Bus ar nebus „Varpo“ mokykloje uniformos? Tarp tėvų užvirė aistros...

uniformaAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį trečiadienį Šakių „Varpo“ mokyklos aktų salėje vyko uniformų projekto pristatymas. Žinią, kad nuo naujų mokslo metų bus įvesta privaloma apranga, mokinių tėvai priėmė skirtingai. Visos naujovės atneša daug sumaišties. Daugeliui reikia laiko suprasti, kad ne viskas yra taip blogai, kaip atrodo. Be to, ne veltui sakoma, kad tai, kas nauja, yra užmiršta sena. Vyresnio amžiaus tėveliai turėtų prisiminti, su kokiomis privalomomis uniformomis jie patys lankė mokyklą ir jokių klausimų tada niekam nekilo.
 
Nuotr. Šakių „Varpo“ mokyklos mokinių tėvams B. Jokūbaitienė pristatė uniformas, kurios būtų dėvimos nuo naujų mokslo metų.
 
Apie uniformų įvedimą Šakių „Varpo“ mokykloje kalbama jau gerą dešimtmetį, tačiau tik šiemet tėvų komiteto iniciatyva buvo sudaryta speciali darbo grupė, kuri nuo kalbų perėjo prie realių veiksmų ir parengė pirmąjį projektą. Jį paskelbus, tarp tėvų kilo sąmyšis, kuris persikėlė net į  internetinę erdvę. Tiek tėvai, tiek mokytojai pasidalijo į dvi stovyklas: vieni – „už“, kiti – „prieš“.  

Daugelio mokinių tėvų nuomone, jei uniformą sudarytų tik vienos spalvos švarkelis su mokyklos emblema, kurį būtų galima įsigyti už prieinamą kainą, galbūt tokio nepasitenkinimo ir nebūtų kilę. Tačiau Šakių „Varpo“ mokyklos tėvų komiteto sudaryta darbo grupė uniformą surinko iš keleto pozicijų: mergaitėms privalomas pilkos spalvos švarkas, languotas sijonas arba sarafanas, o berniukams – toks pat švarkas arba megztinis ir tamsiai mėlyni arba juodi klasikiniai džinsai (kelnės) be jokių aksesuarų. Pasirenkama dalis susideda iš vienspalvių marškinėlių, golfo, liemenės ir kaklaraiščio. Paskaičiavę, kiek tai kainuotų, kai kurie tėvai liko apstulbę.

Sunkiau besiverčiančių ir socialiai remtinų šeimų tėvams privalomos uniformos kaina nerealiai didelė. Už kiekvieną vaiką iš valstybės gaunamų 156 litų jiems užtenka tik supirkti būtiniausias kanceliarines prekes ir kuprines, o kur dar kūno kultūros apranga, pratybų sąsiuviniai. Juos palaiko didelė dalis mokyklos mokytojų, kurie, matydami realią situaciją, kiek mokinių gauna nemokamą maitinimą, supranta, kad visi tokių uniformų tikrai „neįkas“.

Be to, yra daug tokių, kurių pajamos vos keletu eurų viršija nustatytą minimumą ir jie jokios socialinės paramos negauna. Ką daryti, jei mokykloje mokosi ne vienas, o du, trys ar daugiau vaikų? Mokyklos tėvų komiteto pirmininkė Brigita Jokūbaitienė patikino, kad bendrovė, kurioje bus siuvamos uniformos, atsižvelgs į tokius atvejus ir antram ar trečiam vaikui pritaikys nuolaidą, o kai kam galbūt ir visai padovanos. „Todėl kiekviena šeima, užsakinėdama uniformas, turės tartis ir susimokėti už jas individualiai, - paaiškino B. Jokūbaitienė. – Kam bus sunku atsiskaityti iš karto, galės tai padaryti išsimokėtinai. Įmonė pažadėjo į tai žiūrėti lanksčiai.“

Dalis tėvų teigė, kad mokslo metų eigoje perkami rūbai nekainuoja pigiau nei uniformos įsigijimas, todėl jie pasisakė „už“. Kitas  motyvas, kodėl reikėtų vienodos aprangos – patyčios, atsirandančios dėl socialinės atskirties. Daugelis paauglių, ypač merginų, mėgsta pasipuošti ir reikalauja iš tėvų brangių firminių prekių. Įvedus uniformas, nekiltų klausimas: „Ką man rengtis?“ ir visi būtų vienodi. Tiesa, kai kuriems tėvams abejonių sukėlė pilka uniformos spalva ir medžiagų kokybė. Tėvai savo vaikus norėtų matyti vilkinčius spalvingesniais drabužiais. Todėl jie tikėjosi bordo, mėlynos ar žalios spalvos švarkų. Apie tai galima diskutuoti be pabaigos.  

Mokyklos tėvų komiteto pirmininkė, pristatydama uniformų projektą, pabrėžė, kad 2014 metais mokykloje atlikus apklausą dėl uniformų dėvėjimo, „už“ pasisakė 401 iš apklaustų 445 tėvų.  Tuo metu „Varpo“ mokykloje mokėsi 915 mokinių, tad buvo suabejota, ar apklausos rezultatai atspindi daugumos tėvų nuomonę. Norint įvesti uniformas, reikėtų bent 51 proc. visų tėvų pritarimo.

Mokytojai ir mokyklos vadovybė į šį procesą nesikiša ir visa, kas susiję su uniformomis, traktuoja kaip tėvų rūpestį ir atsakomybę. Tai patvirtino ir „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, kurio teigimu, viskas priklausys nuo tėvų ir jų sprendimo. Darbo grupė siūlo nuo naujų mokslo metų naudoti ne vieną akcentą, o gana plačią gamą, tačiau kai kurias pasirenkamas uniformos dalis – marškinėlius, golfus, džinsus ar kelnes galima įsigyti, kur tik nori, nebūtinai UAB „Elva“, kuri pasirinkta privalomų uniformos dalių siuvimui.

Atlikę apklausą, kuriose rajono mokyklose mokiniai nešioja uniformas, sužinojome, kad tik Šakių „Žiburio“ gimnazistai turi pilnas uniformas, t.y. švarkelius, marškinėlius, mergaitės sijonus, o berniukai kelnes. Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje, Plokščių mokykloje – daugiafunkciame centre ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos visų klasių, o Griškabūdžio gimnazijoje 9 – 12 bei Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje  5 – 12 klasių moksleiviai privalo dėvėti tik švarkelius su konkrečios mokyklos emblema.

Šių mokyklų direktoriai teigia, kad sprendimas nešioti supaprastintą uniformos variantą priimtas todėl, jog ne visi mokinių tėvai turi galimybes savo vaikams supirkti ir kitas uniformos dalis. Be to, Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Lilija Ūsienė ir Plokščių mokyklos daugiafunkcio centro direktorė Nijolė Bitinienė tvirtino, kad dvejoja dėl uniformos reikalingumo ir svarsto klausimą, ar pratęsti jų dėvėjimą, ar ne.

Po visuotinio susirinkimo „Varpo“ mokykloje tėvai turėjo galimybę išsakyti savo nuomonę kiekvienoje klasėje atskirai. Mokyklos taryba, kurią sudaro penki mokytojų, penki mokinių ir penki mokinių tėvų atstovai, tik suskaičiavę visus balsus ir sudėję visus taškus ant „i“ paskelbs verdiktą – bus ar nebus „Varpo“ mokykloje uniformos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.