Jaunimas Šakiuose labiausiai pasigenda šokių

Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė Jolita Matusevičienė siūlė šiais metais padaryti pertrauką ir atsisakyti jaunimo apdovanojimų. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį trečiadienį į pirmąjį šiais metais posėdį rinkosi rajono savivaldybės jaunimo reikalų taryba. Svečio teisėmis posėdyje dalyvavo ir visuomenininkas Mantas Aleksa, besidomintis krašto jaunimo gyvenimu ir užimtumu. Susitikimo metu buvo aptarti svarbiausi klausimai, pritarta 2023 m. veiklos ataskaitai, patvirtintas 2024 m. veiklos planas, peržvelgti jaunimo iniciatyvų skatinimo, mokymų ir gerosios sklaidos projektų nuostatai.

Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė Jolita Matusevičienė siūlė šiais metais padaryti pertrauką ir atsisakyti jaunimo apdovanojimų, nes renginys šiek tiek išsisėmė – praėjusiais metais teko perversti visus laikraščius, kad prisimintų jaunimo iniciatyvas, kurias būtų galima apdovanoti. Tačiau vicemero Dariaus Jakavičiaus manymu, tokio renginio atsisakyti būtų nesolidu.

Jam pritarė ir savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, priminusi, kad kitais metais sueis 15 metų, kai organizuojami jaunimo apdovanojimai, todėl ji irgi laikėsi pozicijos, kad apdovanojimus nutraukti būtų netikslinga. 

Prakalbus apie jaunimo užimtumą, vicemeras pabrėžė, jog jaunimui iki 18 metų, kol jie mokosi ugdymo įstaigose, veiklų netrūksta, bet ką veikia vyresni, kaip sumotyvuoti 19–29-erių metų jaunimą? 

„Turim pasverti, ar atidaryti miestą jaunimui, bet susitaikyti su tuo, kad jis 22 val. neis miegot, ar mes vis tik sakom, kad mieste mes norim miegot, o jaunimas tegul renkasi už miesto“, – kalbėjo D. Jakavičius, 

Jaunimo reikalų tarybos narys Gytis Matusevičius pristatė apklausos „Ko trūksta Šakių rajono jaunimui?“, kurioje dalyvavo 80 jaunų žmonių, rezultatus. Daugiau kaip pusė atsakiusių – šakiečiai, po šešis iš Gelgaudiškio ir Žvirgždaičių, po keletą iš Sintautų, Slavikų, Išdagų ir kitų miestelių. Apklausoje dalyvavusių amžius – nuo 15 iki 29-erių metų, o daugiausiai penkiolikmečių. 

Apklausos rezultatai parodė, kad Šakių jaunimas labiausiai pasigenda šokių. Pasak vicemero, Šakių kultūros centre vyksta šokiai 30-mečiams ir vyresniems, į šokius susirenka gana daug žmonių, kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį pasišokti gali ir Šakių „Varpo“ mokyklos mokiniai, o štai Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, nors poreikis ir yra, šokiai apskritai neorganizuojami. Prieš keletą metų buvo daug kalbama apie tai, kad reikėtų atgaivinti šokius Griškabūdyje, tačiau to taip ir nepavyko padaryti. Kas galėtų organizuoti šokius jaunimui Šakiuose ir kur būtų galima rasti patalpas, kol kas irgi klaustukas. 

Apklausos duomenimis, jaunimas taip pat norėtų, jog būtų vasaros vakarais sugrąžintos filmų peržiūros Šakių J. Lingio parke, todėl buvo prisimintas Šakių kultūros centro projektas „Mama, negrįšiu namo – aš parke“, sulaukęs didelio jaunimo susidomėjimo. Taip pat jaunimas pasigenda žemėlapių su stovyklavietėm ir laužavietėm, pažymėtų žygiavimo maršrutų. Susirinkusieji prisiminė, kad „Walk15“ programėlėje šakietės moksleivės yra sukūrusios maršrutą ,,Pažink Zanavykijos sostinę – Šakius“. Jo taip pat nereikėtų pamiršti, o skatinti naudoti.

Pristatydama Jaunimo iniciatyvų skatinimo projektų finansavimo konkursą, D. Jurgutienė siūlė pataisą, kad pareiškėjai būtų tik rajono savivaldybėje registruotos ir veikiančios organizacijos. Pernai paraiškas pateikė dvi ne mūsų rajono organizacijos – Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdis ir Baltijos jūrų skautai. Kaip paaiškėjo, Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdžio organizuojamuose užsiėmimuose dalyvavo tik trys mūsų rajono jaunuoliai. Iš rajono biudžeto jiems buvo skirti 900 eurų, už kuriuos apmokėtas transportas. 

„Tai geriau tuos pinigus būtume skyrę mūsų rajono dienos centrų vaikams, nes šie taupo kiekvieną centą, kad galėtų kažkur išvežti vaikus“, – tvirtino D. Jakavičius, kurio manymu, savivaldybės ekspertų komisija turėtų atidžiau vertinti pateiktas paraiškas, nes finansuojamos turėtų būti tos veiklos, kuriose 100 proc. paslaugų gavėjai yra mūsų rajono vaikai.  

Posėdis pasibaigė diskusija dėl Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos iniciatyvos savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose leisti balsuoti jaunimui nuo 16 metų. Nors jaunimo reikalų tarybos narių nuomonės šiuo kausimu išsiskyrė, tačiau jie teigė grėsmių tokiame pasiūlyme nematantys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.