Kviečia jungtis prie iniciatyvos „Pakviesk kaimyną ukrainietį pusryčių“

Nuo Rusijos sukelto karo Ukrainoje pradžios į Lietuvą atvyko daugiau nei 81 tūkst. ukrainiečių. Geriau pažinti ukrainiečius skatina nauja iniciatyva „Pakviesk kaimyną ukrainietį pusryčių“, kurią pradėjo Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro (IOM Lietuva) vadovas Eitvydas Bingelis, pusryčių pakvietęs Ukrainos ambasadorių Lietuvoje Petro Beštą ir ukrainietę karo pabėgėlę Kateryną Serdiuk.

Migracijos informacijos ir integracijos centre „MICenter“ vykusių pusryčių metu IOM Lietuva vadovas su Ukrainos ambasadoriumi P. Bešta  ir  ukrainiete K. Serdiuk aptarė ukrainiečių patirtį ir įsitraukimo į Lietuvos visuomenę iššūkius, su kuriais iki šiol susiduria ukrainiečiai Lietuvoje. E. Bingelis pabrėžė, kad sklandesnė ukrainiečių integracija nėra vien valstybinių institucijų ar pačių Ukrainos piliečių reikalas – prie to turėtų ir gali prisidėti Lietuvos gyventojai.
 
„Dauguma Lietuvos gyventojų teigimai vertina ukrainiečius ir nori, kad šie sėkmingai įsitrauktų – dirbtų, kurtų darbo vietas, mokėtų mokesčius, mokytųsi lietuvių kalbos ir būtų visaverčiais šalies gyventojais. Tačiau, nors dauguma Lietuvos gyventojų per pastaruosius metus yra vienu ar kitu būdu susidūrę su ukrainiečiais, vis dar trūksta geresnio jų pažinimo, tad šia iniciatyva – pakviesti ukrainiečius pusryčių – raginame drąsiau atverti duris savo kaimynams“, – komentuoja E. Bingelis.

Organizatoriai prie draugiškų pusryčių su ukrainiečiais iniciatyvos kviečia prisidėti visus Lietuvos gyventojus – teigiamą pavyzdį galėtų pradėti Lietuvos miestų merai, visuomenininkai, žymūs žmonės.

„Lietuvos gyventojai itin stipriai prisideda prie pagalbos ir paramos Ukrainai – tiek finansiškai, tiek įvairiais daiktais, tačiau ne ką mažiau svarbus yra žmogiškas ryšys ir draugystė. Tikime, kad geriau pažinę savo kaimynus ukrainiečius galime jiems padėti integruotis Lietuvoje – mokytis lietuvių kalbos, suprasti mūsų kultūrą“, – sako IOM Lietuva vadovas E. Bingelis.

„Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis, šalies gyventojai palankiau vertina ukrainiečius, kurie atvykę įsidarbina, kuria savo verslus, moka mokesčius, taip pat mokosi kalbos ir stengiasi integruotis į Lietuvos visuomenę.

Migracijos departamento duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gyvena per 50 tūkstančių ukrainiečių, didžioji jų dauguma yra karo pabėgėliai. Daugiausia ukrainiečių registruota Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos migracijos departamento skyriuose. Kaip skelbia Užimtumo tarnyba, pirmąjį metų pusmetį šalyje dirbo 43,5 tūkst. ukrainiečių, didžioji jų dalis – vidutinės kvalifikacijos reikalaujančius darbus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.