Prasidėjo pagrindinė brandos egzaminų sesija

Nors paskutinis skambutis dar nenuskambėjo, tačiau abiturientai jau pradėjo pagrindinę brandos egzaminų sesiją. Praėjusią savaitę jų laukė pirmasis išbandymas - visiems privaloma lietuvių kalbos įskaita, o tiems, kas pasirinko užsienio kalbų egzaminus, vyko ir pasirinktų kalbų įskaitos. Nuo kito mėnesio prasidės  egzaminų maratonas, o visiems privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą moksleiviai laikys tik birželio 2 dieną.
 
Vienintelę privalomą lietuvių kalbos įskaitą turėjo laikyti 356 rajono abiturientai, tačiau net 18 į ją neatvyko: vienuolika – Marijampolės profesinio rengimo centro (PRC) Kudirkos Naumiesčio skyriuje, trys – Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, du – suaugusiųjų klasėje, po vieną – Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos ir Griškabūdžio gimnazijose ir vienas buvęs mokinys. Deja, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje vienam abiturientui įskaitos išlaikyti nepavyko. Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus, jei bus pripažinta, kad į įskaitą abiturientai negalėjo atvykti dėl pateisinamų priežasčių, jiems bus sudarytos sąlygos kitu laiku laikyti įskaitą. Piktybiškai neatvykę į įskaitą ar jos neišlaikę moksleiviai, negalės laikyti ir lietuvių kalbos egzamino. Taigi išeitų, kad neišlaikę privalomojo egzamino, jie negaus ir brandos atestato.

Visų laikiusiųjų lietuvių kalbos įskaitą žinios vidutiniškai buvo įvertintos 8,55 balo, tai yra 0,12 balo blogiau nei praėjusiais metais. Didžiausius vidutinius balus gavo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos (9,38), Griškabūdžio (9,15) ir Šakių „Žiburio“ (9,02) gimnazijų moksleiviai. Mažiausiais vidutiniais balais įskaitą išlaikė Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus (6,69) abiturientai. Birželio 2 dieną valstybinį  lietuvių kalbos brandos egzaminą ruošiasi laikyti 242, o mokyklinį  – 117  kandidatų.

Iš pasirenkamųjų užsienio kalbų brandos egzaminų daugiausiai kandidatų (net 169) pasirinko anglų kalbą, todėl praėjusios savaitės pabaigoje jie privalėjo išlaikyto šio dalyko įskaitą. Į ją neatvyko net dešimt moksleivių: po keturis – Šakių „Žiburio“ gimnazijoje ir Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriuje, du - Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje. Visų šią įskaitą laikiusiųjų žinios vidutiniškai įvertintos  8,56 balo – 1,08 balo geriau nei praėjusiais metais. Geriausiai šią įskaitą išlaikė ir maksimalų įvertinimą gavo suaugusiųjų klasės kandidatas. Mažiausias vidutinis balas  (7,15) šiemet buvo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje. Didžioji dalis laikiusiųjų anglų kalbos įskaitą (net 107) - Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai. Jų žinios įvertintos vidutiniškai 8,21 balo. Gegužės 24 dieną šio dalyko egzaminas vyks Šakių „Žiburio“ gimnazijoje (97 kandidatai) ir „Varpo“ mokykloje (72 kandidatai).

Vokiečių kalbos egzaminą pasirinko tik penki  kandidatai (pernai - 44) ir jie visi sėkmingai išlaikė įskaitą. Tai Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai. Jų žinios vidutiniškai įvertintos 9 balais, t.y. 1,17 balo aukščiau nei praėjusiais metais. Dviejų abiturientų žinios įvertintos 8 balais, vieno – 9 balais, dviejų – aukščiausiais balais. Gegužės 17 dieną šio dalyko valstybinis egzaminas vyks Šakių „Žiburio“ gimnazijoje.

Rusų kalbos egzaminą pasirinko keturi kandidatai (pernai tik du) – vienas iš suaugusiųjų klasės, trys – iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos, tačiau du moksleiviai į įskaitą neatvyko. Likusių dviejų žinios įvertintos devynetais. Gegužės 10 dieną šio dalyko valstybinis egzaminas vyks Marijampolės Sūduvos gimnazijoje.

Abiturientai egzaminų pasirinkimu nenustebino. Kaip ir ankstesniais metais, prioritetai tie patys: matematikos egzaminą pasirinko 210, anglų kalbos - 169, istorijos – 161, biologijos - 113 kandidatų. Mažiau populiarūs egzaminai: geografijos (72 kandidatai), informacinių technologijų ir fizikos (po 49 kandidatus), chemijos (43 kandidatai). Mažiausiai abiturientų rinkosi rusų kalbos (keturi kandidatai) ir vokiečių kalbos (penki kandidatai) egzaminus.

Populiarumo nepraranda technologijų ir menų egzaminai, nors šiemet juos rinkosi kiek mažiau moksleivių nei praėjusiais metais. Jie prasidėjo kovo 10 dieną ir baigsis - gegužės 29 – ąją. Technologijų egzaminą pasirinko 71 (pernai laikė 96), menų – 34 kandidatai (pernai laikė 60). Vienas moksleivis iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos pasirinko muzikologijos egzaminą, kurį vyks laikyti į Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnaziją.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.