Savaitė meno dienų – „Be pavadinimo“

meno dienos varpeAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusi savaitė Šakių „Varpo“ mokyklos mokiniams buvo kitokia – atėjo ilgai lauktos Meno dienos. Šįkart – „Be pavadinimo“.  Į jas kaip niekad gausiai įsitraukė visi: ir mokiniai, ir mokytojai, ir administracijos darbuotojai, ir mokyklos svečiai – įvairių meno sričių specialistai.
 
Nuotr. Sausakimšoje aktų salėje buvo demonstruojamos mados, kurias pristatė Ana Ginienė ir jos studentės.
 
Visą praėjusią savaitę vieni Meno dienų dalyviai, vadovaujami Daivos Mažeikienės, piešė ant šilko, kiti su Mindaugu Pauliuku ir Romanu Averincevu graffiti technika gražino stadiono tribūnas. Treti savo jėgas išbandė floristikoje – kartu su Daiva Bublaitiene ir Simona Kudirkiene kūrė nuostabias rudeninių lapų dekoracijas, kurios papuošė mokyklos kavinės erdves. Žiemos sode mokytojos Vilmos Frančiakienės vadovaujami vyresniųjų klasių mokiniai sukūrė įspūdingą „Bobų vasaros mozaiką“.

Rima Vasaitienė ir Justė Želionienė ir didelius, ir mažesnius mokė, kaip autentiškais raštais ir simboliais dekoruoti medines skrynutes. Čia veikė ir lukšietės Eglės Kurcinkevičienės keramikos dirbtuvės, ir tikrų tikriausias audimo cechas „Trys nytys“, kuriam vadovavo Živilė Unguvaitytė ir Dovilė Stasiulytė.

Žiemos sode visų dėmesį prikaustė Onos ir Egidijaus Šimatonių keramikos dekoravimas. Tokios technikos daugelis dar nebuvo matęs. Vigintas Šaulys ir Lolita Malinauskienė nustebino vitražu. Pasak jų, šis projektas tęstinis.  Kitais metais bus galima toliau dekoruoti stiklinę sieną, skiriančią valgyklą nuo koridoriaus. Ant kitos stiklinės sienos vietą rado mokinių piešiniai, atlikti pastele ir mišria technika. Jiems spalvų pasaulyje padėjo susivokti mokytoja Jūratė Žalnorienė.   

Šįkart nuošaly neliko ir mokyklos administracijos darbuotojai. Jie su Gintautu Bendoraičiu darbavosi mokyklos rūsyje - mokėsi  purškiamosios tapybos paslapčių. Nustebino ir paveikslų grožis, ir neįprastas atlikimo būdas. Mokinių tėveliai, pasirodo, taip pat ne iš kelmo spirti. Jie žiemai „apšiltino“ paradinį mokyklos holą, t.y. pradėjo mokyklą „renovuoti“ iš vidaus. Čia kolonos pasipuošė megztiniais ir nertiniais. Pasirodo, taip ir gražiau, ir saugiau. Netyčia bebėgant atsitrenkus į tokią koloną guzas ant kaktos garantuotai bus mažesnis. Beje, išgirdę, kad jų vaikams koridoriuose nėra kur atsisėsti, atnešė ir keletą minkštų pagalvėlių. „Varpe“ - viskas vaikų gerovei.

Menininkės Birutė Jakštienė ir Indrė Siaurusevičiūtė su septintokais ir aštuntokais kūrė „Kitokį pietų stalą“. Virginija Armanavičienė meno dienų dalyvius mokė ornamentikos subtilybių, o Daiva Jėčienė – kaliausių rišimo. Akį traukė nuo sienos besišaipantys klounai, kuriuos pastele mokė piešti dailininkas Jonas Daniliauskas. Audronė Vorevičienė kartu su šeštokais pristatė tekstilės darbų parodėlę. Ant vakarų holo sienos puikavosi Linos Smilgiuvienės  galerija „Mix“.

Be to, koks „Varpas“ be teatro. Pradinių klasių mokiniai turėjo galimybę stebėti Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklį „Snieguolė ir septyni nykštukai“. Jie savo kabinetuose pristatė ekspozicijas „Mano pasaulis“, kartu su Šakiečių bendruomene ir jiems vadovaujančia Rasita Gorges kūrė erdvinį objektą „Kai maži dalykai virsta dideliais“. Antrokai ir ketvirtokai, vadovaujami Martyno Šlėderio ir Jūratės Žalnorienės, savo jėgas išbandė architektūroje.

Nors dažnai sakoma, kad paskutinę dieną  dažniausiai visi būna jau lyg ir „išsikvėpę“, tačiau šiemet ši taisyklė Meno dienoms negaliojo. Nuspręsta su trenksmu užtvirtinti visą kūrybinę savaitę. Tad sausakimšoje aktų salėje buvo demonstruojamos mados, kurias pristatė Ana Ginienė ir jos studentės. Skambėjo muzikinės improvizacijos „Nuo tada iki dabar“ – staigmena šiandieniams varpiečiams, kurią paruošė buvusi šios mokyklos mokinė Vismantė Vasaitytė ir jos draugai -  Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos studentai.

Šiaurinė holo siena taip pat pritraukė didžiulį interesantų būrį. Čia scenaristas Alvydas Grinkevičius, režisierė Vilija Meškaitienė, kompozitorius Laimis Vilkončius, fotografas Vidas Venslovaitis ir įgarsintoja Brigita Bakšytė pakvietė visus į „M – XL – S“ kino filmo premjerą. Tai buvo didelis netikėtumas visiems meno dienų dalyviams.

Paskutinę dieną buvo pristatyti ir lauko skulptūrų parke iškilę meno objektai: medžio drožėjo Gedimino Jėčio „Gervė“ – šulinys su įspūdinga svirtimi, Algimanto Vorevičiaus, gyvenančio  kubizmo eroje, „Skulptūrinis objektas“ ir trys tapybos darbai, kurių sukūrimui vadovavo dailininkai Eglė Dragūnaitytė, Lolita Rūgytė bei Mindaugas Maziliauskas. Visus patraukė įspūdinga  menininko Kęstučio Dovydaičio metalo skulptūra ne ką prastesniu pavadinimu „Žąsis – paukštis, pralėkdamas ap...ks – nepagausi!“. Tad apsilankykit „Varpe“ - bus, kur akis paganyti, ką pamatyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.