„Varpo“ scenoje karaliavo spektakliai

moderatoriaiAsta GVILDIENĖ

Balandžio 23 – 27 dienomis Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje vyko vaikų ir jaunimo teatrų šventė „Scenos pavasaris 2012“, kurioje per penkias dienas žiūrovai išvydo net šešiolika vaidinimų. Tai jau dvidešimtasis jubiliejinis renginys, tradiciškai organizuojamas beveik nuo mokyklos įkūrimo pradžios.

Venslovaičio nuotr. „Scenos pavasario“ žiūrovai, kaip ir kasmet, buvo pamaloninti nauja „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos premjera.

Teatrų šventė „Scenos pavasaris 2012“ buvo skirta tiek jaunesniems, tiek vyresniems moksleiviams. Pradinukai galėjo pasižiūrėti net devynis jiems skirtus vaidinimus: Gelgaudiškio vidurinės mokyklos vaikų teatro spektaklį „Petriukas vabalų šalyje“ (režisierė Onutė Unikauskienė); Plokščių vidurinės mokyklos vaikų teatro inscenizaciją „Voro vestuvės“ (režisierė Raslita Liudžiuvienė); Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos mokinių vaidinimą „Gal leistų auginti sraiges?“ (režisierė Laimutė Gončaruk); Lekėčių laisvalaikio centro vaikų teatro feeriją „Žydroji paukštė“ (režisierė Vaida Brazaitienė); Šakių lopšelio – darželio „Klevelis“ vaikų teatro spektaklį „Skėčių paradas“ (režisierė Dialeta Bendoraitienė); Šakių rajono mokyklos – darželio „Berželis“ vaikų teatro pasakos inscenizaciją „Pagrandukas“ (režisierės Birutė Staugaitienė ir Alvyra Maceikienė); Panovių laisvalaikio salės vaikų teatro spektaklį „Aš tau siunčiu labų dienų“ (režisierė Ingrida Sutkienė); Šakių kultūros centro vaikų teatro vaidinimą „Neparuoštų pamokų šalyje“ (režisierė Laima Kajokaitė - Balčiūnienė) ir svečių iš Prienų „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos spektaklį „Bulvinė pasaka“ (režisierius Kazimieras Drižiliauskas).
 
Teatrą mėgstančiam jaunimui šiemet buvo skirti penki spektakliai: Lekėčių vidurinės mokyklos jaunimo teatro vaidinimas „Didžioji viltis“ (režisierė Vaida Brazaitienė); Kriūkų vidurinės mokyklos moksleivių pasirodymas „Pamoka nebloga“ (režisierė Rita Puidokaitytė); Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro jaunimo teatro spektaklis „Mergaitė su degtukais“ (režisierė Laima Kajokaitė - Balčiūnienė); svečių iš Birštono gimnazijos vienaveiksmė komedija „Pagalba iš dangaus“ (režisierius Kazimieras Drižiliauskas) ir Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos spektaklio „Moderatoriai“ (režisierė Vilija Meškaitienė) premjera.

Pasak V.Meškaitienės, šventės metu publikai pristatytas spektaklis – forumas „Moderatoriai“  buvo kitoks nei ankstesni vaidinimai, tačiau žiūrovai jį priėmė palankiai. „Gal todėl, kad parodėme labai aktualią šių dienų problemą – mokėjimą bendrauti tik virtualioje erdvėje, kai susitikus nemokame kalbėtis“, - liūdną faktą konstatavo dramos studijos vadovė, dėkodama už vaidinimo tekstą Kauno valstybinio dramos teatro režisieriui Andriui Kurieniui, kuris su savo aktoriais taip pat gilinasi į tokio bendravimo būdus ir realias pasekmes. Moderatoriai – tai žmonės, kurie kasdien prižiūri diskusijas internete. Jie gali redaguoti, trinti, užrakinti, perkelti temas, kad diskutuojantys nenukryptų nuo temos, nesikeiktų ar kitaip nepažeidinėtų diskusijų taisyklių. Tačiau diskusija nevyksta... Visi personažai išgalvoti ir girdi tik save. Savus monologus. Spektaklio personažai aiškinasi, kuri realybė jiems tikresnė – realioji ar virtualioji? Ką „tikro gyvenimo“ sąvoka reiškia žmogui, kuris gyvena virtualiame pasaulyje, į fizinę realybę sugrįždamas tik trumpam...

Be to, jaunimui buvo parodyta poetinė kompozicija „Esam, kas esam“ (režisierė Vilija Meškaitienė) pagal Benedikto Januškevičiaus ir kitų šiuolaikinių poetų eiles bei Gabijos Grušaitės romano „Išsipildymas“ mintis, kurią atliko Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos aktoriai. Ši kompozicija šiemet Respublikiniame skaitovų konkurse buvo pripažinta geriausia ir apdovanota pagrindiniu prizu.

Praėjusiais metais „Scenos pavasaryje“ debiutavo Lukšių Vinco Grybo gimnazijos šokio studijos spektaklis „Šiandien“ (choreografė Aušra Butkauskaitė - Sederevičienė), įrodęs, jog scenoje galima parodyti visą mokleivišką dieną, net ir namų ruošą, neištarus nei vienos frazės. Šiemet scenoje dar viena naujiena – Šakių kultūros centro šiuolaikinio šokio studijos „Viva“ choreografijos veiksmas lietuvių liaudies pasakų motyvais „Šoku šoku pasaką“ (choreografė Laura Saunorienė). Spektaklio sėkmė – dinamika scenoje, stipri energetika, pribloškianti netikėtais ir nelauktais sprendimais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.