Nauja licencijavimo tvarka – nepakeliama našta rajono šeimynoms

leleivieneAsta GVILDIENĖ

Prieš keletą savaičių rajono šeimynas apskriejo žinia apie nuo kitų metų pradžios įsigaliosiančią naują socialinės globos įstaigų licencijavimo tvarką. Naujų higienos normų reikalavimų kol kas negali įvykdyti nė viena šeimyna. Jei įstatymas nebus pakeistas ar bent sušvelnintas šeimynose globojami vaikai gali dar kartą netekti savo namų.

Nuotr. Globėjų klubo prezidentė I. Leleivienė teigė, kad vaikų negalima įrėminti jokiais reikalavimais – svarbiausia, kad jie  jaustųsi saugiai.

Sulygins šeimynas su globos įstaigomis

Valstybės vadovai, Vaiko teisių apsaugos specialistai pasisakę už tai, jog vaikai turi augti šeimose -  netekusiems tėvų globos, pirmiausiai ieškomi globėjai, persigalvojo ir šeimynas sulygino su socialinės globos įstaigomis. Nuo kitų metų sausio 1 dienos šeimynos, kaip ir visos kitos vaikus globojančios įstaigos, norinčios teikti socialinę globą, privalės turėti  licencijas. Norėdamos  jas gauti, Socialinių paslaugų priežiūros departamentui jos privalės pateikti gausybę dokumentų bei jų kopijų, tarp kurių ir patalpų, skirtų globai teikti, planus, kurie įrodytų, jog atitinka visus keliamus reikalavimus. Licencijos teikti socialinę globą išdavimas kainuos nei daug nei mažai - 150 litų. Bėda ta, kad pasikeitusios higienos normos, kurių, pasak Vaikų globėjų klubo prezidentės Ilonos Leleivienės, neatitinka tikriausiai nei vieni Lietuvos, taigi ir rajono šeimynų namai. Tai gali tapti priežastimi, kuri ženkliai sumažins šeimynų skaičių - tiesiog jos negaus licencijos ir bus priverstos likviduotis.
 
Neprimena šeimos namų

Bene labiausiai šeimynas glumina patalpų įrengimo reikalavimai. Nuo 2010 metais įsigaliojusių naujų higienos normų, kurias patvirtino tuometis sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, savo lėšomis šeimynos nepajėgios įgyvendinti. „Ar jūs namuose turite du tualetus? Ar skiriate vaikui apibrėžtą patalpos kvadratų skaičių? Ar apsaugote savo atžalas nuo virtuvės kvapų ir triukšmo?“ – klausė I.Leleivienė. Higienos normose išdėstyti reikalavimai įprastų namų toli gražu neprimena. Šeimynų patalpos turi būti izoliuotos nuo tų patalpų, iš kurių kyla triukšmas, sklinda kvapai. Jose privalo būti vestibiulis su drabužine, bendrasis kambarys, miegamieji - vaikų individualios veiklos kambariai, atskiras globėjų kambarys, skalbimo, džiovinimo ir lyginimo patalpa, virtuvė. Pagal naująsias higienos normas viena vonia ir vienas tualetas įrengiamas ne daugiau kaip šešiems vaikams, atskirai berniukams ir mergaitėms. Dideli reikalavimai yra keliami vaikų miegamiesiems - vienam vaikui turi būti skiriama ne mažiau kaip 14 kv. metrų naudingojo ploto. Viename kambaryje gali gyventi ne daugiau nei keturi vaikai, skiriant ne mažiau kaip šešis kv. metrus kiekvienam. Mergaitėms ir berniukams nuo septynerių metų turi būti įrengti atskiri miegamieji. Draudžiama naudoti dviaukštes lovas vaikams iki dešimties metų, taip pat tose patalpose negali būti kompiuterių ar televizorių.

Nauji reikalavimai - nepakeliama našta

Keturioms rajono šeimynoms, globojančioms 31 vaiką, nauji licencijavimo reikalavimai ir turimų namų pertvarkymas, pasak I.Leleivienės, – nepakeliama našta. „Šeimynų ir vaikus globojančių įstaigų galimybės labai skiriasi, - tvirtino ji. - Pastarosios gali teikti paraiškas ES finansinei paramai gauti ir įsirengti patalpas pagal naujausius reikalavimus, o šeimynoms šis kelias užkirstas. Visos jos pastatų rekonstrukciją turėtų atlikti tik savo lėšomis.“ Tai patvirtina ir 2011 metų kovo mėnesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministro Daliaus Bitaičio atsakymas į rajono šeimynų kreipimąsi dėl materialinės paramos suteikimo. Jame rašoma, kad šeimynos dėl savo statuso specifiškumo negali dalyvauti valstybės finansuojamose programose, skirtose remti stacionarias socialinės globos įstaigas ir gerinti jų socialinių paslaugų infrastruktūrą. Nepaisant to, jos nuo 2013 iki 2015 metų turi pasiruošti licencijavimui. Tiesa, įvertinusi šeimynų paskirtį ir jų veiklos svarbą teikiant likusiems be tėvų globos vaikams socialinę globą, ministerija mano, kad šeimynų prašymas dalyvauti ES lėšomis remiamuose projektuose yra pagrįstas ir ieškoma galimybių, kaip padėti šeimynoms gauti finansavimą socialinių paslaugų infrastruktūrai gerinti. „Tačiau šie pažadai kol kas ir liko tik pažadais, - kalbėjo Globėjų klubo prezidentė. – Vaikai šeimynose turi jaustis saugiai. Negalima jų įrėminti jokiais reikalavimais, kurie toli gražu neprimena tikrosios namų aplinkos. Tai būtų nenormalu. Panašu, kad žmonės, rengiantys tokius įstatymus, yra labai nutolę nuo realybės. Jie kuria naujas taisykles, tačiau nenumato pasekmių. Kas atsakys  už sugriautus vaikų gyvenimus? Jie ir taip nuskriausti likimo, kad negali gyventi savo šeimose kartu su tėvais.“ Pasak jos, jei šie reikalavimai nebus pakeisti arba bent sušvelninti, daugelis šalies šeimynų bus priverstos likviduotis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.