Kai po dešimties kreipimųsi niekas nesikeičia – šakiečiai nuleidžia rankas

pjuvenosAsta GVILDIENĖ

Atšilus orams lyg ir pavasariu turėtų padvelkti. Tačiau ne visiems. Būna dienų, išeini kieman ir pilnos akys, plaukai, nosis... pjuvenų... Nei saulės nepamatysi, nei gryno oro neįkvėpsi. Ir taip daug metų iš eilės. Apie skalbinių džiovinimą lauke ir aikštelėje stovinčius automobilius iš viso nėra ką kalbėti. Vieną dieną nusiplauni, o kitą - ir vėl gali plauti. Po pusės metų patartina apsilankyti autoservise, kad išvalytų užsinešusią oro vėdinimo sistemą. Pasirodo, tai jokia naujiena Šakiuose, šalia V.Kudirkos gatvėje veikiančios UAB „Šilumos tinklai“ katilinės gyvenantiems ir dirbantiems žmonėms.

Nuotr. V.Kudirkos gatvėje esančioje katilinėje išpilant atvežtas pjuvenas aplinkos tarša ypač padidėja – pilnos ne tik praeivių akys ir ausys, bet ir stovėjimo aikštelėje palikti automobiliai.

Daug metų ta pati problema


Šalia UAB „Šilumos tinklai“ gyvenantis Antanas Dielininkaitis teigė, kad pjuvenų problema neišsprendžiama jau daugelį metų. Į šilumininkus ir aplinkosaugos inspektorius jis kreipiasi po keletą kartų per metus, tačiau veltui. „Kai vėjas pasisuka iš katilinės pusės, pilnas kiemas pjuvenų būna, neina rimt. Nors vasarą jas palaisto, bet tai tikrai nepadeda. Ne tik pilni namai, bet ir pilnos akys, ir ausys, - pasakojo jis. – Neina nei skalbinių pasidžiauti, nei lango atsidaryti, nei mašinos pasistatyti.“ Pasak A.Dielininkaičio, visi žino, tik niekas nieko nedaro. „Kur šiais laikais dar gali kreiptis? Kas gali mus išgirsti ir tvarką padaryti?“ - klausė vyras.
 
Ant automobilių galima piešti

V.Kudirkos gatvėje įsikūrusios įmonės savininkė Romutė Tarnauskienė pasakojo, kad pjuvenos kieme – didelė problema. „Po lietaus ant automobilių galima piešti, - tikino ji. – Ne tik kad nespėji plauti, bet dar ir oro vėdinimo sistemą teko taisyti – visur buvo pjuvenų prilindę. Kai įsijungi kondicionierių – pjuvenos spjauna tiesiog į veidą ir pasklinda po visą automobilio saloną.“

Aišku, tie kas tik į darbą čia atvažiuoja - dar gali pakentėti, bet ką daryti tiems žmonėms, kurie čia gyvena? „Pati mačiau, kokius skalbinius nuo džiovyklos susirenka. Baisu. Gerai, kad mes viduje įsirengėme džiovyklą“, - tvirtino R.Tarnauskienė.

Ji stebėjosi, kodėl niekas nereaguoja. Nors buvo kreiptasi daug kartų ir į UAB „Šilumos tinklai“, ir į Šakių aplinkos apsaugos agentūrą, tačiau tik tvora buvo užtverta, o pjuvenos skraido kaip ir skraidė, nes laistymas vandeniu tikrai problemos neišsprendžia. „Ar sunku būtų tą patį pastatą pratęsti arba angarą pastatyti? Negi tam reikia daug pinigų? - klausė įmonės savininkė. – Kai pamatai, kad po dešimties kreipimųsi niekas nesikeičia – nuleidi rankas. Galėtume susirinkti visas pažymas ir paduoti į teismą - tik laiko ir sveikatos gaila.“

Susitaria draugiškai

Iš kitos UAB „Šilumos tinklai“ katilinės pusės gyvenantis ir savo verslą turintis Jaunutis Bugvilas teigė, kad taip yra todėl, jog visur šiuo metu trūksta pinigų. „Aš nesiskundžiu, pažįstu UAB „Šilumos tinklai“ direktorių Laimutį Kasparavičių ir mes susitariame gražiuoju, - tvirtino jis. – Vyrai ateina ir nušluoja pjuvenas.“ Pasak jo, gal statant katilinę, nebuvo numatytas toks kuras – medžio vėjas nepakels, o pjuvenas nešioja po kiemus.

„Aš esu žmogus, kuris jei ką pradėjo, turi išspręsti iki galo, - sakė J.Bugvilas. – šilumininkams siūlyčiau nuvažiuoti ir pasižiūrėti, kaip tokias problemas sprendžia kitų miestų katilinės?“

Seniūnas nieko negirdėjo

Šakių miesto seniūnas Alfonsas Jakas patikino, kad apie skraidančias pjuvenas jis nieko nebuvo girdėjęs ir tik iš mūsų („Draugo“ redakcijos) pirmą kartą išgirdo. „Į mane niekas nesikreipė, - tvirtino seniūnas. – Skambinkit aplinkosaugos darbuotojams. Jie turėtų pasidomėti, kokia situacija yra iš tikrųjų. Kreipkitės į rajono savivaldybę, kažkur turi būti statybos projektai. Aš esu nekompetentingas vertinti šį klausimą.“

Situacija seniai žinoma

Šakių aplinkos apsaugos agentūros inspektorius Stanislovas Pocevičius informavo, kad apie šitą problemą jis žino seniai, kad prieš du metus UAB „Šilumos tinklai“ buvo nubausti dėl to, kad nesugeba susitvarkyti pjuvenų. „Tuomet jie užtvėrė sandaresnę tvorą, - teigė jis. - Sutarėme, kad vėjuotomis dienomis pjuvenos būtų  laistomos ar uždengiamos. Tačiau, matyt, to nepakanka. Įmonė turi užtikrinti tvarką ir susitvarkyti taip, kad pjuvenos nelėktų už teritorijos ribų.“

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius teigė, kad ši situacija gerai žinoma. Jis pripažino, kad ji šiuo metu nėra gera ir reikalauja atskiro sprendimo. Tačiau, kad pjuvenos visiškai nepatektų už įmonės teritorijos ribų – reikalingos investicijos.

Ateityje problemos neliks

L.Kasparavičiaus teigimu, dėl to, kad 2 MW katilas V.Kudirkos gatvėje buvo pastatytas tik įmonės lėšomis, negaunant nei lito iš kitur ir be papildomo finansavimo, natūralu, jog pinigų pritrūko didesnio sandėlio pastatymui, todėl kuras sandėliuojamas aikštelėje ir vėliau stumdomas į pastogę. „Taip dirbant smulkių medienos frakcijų nubyrėjimo už teritorijos ribų, esant didesniam vėjui, išvengti neįmanoma, nors imamės, atrodo, reikiamų priemonių – sulaistome vandeniu arba uždengiame brezentu, - kalbėjo jis. - Mes suprantame, kad katilinei esant viduryje miesto, čia turi būti kūrenamas tik toks kuras, kuris neteršia teritorijos: gamtinės dujos arba stambesnės frakcijos medžio atliekos, kurių neišnešioja vėjas.“

UAB „Šilumos tinklai“ generalinis direktorius užtikrino, kad ši problema yra nepamiršta ir mano, kad artimiausiais metais bus visiškai išspręsta. Bendrovė tikisi Gimnazijos gatvėje esančioje katilinėje dar kitais metais, pasinaudojant ES lėšomis, pastatyti 5 MW katilą, kūrenamą biokuru. Tuomet pjuvenos bus vežamos tik į šio katilo sandėlį, kuris bus visiškai sandarus ir jos tikrai neterš teritorijos. „Be to, planuojame, kad netolimoje ateityje V. Kudirkos gatvėje esanti katilinė bus visiškai uždaryta, o čia esantys pastatai bus panaudoti kitai paskirčiai, tvirtino L.Kasparavičius. -  Tuomet čia pjuvenų problemos iš viso neliks.“ Būtent todėl jis mano, kad V. Kudirkos gatvėje esančios katilinės teritorijoje statyti didesnius sandėlius biokuro sandėliavimui šiuo metu neverta, nes netrukus juos tektų nugriauti. Tai būtų neūkiškas lėšų, kurių labai trūksta, panaudojimas.

L.Kasparavičius patikino, kad bendrovė imsis dar griežtesnių priemonių, kurios dabar įmanomos, kad atvežtos birios pjuvenos būtų kaip galima geriau apsaugotos nuo patekimo už mūsų teritorijos ribų. Jis atsiprašo šalia esančių gyventojų ir organizacijų už vis dar pasitaikančius dėl jų veiklos kaltės atsiradusius nepatogumus ir pažadėjo, kad netolimoje ateityje jų tikrai neliks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.