaisius, o atnešti savo pasiūlymus, prisiimti savo atsakomybės dalį ir priimti tokius sprendimus, „kurie mus augintų ateičiai, ne rytojui, ne iki kitų rinkimų, o padėtų tvirtus pamatus valstybei kaip laivui, kuris galėtų plaukti aiškia kryptimi, nes jeigu laivas neturi krypties, joks vėjas jam nėra palankus“.

Susitikimo metu pagerbti ir jubiliatai Alvyda Kirkickienė ir Algis Orentas. Sidabrinis „Lietuvos ąžuolo“ apdovanojimas už nuopelnus ir indėlį kuriant partiją buvo įteiktas Rasitai Grincevičienei, o auksinis ženklelis A. Klimaičiui buvo įteiktas kiek anksčiau partijos 30-mečio renginyje. Už Vilhelm Haase įvertinimą jau po mirties dėkojo žmona Irena sakydama, kad tai „mūsų visų apdovanojimas“ ir kaip vertybes visi nešėme su Viliumi, sakė ji, taip linkėjo jas nešti ir toliau.

Susirinkimo metu pristatyta Etikos komisijos ataskaita, išrinkta nauja komisija, iždininkas, pasiūlytos kandidatūros Prezidento bei Europos Parlamento rinkimams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.