Šiemet į mokyklą ruoštis neskubama

pasiruosimas mokyklaiAsta GVILDIENĖ
 
Prekybos centrai, kanceliarinių prekių parduotuvės, knygynai ir turgavietės jau laukia mokyklinių prekių pirkėjų. Tačiau kol kas jų nedaug. Pastaraisiais metais rajone stebima tendencija – į mokyklą ruoštis neskubama. Jei anksčiau mokyklinių prekių pirkimas prasidėdavo nuo liepos mėnesio, tai dabar jo bumo laukiama tik prieš pat rugsėjo 1 ąją.
 
Nuotr. Šiais metais „Jundula“ atnaujino siūlomų mokyklinių prekių asortimentą.
 
Per keletą paskutinių metų prekybininkai pastebėjo, kad iš anksto mokyklai pradeda ruoštis pradinių klasių mokinių tėvai ir stropiausi vyresniųjų klasių moksleiviai. Kiti gi laukia paskutiniųjų rugpjūčio dienų ar net mokslo metų pradžios. Daugelis tėvų prieš mokyklą į prekybos centrus skuba rankose turėdami apgalvotą būtiniausių mokyklinių prekių sąrašą. Pasiruošimas mokyklai gerokai pratuština tėvų pinigines. Nemaža dalis šeimų neturi kitos išeities, kaip tik prašyti socialinės paramos.

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus sekretorė Rima Valaitienė stebisi, kad kol kas sulaukė perpus mažiau nemokamo maitinimo ir 156 litų paramos kanceliarinių prekių įsigijimui prašymų. „Jei anksčiau šiuo metu sėdėdavau tarp kalnų dokumentų ir sąrašuose būdavo iki 1100 vaikų, tai šiemet turime tik apie 600, - konstatavo faktą R.Valaitienė. -  Nesuprantu, ar pradėjome geriau gyventi, ar tėveliai pamiršo, jog dokumentai per vieną dieną nesusitvarko. Kuo anksčiau gauname prašymus, tuo didesnė tikimybė, kad nemokamą maitinimą vaikas gaus nuo pirmosios mokslo metų dienos. Be to, ir socialinė parama bus pervesta anksčiau, kad būtų galima neskubant susipirkti visą mokinio prekių krepšelį.“

Aišku, suruošti pirmoką mokyklai kainuoja daugiau nei vyresnių klasių mokinį, kuris daugelį reikalingų mokyklai daiktų turi iš praėjusių metų. Būsimųjų pirmokų mamos prasitarė, kad renkantis kokybiškesnes ir ne pačias pigiausias prekes, už kanceliarinius reikmenis sumokėjo apie 100 – 150 litų, kuprinę rinkosi brangesnę - nuo 150 iki 200 litų, dar panašiai tiek pat kainavo sportinė apranga, avalynė ir drabužiai.

Artėjant mokslo metams prekybininkai pirkėjus pasitinka įvairiomis mokyklinių prekių akcijomis.  Bene anksčiausiai jos prasideda Šakių raštinės ir mokyklinių prekių parduotuvėje „Jundula“.  Jos direktorės Rasitos Grincevičienės teigimu, pradinių klasių mokinukų tėveliai apipirkimą mokyklai pradeda gerokai anksčiau, todėl čia kanceliarinėms prekėms jau nuo liepos mėnesio taikomos įvairiausios nuolaidos. Nepaisant jų, kainos čia visada būna aukštesnės, todėl, kas nori apsipirkti pigiau, renkasi „Maximos“ siūlomas prekes.

Šiais metais „Jundula“ atnaujino siūlomų mokyklinių prekių asortimentą, tačiau, pasak R. Gincevičienės, nauja yra tai, kas pamiršta sena. Todėl į parduotuvės lentynas sugrįžo kokybiškos „Gabol“ kuprinės, kuriomis čia sėkmingai buvo prekiaujama ir anksčiau, gausesnis dailės prekių pasirinkimas. Nors nuolatiniai pirkėjai flomasterius perka tik itališkus, guašą renkasi  rusišką, o spalvotus pieštukus – čekiškus, čia jau galima įsigyti ir vienos iš geriausių „Faber kaster“ firmos gaminių. Kadangi didžiausias dėmesys kreipiamas į kokybę, kad laikytų ne vienerius metus, „Junduloje“ galima įsigyti daug brangesnių, tačiau patikimų „Schneider“ ar „Pelikan“ firmų prekių. Be to, čia mokyklinių reikmenų gali rasti ir kairiarankiai. Jiems siūlomos specialios žirklutės, rašikliai ir net greičiau džiūstančio rašalo kapsulės.

„Maxima“ prekybos centrai rugpjūčio mėnesį pirkėjams organizuoja „Mokyklinių prekių muges“, kuriose galima rasti visus mokyklai reikalingus daiktus, nuo parkerio iki kompiuterinio stalo.  Deja, rajonų centruose, kur prekybos centrai pažymėti vienu X, išpardavimų bumo nėra. Čia vieną savaitę  akcijos taikomos kanceliarinėms prekėms, kitą – kuprinėms ir t.t.  Jau ne vienerius metus iš eilės populiariausia preke galima įvardinti įvairiausius sąsiuvinius. Antroje vietoje pagal pirkimą – tušinukai, trečioje - braižymo įrankiai. Mokyklinių prekių kainos panašios kaip ir praėjusiais metais. Šiemet šiek tiek pabrango popierius ir kai kurios piešimo priemonės, o štai aplankai sąsiuviniams ir knygoms šiemet kainuoja pigiau.

Pasak UAB „Gulbelės prekyba“ buities ir kanceliarinių prekių vedėjos Sigitos Bernotienės, kanceliarinės prekės, palyginus paskutiniųjų metų kainas, nebrango. Didžiausią prekių asortimentą parduotuvė klientams pasiūlys paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis. Kad tėveliai nepamirštų, ko jų atžaloms reikia mokyklai, parduotuvėje galima rasti mokinio prekių krepšelio atmintinę. Kaip ir praėjusiais metais mokyklines prekes čia pigiau bus galima įsigyti „Senukų“ akcijų dienomis, kai daugeliui prekių suteikiama 30 proc. nuolaida. Vedėja apgailestavo, kad jų parduotuvėje negalios akcijos „Sveika, mokykla!“ nuolaidos, tačiau bus galima pigiau įsigyti nešiojamų kompiuterių ir planšečių, kurios vis modernėjančiame pasaulyje tampa neatsiejama jaunosios kartos kasdienybės dalimi.

Šiemet viską, ko tik gali prireikti mokyklai, galima rasti ir knygyne „Pegasas“. Jei anksčiau čia buvo įprasta ieškoti tik knygų, žodynų ir pratybų sąsiuvinių, tai dabar galima įsigyti ir geresnių firmų kanceliarinių prekių, ir net kuprinių. Tiesa, visa tai - ieškantiems ne pigiausių prekių, o kokybės. Šakiuose veikiančio knygyno vadovė Odeta Šiuikienė pastebėjo, kad, gaunančioms socialinę paramą šeimoms, 156 litų kanceliarinių prekių įsigijimui čia neužtektų – vien pratybos kiek kainuoja, nepigi ir tvirtesnė kuprinė.

Visi pakalbinti prekybininkai tvirtino, kad šiemet į mokyklą ruoštis neskubama. Gal dėl alinančio karščio ir bandymo nuo jo pasislėpti prie vandens telkinių, niekas dar negalvoja apie rudenį. O juk rugsėjo 1-oji jau ne už kalnų. Iki naujų mokslo metų liko vos dvi savaitės. Pats laikas susirūpinti mokyklinėmis prekėmis. Ypač patrauklaus varianto – galimybės apipirkti vaikus nuo A iki Z viename prekybos centre rajono gyventojai neturi, tačiau jie neskuba šturmuoti ir mokyklinėmis  prekėmis apsirūpinusių miesto turgelių ar mažųjų drabužių bei avalynės parduotuvių. Kaip paaiškėjo, daugelis šių prekių ieško šalies didmiesčiuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.