Mokinių tėvai nenuleido rankų ir kreipėsi pagalbos į merą

varpo tevaiAsta GVILDIENĖ
 
Ankstyvą birželio 17 – osios rytą Šakių „Varpo“ mokyklos 1 d klasės  mokinių tėvai būriavosi prie rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus kabineto durų.  Iš mieste sklandančių gandų sužinoję, kad nuo naujų mokslo metų jų vaikus mokys kita mokytoja, tėvai sunerimo. Jie kreipėsi į rajono vadovą su prašymu neiškomplektuoti klasės ir nekeisti mokytojos.
 
Nuotr. „Varpo“ mokyklos 1d klasės mokinių tėvai prašė neiškomplektuoti klasės, kurioje mokosi jų vaikai, ir nekeisti mokytojos.
 
Mero darbo kabinete susirinkę 1 d klasės mokinių tėvai pasakojo, kad dar balandžio mėnesį šia tema kalbėjosi su „Varpo“ mokyklos direktoriumi Vitu Daniliausku, prašydami neiškomplektuoti klasės ir nekeisti mokytojos. „Tuomet direktorius į mūsų prašymus atsižvelgė, tačiau pasibaigus mokslo metams mums už akių buvo priimti kiti sprendimai – mūsų vaikų mokytoja Nijolė Ulinskienė buvo pakeista į mokytoją Nijolę Jankauskienę. Sužinoję šią naujieną, likome sukrėsti ir mes, ir mūsų vaikai, - tvirtino šakiečiai. -  Juk vaikai išėjo atostogauti žinodami, kad rugsėjo mėnesį sugrįš į tą pačią klasę ir pas tą pačią mokytoją.“

Pasak tėvų, klasėje yra vaikas su negalia, kuris sunkiai adaptuojasi naujoje aplinkoje, todėl iš darželio į pirmąją klasę atėjo su savo draugais. „Vaikai prie savo mokytojos labai prisirišo. Mes, tėvai, esame patenkinti jos darbu ir bendravimu su mūsų vaikais. Daugelis ją pažįstame jau penktus metus, nes ši mokytoja mokė ir kitus mūsų vaikus, todėl ir mes, ir mūsų vaikai esame kategoriški kitos mokytojos atžvilgiu, - tvirtino susirinkusieji. -  Mūsų netenkina naujai paskirta mokytoja. Jei būtume žinoję, jog po metų susiklostys tokia situacija, kad netraumuotume vaikų, būtume rinkęsi kitą mokytoją.“  

„Nemanau, kad šios situacijos nebūtų galimybės išspręsti, kad ir vaikai, ir jų tėveliai būtų ramūs“, - teigė J.Bertašius perduodamas į mero darbo kabinetą atskubėjusiam V.Daniliauskui raštišką tėvų kreipimąsi. Reorganizuojant rajono mokyklų tinklą buvo sujungtos „Varpo“ ir „Aukuro“ mokyklos. Kad kuo mažiau reikėtų atleisti mokytojų, tarybos sprendimu, išimties tvarka buvo leista formuoti nepilnas klases. Po Naujųjų metų paaiškėjo, kad būtent todėl mokyklai trūksta net 190 tūkst. litų. Be to, dar 61 tūkst. litų deficitas atsirado dėl aukštos mokytojų kvalifikacijos ir didelių stažų.

Kad „Varpas“ išgyventų, mokytojai turėjo pereiti prie minimalaus tarifinio atlygio, o mokyklos vadovybė apsispręsti dėl klasių komplektų sumažinimo ir  keturių pradinių klasių mokytojų atleidimo. Paaiškėjo, kad N.Ulinskienė papuolė būtent į šių mokytojų sąrašą. Pasak mokyklos vadovo, su ja buvo susitarta, kad ji, kaip ir mokytoja Aušra Gudiškienė, bus įdarbinta naujai įsteigtos prailgintos dienos grupės auklėtoja. Taip pat joms abiem bus skirtas darbas su sveikatą tausojančio režimo vaikais „Berželio“ mokykloje.  „Mokytoja Aida Juškienė išeina iš darbo abipusiu darbdavio ir darbuotojo susitarimu, o mokytojui Mindaugui Venckūnui pasiūlytas kitas darbas mokykloje“, - informavo V.Daniliauskas.

Tėvai nesutiko su tokiu mokyklos administracijos sprendimu, siūlydami sukeisti mokytojas vietomis – sugrąžinti jų buvusią mokytoją į klasę, o naujai paskirtąją - palikti dirbti prailgintoje dienos grupėje. Jų teigimu, mokytoja vaikų atsisakė ir sutartį pasirašė tik dėl mokyklos administracijos ir kolektyvo spaudimo. Direktorius su šiuo teiginiu kategoriškai nesutiko. Jis patikino, kad kalbėjosi su mokytoja apie kitą, lengvesnį darbą ir ši sutiko - „galima sakyti, pasiaukojo dėl kolektyvo.“

V.Daniliausko manymu, vienintelis šios problemos sprendimo būdas – sugrąžinti į vieną klasę N.Jankauskienės buvusius vaikus, o 1 d klasės mokinius išskirstyti po kitas tris likusias klases. Tėvams kategoriškai atsisakius iškomplektuoti klasę, direktoriui nieko kito nebeliko, tik kreiptis į rajono savivaldybės tarybą su prašymu – leisti išimties tvarka mokykloje formuoti penktąją antrokų klasę, taip išsaugant darbo vietą ir jos buvusiai mokytojai. Kadangi bendras pradinių klasių mokinių vidurkis atitinka nustatytus reikalavimus (vienoje klasėje mokosi vidutiniškai po 22 mokinius), meras tokiam sprendimui neprieštaravo ir pavedė mokyklos direktoriui bei savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojui Elvydui Pauliukėnui skubiai paruošti visus reikiamus dokumentus, kad šis klausimas taryboje būtų svarstomas dar šį mėnesį. Dabar 1d klasės tėvams belieka tikėtis, kad jis bus išspręstas mokytojos,  mokinių ir jų naudai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.