Rytų kovos menai paįvairino kūno kultūros pamokas

sportas varpeAsta GVILDIENĖ
 
Nuo rugsėjo mėnesio trijose rajono švietimo įstaigose – Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, „Varpo“ mokykloje ir Marijampolės profesinio rengimo centro (PRC) Kudirkos Naumiesčio skyriuje  vykdomas projektas „Susipažink su kovinėmis sporto šakomis“, skirtas ne tik vaikų fizinių savybių, bet ir savisaugos bei savigynos įgūdžių lavinimui.
 
Nuotr. Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviai įsitikino, kad Rytų kovos menai – tai ne muštynės, o tikrų tikriausias sportas.
 
Kūno kultūros ir sporto departamentas šiais metais pradėjo naują projektų finansavimo konkursą  „Sporto klubai bendruomenėms“, kuriuo siekiama kuo plačiau paskleisti informaciją apie įvairias sporto šakas. Konkurso tikslas – labiau įtraukti įvairaus amžiaus gyventojus į sveikatą stiprinančio fizinio aktyvumo veiklą, suteikiant sporto klubuose dirbantiems kūno kultūros ir sporto specialistams daugiau galimybių pasiekti bendruomenės gyventojus.

Šakių rajono sporto klubų sąjunga bei sporto klubai „Audra“ ir „Ošimas“ laimėjo konkursą ir tris mėnesius trijose rajono švietimo įstaigose įgyvendina projektą „Susipažink su kovinėmis sporto šakomis“.  „Paklausus vaikų, kas yra kovos menai? Pirmiausiai išgirstame atsakymą: „Muštynės...“, - teigė projekto vadovas Kęstutis Smirnovas. - Tad mūsų tikslas – išaiškinti ir vaikams, ir mokytojams, ir jų tėveliams, kad tai yra ne muštynės, o sporto šaka, kaip ir krepšinis, lengvoji atletika ar badmintonas, lavinanti ne tik fizines savybes, bet ir savisaugos, ir savigynos įgūdžius. Be to, taip galime atrasti Rytų kovos menų talentus, kuriuos toliau treneriai galės ugdyti sporto klubuose, ruošdami profesionaliam sportui.“

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje ir „Varpo“ mokykloje visus moksleivius su dziudo, džiudžitso, bušido ir aikido sporto šakomis supažindina sporto klubo „Audra“ treneriai Julius Konteikis ir Gintaras Bacevičius, o Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriuje – sporto klubo „Ošimas“ treneris Vytautas Smirnovas.

Pasak Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriaus pavaduotojo Stanislovo Grušio, sužinoję, kokių permainų vaikų ugdymui ir mokytojų darbui atneš šis kovinių sporto šakų projektas, mokyklos vadovai pirmiausiai pagalvojo apie saugumą. „Bijojome, kad vaikai kovinių veiksmų nepradėtų demonstruoti pertraukų metu. Ar neišsiugdysime profesionalių chuliganų? Nesitikėjome, kad vaikams taip patiks, kad jie jau po pirmojo susitikimo su kovos menų meistrais taip rimtai priims esmines jų taisykles – kovoti ne namie, koridoriuje ar gatvėje, o tik ant tatamio. Jie suprato, kad tai ne muštynės, o sportas“, - tvirtino S.Grušys.   

Mokytis kovinių sporto šakų vaikai pradėjo nuo teorijos ir savigynos pratimų, kaip elgtis, kai kas nors iš tavęs bando atimti telefoną ar iš rankų išplėšti rankinę. „Mokytojai, stebėję užsiėmimus,  teigė, jog mokiniams buvo pateikiami labai geri fiziniai pratimai, kuriuos kai kurie jau yra pamiršę nuo studijų laikų, - atviravo direktoriaus pavaduotojas. - Tai ir kūlversčiai pirmyn - atgal, ir pasivertimai nuo šono ant šono, ir kojų pakėlimai, ir įvairūs gimnastikos pratimai, paįvairinę kūno kultūros pamokas.“

Projekto rezultatas akivaizdus. Mokykloje ne tik nepadaugėjo muštynių pertraukų metu, bet ir sumažėjo triukšmo. Mat po tokių intensyvių treniruočių daugeliui jau nesinorėjo išdykauti. Vaikų susidomėjimas kovinėmis sporto šakomis buvo didžiulis. Kai kurie patys ėjo prašyti trenerių, kad per laisvą pamoką jų klasei pravestų po papildomą užsiėmimą. S. Grušio teigimu, iš tėvų taip pat nesulaukta skambučio. „Mums nauda, kad kūno kultūros pamokos paįvairėjo, nes krepšinis, kvadratas ir lengvoji atletika mokiniams jau buvo gerokai įkyrėjusios sporto šakos, o projekto vykdytojai atras gabių sportininkų, kurie garsins jų vardą profesionaliame sporte“, - teigė „Varpo“ mokyklos direktoriaus pavaduotojas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.