Tuoktuvėms rinkosi kaimo turizmo sodybas

Metams pasibaigus, tradiciškai žvilgtelime į rajono demografinę statistiką, kuri kasmet vis labiau liūdina. Gimstamumas mažėja – prieš penkerius metus sulaukdavome apie 100-u naujagimių daugiau nei pernai, o mirusių rajono gyventojų skaičius jau seniai keletą kartų pralenkęs gimstančių kūdikių skaičių.

Tiesa, jei žvelgtume ne į kelerių metų statistiką, o tik į pernykščius metus, tai pernai mirusių žmonių buvo mažiau nei užpernai. Savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos pavaduotojos Daivos Subačienės duomenimis, 2023 m. mirė 416 žmonių, o 2022 m. buvo registruota 517 mirčių. Šeši rajono žmonės praėjusiais metais mirė užsienyje, vien gruodį šį pasaulį paliko 34 rajono gyventojai.
 
Jei prieš trejus metus rajone registruotų gimimų skaičius dar perkopdavo 200, tai praėjusiais metais nesulaukta nei pusantro šimto. Pernai rajone gimė 149 naujagimiai, iš jų – 30 užsienyje.  O štai praėjusių metų gruodį sulaukėme tik devynių mažylių – du iš jų gimė užsienyje. Iš viso pernai rajonas pasipildė 87 berniukais ir 62 mergaitėm. 2022-aisiais gimė 164 naujagimiai – 78 berniukai ir 86 mergaitės.

Lyginant paskutinius penkerius metus, mažėja ir santuokų skaičius. Pernai nesulaukėme nė 100 tuoktuvių. Šeimą sukūrė tik 99 poros, septynios iš jų – užsienyje (palyginimui – 2022 m. susituokė 121 pora, o 2021m. – 125). Pernai skyriuje registruotos 25 bažnyčioje sudarytos santuokos, 2022 m. – 28.

Pasak D. Subačienės, vis dar populiarus santuokų įregistravimas pačių jaunavedžių pasirinktose vietose. Pernai tokių santuokų buvo 12, užpernai –14. Jaunavedžiai santuokoms sudaryti 2023 m. dažniausiai rinkosi kaimo turizmo sodybas („Miško sodybą“ (5), vilą „Laurynė“ (2), „Margiškių dvarą“, „Dobilą“, „Villa Orchidea“) bei Zyplių ir Gelgaudiškio dvarus.

Žvelgiant į statistinius duomenis, skyrybų skaičius kasmet svyruoja – vienais metais išsiskiria daugiau, kitais – šiek tiek mažiau. Štai pernai santuoką nutraukė 70 (dvi iš jų užsienyje), o užpernai 67 poros (trys iš jų užsienyje).

Vardą ar pavardę 2023m. keitė 25 asmenys, tėvystė per metus pripažinta 45 vaikams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.