Susidomėjimas klasikiniais šokiais vis labiau auga

sokejosAsta GVILDIENĖ
 
Prieš trejetą metų Šakių rajono meno mokykla įsteigė Choreografijos skyrių, kurį kaip prasitarė mokyklos direktorius Einaras Martinaitis, jie labai seniai svajojo turėti. Jei pirmuosius dvejus metus į jį užsirašė po 16 moksleivių, tai šie mokslo metai buvo išskirtiniai – klasikinio šokio pagrindų panoro išmokti net 27 jaunieji šakiečiai.
 
Nuotr. D. Petraitytė ir M. Staugaitytė Tarptautiniame baleto ir šiuolaikinio šokio konkurse „Allegro - 2014“  gavo aukščiausius komisijos vertinimus ir laimėjo pirmąją vietą.
 
Pasak E. Martinaičio, tai, kad choreografijos skyrių šiais mokslo metais panoro lankyti tiek daug moksleivių, jo nestebina. „Kokia vadovė – tokie ir rezultatai. Nereikia būti dideliu klasikinių ar šiuolaikinių šokių žinovu, kad pamatytum rezultatus. Jie akivaizdūs. Tuo galima įsitikinti įvairių renginių metu“, - teigė Šakių meno mokyklos direktorius.

Pati Choreografijos skyriaus vadovė Aušra Butkauskaitė – Sederevičienė įsitikinusi, kad tai ne jos, o vaikų pasiekimai. Šakių „Žiburio“ gimnazijos senajame pastate įsikūrusioje naujoje choreografijos salėje Aušra moko vaikus klasikinio, šiuolaikinio ir tautinių šokių pagrindų. „Vieni ateina savo noru, kiti todėl, jog tėvai to nori, tačiau po kurio laiko ir nenorėdami jie pamilsta šokį, - pasakojo choreografė. – Daugiausiai šokių studijas renkasi mergaitės, tačiau šiuo metu turime ir aštuonis berniukus. Tai mano „eksperimentiniai triušiukai“, su kuriais išbandome viską ir žiūrime, kas čia gausis. Už tai jiems labiausiai dėkinga.“

Choreografijos skyriaus vadovės teigimu, kol jos mokiniai dar mažiukai, daugiau dalyvauja įvairiuose festivaliuose. Vienas žinomiausių iš jų - Respublikinis vaikų ir jaunimo šiuolaikinio šokio festivalis ,,Vizijos“, organizuojamas Marijampolėje, į kurį atvyksta visi didieji šokio grandai. Pirmasis didesnis meno mokyklos šokėjų debiutas, įvykęs praėjusių metų lapkritį, nustebino ne tik vaikus, bet ir pačią Aušrą.

Aštuonmetė Deimantė Petraitytė ir vienuolikmetė Miglė Staugaitytė, Tarptautiniame baleto ir šiuolaikinio šokio konkurse „Allegro - 2014“  atlikusios trijų minučių trukmės šokį „Polka Op“, gavo aukščiausius komisijos vertinimus ir laimėjo pirmąją vietą. „Pirmą kartą pasiryžę dalyvauti tokio lygio konkurse, tiesą sakant, tarp žymiausių baleto primarijų auklėtinių nesitikėjome prizinių vietų, norėjome tik save parodyti ir į kitus pasižiūrėti, tačiau grįžome su diplomais ir medaliais“, - atviravo Meno mokyklos choreografė.

„Kaip ir visiems jautrios sielos menininkams, taip ir man, būna akimirkų, kai atrodo jau išsisėmiau, jau daugiau nieko geresnio nesukursiu. Svarstau, galbūt reikia viską baigti ir tada gaunu kokį nors ženklą, kuris mane nuramina ir viską sudėlioja į vietas. Kad ir 27 pirmokai, šiais mokslo metais panorę mokytis klasikinio šokio pagrindų. Smagu, kad šokis ne tik man, bet ir kitiems suteikia didelį džiaugsmą. Galbūt todėl ir dirbu. Nors dar tikrai yra ko pasimokyti, kur tobulėti,“  - patikino skyriaus vadovė.

Šokio meno Aušra moksleivius moko jau septynerius metus. Ketverius iš jų dirbo Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, kur pastatė savo garsiausius šiuolaikinius šokio spektaklius. Pirmajame, sukurtame pagal Vytauto Mačernio eiles, šokis buvo sujungtas su dainomis ir poezija. Antrasis spektaklis „Naktis gatvėje“ buvo vien tik šokio spektaklis apie vienišą mažą našlaitę, gyvenančią gatvėje kartu su katėmis, trečiasis  – „Velnio nuotaka“. Po to pastatyta šokio kompozicija „Šiandien“, kurią įkvėpė į Lukšius atvykę amerikiečiai šokėjai, sulaukė bene didžiausio populiarumo. Nepaisant to, pačiai choreografei arčiausiai prie širdies paskutinysis spektaklis – daugiau išraiškos šokis, kur iš judesio buvo galima perskaityti daug gilių minčių, pavadintas „Viena vieno keistuolio istorija“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.