Bendruomenės ir policija ieškojo glaudesnio bendradarbiavimo

bendruomenes_policijaAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 21 dieną Šakių policijos komisariate įvyko  bendruomenių centrų pirmininkų ir policijos darbuotojų susitikimas. Jame Mindaugas Akelaitis, laikinai einantis Šakių policijos komisariato viršininko pareigas, susirinkusiesiems papasakojo apie kriminogeninę situaciją rajone,  siūlė glaudesnio bendradarbiavimo galimybes per saugios kaimynystės kūrimą ir policijos rėmėjų būrimąsi.

Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato darbuotojai bendravo su bendruomenių pirmininkais, patarė, kaip patiems susikurti saugią aplinką, kaip elgtis konkrečioje situacijoje.

Situacija nėra blogesnė

Susitikime su bendruomenių atstovais M.Akelaitis patikino, kad kriminogeninė situacija rajone nėra blogesnė negu ankstesniais metais, nei kažkuo labai pablogėjo, nei pagerėjo - nusikaltimų skaičius labai panašus. „Jei kas drįstų pasakyti, kad pas mus labai baisu, tai pasakyčiau, kad tas žmogus nežino situacijos arba sąmoningai skleidžia dezinformaciją, - teigė policijos viršininkas, kviesdamas susirinkusiuosius išsakyti problemas ir jas čia pat vietoje aptarti. - Kaip komisariato vadovas, sieksiu, kad ryšys su bendruomenėmis būtų tampresnis. Visus nusikalstamus atvejus reikia traukti į paviršių. Suprantu, kad kartais būna gaila vaikų, gaila tėvų, kurie už savo blogus poelgius bus nubausti, nenorite tapti skundikais, tačiau nereikėtų šių problemų auginti. Neleiskime jaunimui užaugti tokiam, kuris jaučiasi nebaudžiamas. Apie nedidelį įvykį siūlyčiau pranešti apylinkės inspektoriams - dažnai pokalbiai su tvoras išlaužiusiu jaunimėliu paveikia teigiamai. Jei nenorite pasakyti savo pavardės ir likti anonimais, turite teisę neprisistatyti.“
 
Bendradarbiaus glaudžiau

Iš tiesų, policijos bendradarbiavimo su bendruomenėmis išmatuoti neįmanoma. Viršininko teigimu, jie mielai sutinka dalyvauti visuose rajone organizuojamuose  renginiuose ir akcijose. „Esame atviri. Jei manote, kad policijos dalyvavimas būtų naudingas, kvieskite, visada padėsim ir dalyvausim, - prižadėjo M.Akelaitis. - Policijos ekipažas pravažiuos per kiekvieną gyvenvietę, jei žmonės nuo to jaučiasi saugesni, nors, mano manymu, tas pravažiavimas apčiuopiamos naudos neduoda.“ Policijos viršininkas, kalbėdamas apie norus ir realias galimybes, pasiūlė bendruomenėse rasti savo žmonių, kurie norėtų tapti policijos rėmėjais - tai būtų realiausia išeitis palaikant tvarką kaimuose.  Tai turėtų būti rimti žmonės, kurie policijos rėmėjo statusu nepiktnaudžiautų tokiose situacijoje, kai, pavyzdžiui, patys pažeidžia eismo taisykles – važiuoja neužsisegę saugos diržų ar viršija greitį. Kol kas žmonės gana vangiai imasi šios visuomeninės veiklos - šiandien rajone įregistruoti tik 56 policijos rėmėjai. Pasak Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkės Grinutės Šnirpūnienės, bendruomenių lyderiai, kasdien bendraujantys su  su savo krašto žmonėmis,  geriausiai žino situaciją gyvenamojoje teritorijoje ir todėl jie gali daugiausiai  padėti  policijai užtikrinant kaimo žmonių saugumą.

Bursis į saugias kaimynystes

Policijos darbuotojai pabrėžė, kad mūsų gyvybė ir mūsų turto saugumas priklauso tik nuo mūsų pačių, todėl kvietė visas bendruomenes, visų kaimų gyventojus bendrauti tarpusavyje ir burtis į saugias kaimynystes, sudarant sutartį su Šakių rajono policijos komisariatu. „Saugi kaimynystė“ – tai nusikaltimų prevencijos programa, kai kaimynai prižiūri ir rūpinasi vienas kito saugumu bei kilnojama ir nekilnojama nuosavybe, taip sukurdami saugesnę gyvenamąją aplinką. Šiuo metu mūsų rajone yra įregistruota dešimt saugių kaimynysčių: Sudarge, Pervazninkuose, Slavikuose, Rociškiuose, Voveriuose, Veršiuose, Plokščiuose, Gelgaudiškyje, Lukšiuose ir Šakių miesto vieno S.Banaičio gatvės namo bendrijoje. „Šventės, išvykos, ilgieji savaitgaliai... Namus tenka palikti be priežiūros, - konstatavo faktą Prevencijos poskyrio viršininkas Vidmantas Skeirys. – Jei kaimynas kaimyną prisižiūrėtų, vagysčių ir kitokių bėdų kiltų mažiau. Bendruomenė saugiai gyventų, vieni kitus pažinotų, nelaimei iškilus, turėtų kontaktus ir žinotų, kur kreiptis.“
G.Šnirpūnienė patikino, kad tokio susitikimo, bendruomenių ir policijos bendradarbiavimo aspektų aptarimo  labai reikėjo. „Džiugu, kad Šakių rajono policijos komisariato vadovas ieško kontaktų su bendruomenių pirmininkais, stengiasi įsiklausyti  į žmonių nuomonę. Manau, gavome pakankamai informacijos, kaip galėtume patys susikurti aplink save saugią aplinką savo gyvenvietėse turėdami policijos rėmėjus, susikurdami saugias kaimynystes.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.