Pagrindinė moksleivių problema - tingėjimas pasimokyti net lengviausių dalykų

gudiskis naglisAsta GVILDIENĖ
 
Savo skaitytojus jau informavome, kad neseniai įvykusiame Moksleivių tarybos ataskaitiniame – rinkiminiame susirinkime prie tarybos vairo stojo Šakių „Žiburio“ gimnazijos pirmokas Naglis Gudiškis. Šiandien kalbamės su juo apie didžiausias gyvenimo vertybes, moksleivių problemas ir ką reikėtų tobulinti rajono mokyklose.
 
Nuotr. Didžiausios vertybės, kuriomis Naglis vadovaujasi gyvenime – darbas, paprastumas ir kantrybė.
 
Kas paskatino dalyvauti rinkimuose? Kaip jiems ruošeisi?
 
Norėjau kada nors pats išbandyti savo jėgas, vadovaudamas rajono Moksleivių tarybai, tačiau neprisiruošiau to padaryti. Kai mokslo metų pradžioje sužinojome, kad Milda atsistatydina, man, kaip ir visiems kitiems, ši mintis nepatiko. Tačiau ji paskatino mane dalyvauti rinkimuose, sakė: „Eik, tu tikrai tai sugebėsi!“ Taigi nusprendžiau pabandyti. Pasiruošimas šiems rinkimams nebuvo labai sunkus ir ilgas. Per vakarą pasirašiau kalbą, vieną kartą parepetavau prieš veidrodį ir viskas.
 
Gal galėtum trumpai prisistatyti?

Rajono Moksleivių taryboje esu naujokas, nes į jos veiklą  įsitraukiau tik nuo šių metų sausio mėnesio. Man patinka sportuoti. Nuo 12 metų (5 klasės) lankau sporto mokyklą. Daug dėmesio skiriu mokymuisi. Man patinka ieškoti papildomos medžiagos pamokoms, namuose atlikti įvairius bandymus. Štai keletas mano pasiekimų olimpiadose ir konkursuose: trečioji vieta rajoninėje 8 klasių chemijos olimpiadoje, du kartus dalyvavau televizijos laidoje „Tūkstantmečio vaikai“, trečioji vieta rajoninėje 7 klasių rusų kalbos meninio skaitymo konkurse, trečioji vieta rajoninėje 7 klasių geografijos olimpiadoje, I laipsnio „Olympis“ edukacinės programos diplomas už žinias chemijos ir biologijos srityse, antroji vieta rajoninėje 8 klasių rusų kalbos olimpiadoje, trečioji vieta rajoninėje 8 klasių geografijos olimpiadoje. Esu komunikabilus, darbštus, entuziastingas, užsispyręs žmogus. Labai mėgstu naujas pažintis ir bendravimą. Vengiu kalbėti viešai, nes, vos tik pažvelgiu į prieš mane sėdinčios auditorijos akis, mane sukausto baimė.
 
Kokias matai moksleivių problemas ir kaip jas būtų galima išspręsti?

Viena iš pagrindinių problemų - moksleiviai pritingi pasimokyti net lengviausių dalykų. Nuo pradinių klasių nieko neveikę per pamokas ir atėję į gimnaziją, toliau daro tą patį. Man netrukdo tas, kad jie nesimoko, tačiau išsilavinimas yra svarbu, kai nori įstoti į universitetą, ypač į valstybės finansuojamą vietą. Be to,  jei nori įsidarbinti, pirmesnis eilėje tas, kuris turi aukštąjį išsilavinimą. Šią problemą galima pabandyti išspręsti taip - už atitinkamus pasiekimus kokioje nors mokslo srityje paskatinti mokinį piniginiu prizu ar padėka.

Dar viena problema - dauguma moksleivių į mokyklą nenori eiti pėsčiomis. Per pamokas jie jaučiasi pavargę, mieguisti, negali įsijungti į dirbą. Tačiau, jei į mokyklą jie eitų pėsčiomis, pabūtų nors kelias minutes gryname ore, tai iš karto pasijaustų geriau. Problemos sprendimas -  mokyklos pačios turėtų skatinti mokinius nesinaudoti tėvų transportu, organizuoti dviračių žygius, orientacines varžybas, pasivaikščiojimus gryname ore.

Nemažiau svarbi ir žalingų įpročių problema. Jauni žmonės anksti pradeda vartoti alkoholinius gėrimus, tabako gaminius ar net psichotropines medžiagas. Man tai nepriimtina, nes jaunuoliai tik nuodija savo organizmą, trumpina gyvenimą. Problemos sprendimas - prevencinės programos,  paskaitos mokyklose, nerūkymo zonos.
 
Ką veiki laisvalaikiu?

Laisvalaikiu dažniausiai sėdžiu prie kompiuterio. Ten daug laiko praleidžiu bendraudamas su savo draugais, tačiau stebiu, rašau savo nuomonę Lietuvos moksleivių sąjungos sukurtose specialiose grupėse. Jos palengvina darbą visiems, nes ten būna surašyta svarbiausia informacija apie artėjančius renginius, akcijas, forumus. Taip pat mėgstu žiūrėti įvairius filmus ir serialus. Tad daug laiko praleidžiu internetinėje svetainėje filmai.in. Aišku, labiausiai patinka siaubo žanras, tačiau kai nerandu jokio įdomaus filmo, tenka pasitenkinti komedijomis. Kartais išeinu į lauką, kad nors keletą minučių ištrūkčiau iš namų, palikčiau mokslus, internetą.
 
Kokiomis vertybėmis vadovaujiesi savo gyvenime?

Didžiausia vertybė, kuria vadovaujuosi gyvenime - darbas. Kodėl darbas? Nes tik dirbdamas gali pasiekti savo užsibrėžtą tikslą. Pavyzdžiui, tu  nesupranti chemijos, tačiau pasimokęs namuose, išsprendęs keletą užduočių internete, iš karto tobulėji. Tik nereikia nuleisti rankų.

Nemažiau svarbi vertybė - paprastumas. Kodėl paprastumas? Nereikia būti kažkuo, kuo nesi, kad patiktum aplinkiniams. Tiesiog reikia būti savimi. Man nepatinka tokie žmonės, kurie apsimetinėja tik tam, kad juos mėgtų.

Dar viena vertybė, be kurios negalėčiau gyventi - kantrybė. Kodėl kantrybė? Kantrumu tu gali pasiekti žvaigždes! Turi būti kantrus kitiems, nes negali žinoti, gal tau kada nors prireiks jų pagalbos.
 
Kaip manai, ką reikėtų tobulinti mokyklose?

Reikėtų pagalvoti, ką mokiniai galėtų veikti per laisvas pamokas. Kaip buvo siūlyta viename iš susirinkimų, visose rajono mokyklose pastatyti po kinetinį kompiuterį, kuris nuskenuoja tavo judesius ir perduoda juos į kompiuterį. Vienas iš galimų žaidimų - „Just Dance 2014/2015“, kuris padės prasimankštinti. Dar viena problema – nėra kur atsisėsti pertraukų metu. Būtų galima ant žemės padėti sėdmaišių ar pagalvių. Taip pat reikėtų patobulinti ir lankomumo sistemą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.