Neblaiviems vairuotojams - dar griežtesnė atsakomybė

policija2Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Teisingumo ministerija nusprendė imtis griežtesnių priemonių prieš „kelių erelius“ ir pasiūlė už vairavimą išgėrus ar kitaip apsvaigus taikyti kriminalines bausmes. Ruošiamasi pateikti atitinkamas Baudžiamojo kodekso 281 straipsnio pataisas, kurios turėtų būti priimtos dar šiemet. Ši iniciatyva sulaukė gana aktyvios visuomenės reakcijos, pritarimo bei diskusijų.
 
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio specialisto R. Pakalkos manymu,  pažeidėjams taikomos griežtesnės nuobaudos, be abejo, būtų efektyvesnės.
 
Pagal parengtą projektą, dėl transporto priemonės vairavimo esant neblaiviam ar apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, vairuotojas būtų baudžiamas bauda, areštu arba laisvės apribojimu iki vienerių metų. Bausmės dydį nustatytų teismas, atsižvelgdamas į nusikaltimo aplinkybes – apsvaigimo laipsnį, pasikartojamumą ir kitas aplinkybes.  Nors šiuo metu yra taikomos gana griežtos atitinkamos administracinės nuobaudos, statistika rodo, kad vairuotojai ir toliau prie vairo sėda išgėrę, dažnai sukeldami itin skaudžius eismo įvykius. Dėl girtų vairuotojų kaltės per metus Lietuvoje žūsta apie 40 žmonių, dar daugiau sužalojama. Prie vairo sulaikyti neblaivūs vairuotojai skaičiuojami tūkstančiais, o avarijas dažnai sukelia jau ne kartą už tuos pačius pažeidimus bausti asmenys. Kol kas įstatymų numatyta atsakomybė neatgraso vairuotojų sėsti prie vairo esant neblaiviems. Štai kaimyninė Lenkija nuo šių metų sausio 1 dienos tapo viena iš griežčiausiai neblaivius vairuotojus baudžiančių šalių pasaulyje. Nuolaidos netaikomos net ir pirmą kartą tokį nusižengimą padariusiems asmenims. Jiems skiriamos 5 tūkst. zlotų (4 135 Lt) baudos, o teisė vairuoti atimama iki 3 metų. Padarius pakartotinį nusižengimą, bauda siekia iki 100 tūkst. zlotų (82,7 tūkst. Lt), o teisė vairuoti atimama nuo 5 iki 15 metų. Lenkams kantrybė trūko tuomet, kai girtas vairuotojas įvažiavo į ant šaligatvio stovėjusių pėsčiųjų būrį ir užmušė šešis žmones. Panašių skaudžių nelaimių, kai dėl girto vairuotojo kaltės žuvo du ar trys žmonės, ne kartą yra įvykę ir Lietuvoje.

Prie vairo - girti ir be teisių

Šakių rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio specialistas Raimondas Pakalka įsitikinęs, kad pažeidėjams taikomos griežtesnės nuobaudos iš tiesų yra efektyvesnės. „Žinoma, nemažai atvejų, kai į bet kokias poveikio priemones Kelių eismo taisyklių pažeidėjai vis tiek nereaguoja ir vėl neblaivūs sėda prie vairo“,- pastebėjo pareigūnas. Jo manymu, ko gero dar veiksmingiau būtų pažeidėjams iš karto taikyti areštą bei konfiskuoti automobilį. Dėl atsakomybės tų vairuotojų, kurie neblaivūs įvykdo avarijas ir sužeidžia bei pražudo žmones, sprendimus priima teismai. Kaip žinia, neretai jie būna itin švelnūs ir palankūs pažeidėjui, tiesiog piktinantys visuomenę.

Statistika rodo, kad praėjusiais 2013 metais Šakių rajone iš viso buvo sulaikyta 140 neblaivių vairuotojų, iš kurių net 47 prie vairo sėdo ne tik būdami girti, bet ir neturėdami vairuotojo pažymėjimo. Per šių 2014 metų penkis mėnesius iš viso jau įregistruoti 818 Kelių eismo taisyklių pažeidimai  ( pernai – 733). Šiemet iki birželio 1 dienos prie vairo sulaikyti 48 neblaivūs vairuotojai, įvyko 50 avarijų, iš jų 9 - dėl neblaivių vairuotojų kaltės. Net keturiose neblaivių vairuotojų sukeltose avarijose nukentėjo ar žuvo žmonės.  

Išeitis - itin griežtos bausmės

Prie įstatymo projekto svarstymo raginama prisidėti ir visuomenė, pareikšti savo pastabas bei nuomonę. Pasiteiravome, ką apie bausmių sugriežtinimą mano mūsų rajono gyventojai. Ne vienas kalbintas šakietis buvo nusiteikęs gana griežtai ir pritarė kuo griežtesnėms bausmėms „kelių ereliams“, - jei policija sulaikė girtą prie vairo, iš karto tokį vairuotoją reikėtų sodinti „už grotų“. Profesionalus automobilistas šakietis Valdas Stankūnas mano, jog pirmiausia didesnį dėmesį reikia skirti prevenciniam darbui. „Visi įgūdžiai ir požiūris į aplinkinius formuojamas nuo vaikystės,- mokykloje, šeimoje, vėliau - darbo aplinkoje. Baudimas su prevencija nieko bendro neturi. Manau, vien griežtesnėmis baudomis nieko nepasieksime. Jei suaugęs žmogus negerbia aplinkinių ir nelinkęs laikytis jokių taisyklių, net ir didžiausios baudos jo jau neperauklės“,- atvirai savo nuomonę išsakė V.Stankūnas. Pašnekovo nuomone, didžiausia atsakomybė tenka šeimai,- jei tėvas įsėdęs į automobilį užsisegs saugos diržą ir visada drausmingai vairuos, jo pavyzdžiu seks ir vaikai. Tuo tarpu Kudirkos Naumiesčio gyventojas, Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius įsitikinęs, kad girtiems vairuotojams neturi būti jokių nuolaidų, o atsakomybė už pakartotinus nusižengimus turi būti pati griežčiausia, - net laisvės atėmimas. „Vienareikšmiškai pasisakau už bausmių sugriežtinimą. Yra daug vairuotojų, kurie labai sėkmingai išsisuka nuo atsakomybės ir vėl daro tą patį,- vairuoja neblaivūs. Žinau konkretų atvejį, kai vaikinas, jau anksčiau avarijoje pražudęs žmogų, ir vėl sėdo girtas prie vairo, vėl padarė kitą avariją ir sužalojo kartu važiavusius draugus. Girti vairuotojai neturi išvengti atsakomybės, o tokių vairuotojų automobilius, kurie neblaivūs padaro avarijas ir sužeidžia žmones, reikia iš karto konfiskuoti. Mano manymu, girtas žmogus prie vairo,- tai potencialus žudikas kelyje“,- už kuo griežtesnes bausmes pasisakė naumiestietis R.Eikevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.