Rajono pareigūnai džiaugiasi kasmet vis gerėjančiais rezultatais

kvederevicius2
Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius praėjusią savaitę pristatė visuomenei praėjusių metų komisariato veiklos ataskaitą ir pasidžiaugė kasmet gerėjančiais veiklos rezultatais. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiais metais pirmą kartą nuotoliniu būdu organizuotas Šakių rajono policijos komisariato ataskaitinis susirinkimas, kuriame komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius pristatė visuomenei per metus nuveiktus darbus, pasidalino ateities planais. Nepaisant karantino ar kitokių iššūkių, pareigūnai savo darbe nuolat stengiasi tobulėti.

Praėjusiais metais rajono policijos komisariate dirbo 51 statutinis pareigūnas, iš kurių 26 vyrai ir 25 moterys, dar keturios darbuotojos –  vaiko auginimo atostogose. A. Kvederevičius pasidžiaugė, kad komisariato pareigūnai dirba su visiškai pakeista ginkluote – visi pareigūnai yra ginkluoti su „Glock“ markės pistoletais, naujomis neperšaunamomis liemenėmis, moderniomis vaizdo kameromis. Naujų tarnybinių automobilių šiais metais negauta.

Pareigūnams yra kuo pasidžiaugti – bendras nusikalstamumas šalyje pernai sumažėjo net 10 procentų. Tiesa, rajone 3 proc. padidėjo (2 tūkst. 323 atvejai ), bet tam įtakos turėjo, kad pareigūnai patys inicijavo papildomų tyrimų, susijusių su dokumentų klastojimu.

„Vykimų į pranešimus turi tendenciją mažėti, bet jeigu seniau miesto teritorijoje jų būdavo mažiau, tai šiais metais 2 proc. išaugo. Atitinkamai jų mažiau liko kaimiškose vietovėse. Tačiau jeigu galima pasigirti mažesnėmis apimtimis reagavimo, tai truputėlį išaugo registruojamų įvykių skaičius“, – pasakojo A. Kvederevičius.

Miesto ribose pareigūnai atvykdavo į A kategorijos įvykį per 6 min., o užmiestyje per 11 min., tam įtakos turi didelis rajono plotas. Mieste pernai buvo gauta 1 tūkst. 156 pranešimai apie įvykius, kur vyko pareigūnai, o užmiestyje – 1 tūkst. 824 pranešimai. Policijos komisariato viršininkas pateikė ir trijų mėnesių vizualinę geografinę pranešimų ataskaitą, kurioje atsispindi, kiek iš kurios teritorijos daugiausiai (ar mažiausiai) skambinta bendruoju pagalbos telefonu 112.

Anot komisariato viršininko, džiugu, kad pastaruosius trejus metus auga nusikalstamų veikų ištyrimo rodikliai ir šiuo metu rajono komisariatas yra šiuo rodikliu geriausias visoje apskrityje – rodiklis siekia netgi 68,9 proc.

Šiais metais rajono pareigūnai skina laurus tarp kitų apskrities komisariatų išaiškindami nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinių medžiagų platinimu ar vartojimu – iš viso pernai ištirta 14 tokių veikų, o pareigūnai daug dėmesio skyrė ir šių nusikalstamų veikų vykdytojams – platintojams bei vartotojams. Anot A. Kvederevičiaus, ne tiek svarbu nustatyti asmenį, kuris turi tų medžiagų su savim, bet svarbu rasti tą, kuris jam pardavė narkotikų ir kas jas platina. Tokių atvejų pernai registruota 133, iš jų, kas platino narkotines medžiagas, išaiškinta net 40 atvejų.

Džiugi žinia ir ta, kad rajone net 60 proc. sumažėjo vagysčių, o ištirta jų buvo net 13 proc. daugiau nei užpernai. Vagysčių ištyrimo rodikliu rajono komisariatas pirmauja apskrityje jau trejus metus iš eilės. Anot viršininko, mažėjančiam vagysčių skaičiui įtakos galbūt turėjo ir pandeminė situacija, karantinas.

Skaudžiausios statistikos taip pat neišvengta – pernai rajono keliuose žuvo du žmonės, užpernai keliuose žuvo septyni, iš viso rajone pernai nustatyti 2 tūkst. 159 Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai, tad statistiškai žiūrint kas 13-tas rajono gyventojas padaro po KET pažeidimą per metus. Šuo aspektu, anot viršininko, policija daugiau kreipia dėmesio į tuos atvejus, kada galima padaryti tiesioginį poveikį eismo saugumui, t.y neblaivūs vairuotojai, vairuotojai, neturintys vairuotojo pažymėjimo, chuliganiškas vairavimas.

Dar vienas rekordas, kuriuo gali pasigirti rajono komisariato pareigūnai, – sulaikyto ar paimto nelegalaus alkoholio kiekiai pernai, lyginant su ankstesniais metais, išaugo net du kartus. Pernai buvo išaiškinti keturi naminukės fabrikėliai. Taip pat surasti ir išaiškinti legalaus alkoholio prekybininkai, kurie tai darė šešėlyje, t.y. nelegaliai. Daugiau sulaikyta kontrabandinių cigarečių, kurios buvo slepiamos netgi elektros skydinėje arba apvyniotos apie moters kojas.

Visuomenei aktuali tema – smurtas artimoje aplinkoje. Kalbėdamas šiuo klausimu A. Kvederevičius pabrėžė, kad pareigūnai gavę tokį pranešimą visada vyksta į vietą, o tokių pranešimų pernai gauta 551, iš jų 142 atvejais pradėtas ikiteisminis tyrimas, sulaikyta apie 100 smurtavusių asmenų.

Pandemijos metu, kada policijos pareigūnams teko itin didelis papildomo darbo krūvis ir nemenki iššūkiai, anot komisariato viršininko, neįkainojama buvo policijos rėmėjų arba pasieniečių pagalba bei sklandus bendradarbiavimas su savivalda ir seniūnais. Per 2020 m. buvo fiksuota 122 karantino reikalavimų pažeidimai: 31 atvejis dėl kaukių nedėvėjimo, 18 saviizoliacijos pažeidimų, 69 kontakto pažeidimai bei keturi prekybos taisyklių pažeidimai.

Nepaisant to, kad pareigūnai dėl karantino susidūrė su dideliais iššūkiais, visuomenė jų veiklą vertina vis dar labai pozityviai (79 proc. gyventojų jaučiasi saugiai), o tą įrodo ir realūs žmonių darbai, kai į eismo judėjimo kontrolės postus žmonės pareigūnams vežė kavą, vaišino pyragais ir kitais gardumynais. Policija pasitiki taip pat nemažas gyventojų skaičius – 73 proc., o 179 rajono gyventojai deklaravo savo asmenines vaizdo stebėjimo kameras, kurios reikalui esant pareigūnams padeda greičiau išaiškinti įvairias veikas. Komisariato pareigūnai nuolat tobulinasi ir dalyvauja šiuo metu keturiuose veiklos tobulinimo projektuose. Marijampolės apskrities vyriausiojo komisariato  viršininkas Harimantas Poškevičius, pristatydamas apskrities pareigūnų darbo rezultatus, pasidžiaugė, kad rajono pareigūnai nuolat dalyvauja įvairiose sportinėse, komandinėse varžybose bei dažnai būna tarp nugalėtojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.