Higienos būklė pagerėjusi, tačiau rasta ir pažeidimų

sportuoja vaikaiKaip ir kasmet, Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus specialistai šių metų rugsėjo - lapkričio mėnesiais Šakių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose vykdė tiesioginę valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę (toliau - Kontrolė).
 
Nuotr. Ne visos rajono mokyklos turi sporto sales – mokiniams tenka sportuoti lauke arba koridoriuose.
 
Pasak Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyresniosios specialistės Genovaitės Rankauskienės, periodinė Kontrolė buvo atlikta dvylikoje rajono ugdymo įstaigų: dviejose gimnazijose ir dviejuose gimnazijų skyriuose, progimnazijoje, dviejose mokyklose, trijose pagrindinėse mokyklose ir dviejuose pagrindinių mokyklų skyriuose. Lyginant su praėjusiais metais, higienos būklė rajono ugdymo įstaigose yra pagerėjusi, tačiau buvo nustatyta ir pažeidimų.

Nors ugdymo įstaigos savo veiklą vykdyti gali tik turėdamos leidimus - higienos pasus, tačiau  Šakių „Varpo“ mokykla ir Lukšių Vinco Grybo gimnazija - dar tik pateikusios paraiškas leidimui - higienos pasui gauti.

Tikrinimo metu, rasta, kad ne visi mokiniai pateikę savo sveikatos pažymėjimus. Duomenys apie mokinių sveikatą reikalingi parenkant tinkamą suolą, atstumą iki lentos, nustatant kokiu krūviu vaikas gali sportuoti kūno kultūros pamokose.

Atstumas nuo pirmųjų suolų iki lentos mažesnis nei 2,6 m Šakių „Žiburio“, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje, Paluobių ir Slavikų pagrindinėse mokyklose bei Griškabūdžio gimnazijos pradinėse klasėse.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos pradinėse klasėse bei Kidulių pagrindinės mokyklos pradinėse klasėse dėl patalpų stygiaus, drabužinės įrengtos mokymo klasėse.

Kūno kultūra yra svarbi ugdymo proceso dalis, taip pat viena iš priemonių, padedančių stiprinti mokinių sveikatą. Sporto salių neturi Žvirgždaičių progimnazija, Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyrius ir Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyrius. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos Panovių pradinio ugdymo skyrius su ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mišria grupe turi minimaliai pritaikytas patalpas. Mokiniai sportuoja lauke arba koridoriuose.  

Paluobių pagrindinės mokyklos sporto salėje kūno kultūros pamokos organizuojamos kol lauko temperatūra yra ne žemesnė kaip minus 15 laipsnių. Prie sporto salės dušų su tualetais neturi Kidulių pagrindinė mokykla, tik dušai neįrengti Slavikų pagrindinėje mokykloje. Lekėčių mokykloje prie sporto salės esančiuose tualetuose ir duše prie persirengimo kambarių labai susidėvėję sanitariniai įrenginiai.

Ugdymo įstaigose tikrinta, ar tinkamai sukomplektuoti pirmosios pagalbos rinkiniai. Vadovaujantis higienos normos nuostatomis, po pirmosios pagalbos rinkinį turi būti sporto salėje, dirbtuvėse ir sveikatos kabinete (jei mokykloje sveikatos kabinetas neįrengtas – mokyklos vadovo nustatytoje vietoje). Patikrinimų metu pirmosios pagalbos rinkiniai nustatytose vietose buvo, tačiau jų sudėtis ir apimtis neatitiko teisės akto reikalavimų Paluobių ir Slavikų pagrindinėse mokyklose, Žvirgždaičių progimnazijoje, Griškabūdžio gimnazijos Barzdų pradinio ugdymo skyriuje.

Be to, Kontrolė nustatė, kad jau ne pirmus metus iš eilės Slavikų pagrindinėje mokykloje neužtikrinami pastovūs mikroklimato kokybės parametrai, kadangi patalpos šildomos krosnimis ir krosnelėmis.

Patikrinimų metu rasta, kad ne visose ugdymo įstaigose sudaromos minimalios higieninės sąlygos - Sintautų pagrindinės mokyklos Beržynų pagrindinio ugdymo skyriuje tualetuose susidėvėję sanitariniai įrenginiai. Netiekiamas karštas vanduo į tualetų prausyklas.

Chemijos kabinetuose, kur per pamokas vykdomi laboratoriniai darbai su cheminėmis medžiagomis, nėra šalto vandens čiaupų, išskyrus Kriūkų mokyklą ir Griškabūdžio gimnaziją.      

Sintautų pagrindinės mokyklos Beržynų pagrindinio ugdymo skyriaus kompiuterių klasėje atstumas tarp monitorių su katodinių spindulių kineskopais šoninių paviršių mažesnis kaip 1,2 m.       

Kontrolės metu vertinta ugdymo proceso organizavimo atitiktis visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimams. Visose tikrintose įstaigose ugdymo procesas organizuojamas tinkamai. Pamokų tvarkaraščiuose yra numatytos 10 minučių  pertraukos, sudarant galimybę pailsėti tarp pamokų, ir viena - 30 minučių arba dvi po 20 minučių, skirtos pavalgyti šilto maisto. Pradinių klasių mokiniams nėra daugiau nei penkių, o V - XII klasių mokiniams – daugiau nei septynių pamokų per dieną.

Kontrolės metu vertinta ir maitinimo organizavimo atitiktis. Visose tikrintose rajono ugdymo įstaigose organizuojami pietūs, kurių metu vaikai gauna šilto maisto. Vadovaujantis Tvarkos aprašo reikalavimu, visose ugdymo įstaigose maistas gaminamas pagal 15 dienų savarankiškai paruoštus valgiaraščius. Valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į bendrojo ugdymo mokyklose besimokančių mokinių amžių. Visų ugdymo įstaigų valgiaraščiai suderinti su visuomenės sveikatos centru. Vienas iš pietums patiekiamų patiekalų yra tausojantis virškinimo sistemą. Mokyklose sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti kambario temperatūros geriamojo vandens.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.