Inžinerija besidomintiems moksleiviams – daug žadantys planai

vdu sakiuose
Pirmadienį Šakių rajono savivaldybėn užsukę  garbūs svečiai – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis, VDU Žemės ūkio akademijos (ŽŪA) kanclerė Astrida Miceikienė bei kraštietis, VDU tarybos narys, „Dojus group“ įkūrėjas Pranais Dailidė su rajono valdžios atstovais diskutavo apie VDU Inžinerinės klasės steigimo perspektyvas.

Eksperimentinių inžinerinių klasių praktika Lietuvoje sąlyginai nenauja – prieš dvejus metus projektas startavo Rokiškio savivaldybėje, pernai prie jo prisijungė Biržų, Pasvalio, Joniškio ir Plungės rajonai. Kaip skelbia VDU ŽŪA, bendradarbiaujant vietos savivaldybėms, vietos verslo atstovams, švietimo įstaigoms ir edukacinį turinį sukūrusiai akademinei bendruomenei, šiuo projektu moksleivius siekiama paskatinti įgyti inžinerinį išsilavinimą bei grįžti kurti pridėtinę vertę regionuose.

Universitetas siūlo du inžinerinės klasės veiklos modelius – pirmasis įgyvendinamas organizuojant išvykstamuosius užsiėmimus į VDU ŽŪA ir vietines verslo įmones, o antrasis – į bendrąją ugdymo programą integruojant modulį „Tvarioji inžinerija“ bei lankant verslo įmones. Į projekto veiklas savanorišku pagrindu kviečiami įsitraukti rajono aukštesniųjų klasių moksleiviai.

Panašu, jog Šiaurės Lietuvoje sėkmingai veikiančios ir plintančios inžinerinės klasės netrukus pasieks ir Suvalkiją – savivaldybė praneša, jog klasės reikalingumu neabejojama, tad tikimasi, kad, artimiausiu metu suderinus koordinacinius ir organizacinius klausimus, rugsėjį startuos bent jau bandomoji VDU inžinerinės klasės versija.

Planus laikraščiui „Draugas“ komentavęs vicemeras Darius Jakavičius neslėpė džiaugsmo dėl VDU iniciatyvos ir pademonstruoto noro bendradarbiauti. Anot jo, rektoriaus vizitas – tai jau aukščiausio lygio susitikimas, o inžinerinės klasės žemdirbiškajam Šakių rajonui be galo aktualios.

„Praktika rodo, jog apie 20 proc. vaikų, kurie lanko inžinerinę klasę ar klasės modulį, pasirenka inžinerinę specialybę. „Dojus group“ atstovas Pranas Dailidė, kuris, suvokdamas, kad Šakiai – žemės ūkio kraštas, o išmaniosios technologijos į žemės ūkio sektorių ateina greičiau nei spėjame tam pasiruošti, sakė, jog reikia kuo greičiau skatinti vaikus, jog šie domėtųsi inžinerija. Mes savo švietimo įstaigose tikrai neturime tokių galimybių, kokias gali suteikti VDU ŽŪA. Reikia džiaugtis, kad yra toks požiūris į mus, į mūsų jaunimą ir kad VDU mato galimybes su mumis bendradarbiauti“, – sakė D. Jakavičius, pridurdamas, jog planai detaliau bus aptarti rugpjūčio pradžioje vyksiančiame Trišalės verslo tarybos susirinkime.

Tiesa, rektoriaus vizitas atvėrė dar platesnes perspektyvas, mat J. Augutis užsiminė ir apie VDU gimnazijos atsiradimo Šakiuose galimybes.

Susitikimo metu taip pat grąžinta skola – meras Raimondas Januševičius P. Dailidei įteikė nuo praėjusios vasaros užsilikusį Šakių krašto ambasadoriaus ženklelį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.