Vaiko pakratymas mokykloje spręsis teisme

siesartenaiGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Užsitęsęs Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus septintoko konfliktas su ketvirtoku baigėsi kreipimusi į teisėsaugininkus. Tokį žingsnį nuspręsta žengti iš karto po to, kai namo grįžęs septintokas mamai pasiskundė, kad mokykloje jį apstumdė ketvirtoko mama. Kadaise dviejų šeimų dėl vaikų nutrūkusi draugystė ir užviręs konfliktas, panašu, bus sprendžiamas teisme.
 
Nuotr. Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriuje svetimo vaiko paauklėjimas baigėsi kreipimusi į teisėsaugininkus.   
 
Konfliktas įvyko koridoriuje
 
Spaudoje pasirodžiusi informacija: „Vasario 12 dieną į policiją su pareiškimu kreipusis Vabalniškių kaimo gyventoja J. K. pranešė, jog vasario 8 dieną, apie 13.15 val., grįžęs iš Siesartėnų pagrindinės mokyklos, jos sūnus pasakė, kad jį mokyklos kompiuterių klasėje apstumdė ir paėmusi už rūbų į sieną trenkė ketvirtos klasės mokinio mama“ papiktino Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus administraciją. Mokyklos direktoriaus pavaduotojos ugdymui pareigas laikinai einanti Laima Venskaitienė prašė paneigti spaudoje pasirodžiusią informaciją apie incidento vietą. „Mūsų mokyklos kompiuterių klasė yra atrakinama tik mokomiesiems tikslams ir tėvai bei kiti asmenys į ją patekti negali. Mokiniai kompiuterių klasėje visada būna tik su mokytojais“, - aiškino L. Venskaitienė.

Nesutinka su kaltinimais

„Nesuprantu, kodėl mokykla tai neigia, nes iš tikrųjų taip ir buvo,- kalbėjo skundą parašiusio septintoko mama J. K. – Grįžęs namo vaikas papasakojo, kas nutiko. Tuomet kreipiausi į mokyklą, bet ji nieko nedarė. Taip gavosi, kad parašiau pareiškimą“. Moteris kreiptis į policiją sprendimą priėmė pasitarusi su Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais. Skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė patikino, jog bet kokiu smurtiniu atveju būtina pranešti policijai.

Tad nuo ko viskas prasidėjo? Būtent vasario 8-ąją, pasak ketvirtoko tėčio, mokykloje tarp jo vaiko ir septintoko, kuris auklėtojos apibūdinamas kaip mėgstantis užkabinėti kitus, kilo muštynės. Dėl ketvirtoko patirtų sužalojimų tėvai buvo priversti kreiptis į medikus. Netrukus apie jo sužalojimą buvo pranešta ir policijai.

Tądien mokykloje vyko tėvų susirinkimas ir, kaip tyčia, ketvirtoko mama I. J. koridoriuje sutiko vaiko skriaudėją, sugebėjusį necenzūrine fraze įžeisti moterį. Ši pritrūkusi kantrybės užsimojo paauglį kiek pamokyti. Dabar smurto prieš vaiką panaudojimu kaltinama I. J. tvirtina, jog septintoko mamos pareiškime yra tik dalis tiesos. „Tiesiog  koridoriuje aš jį nutvėriau už rankos ir paklausiau, kodėl taip elgiasi. Kad į sieną trenkiau – tai čia visiška nesąmonė“,- teigė apkaltinta moteris.  

Paprašyta mokykloje susidariusią situaciją pakomentuoti socialinė pedagogė Kristina Šuopytė kalbėjo: „Kadangi tądien vyko tėvų susirinkimas, buvo sutrumpintos pamokos. Septintokui liepiau eiti namo. Jis atsakė: „Ką aš ten veiksiu“. Vaikai nenori po pamokų eiti namo. Jei tas vaikas būtų išėjęs namo, šito įvykio būtų neįvykę“. Socialinė pedagogė vienareikšmiškai pabrėžė, kad prie svetimo vaiko jokiais būdais negalima kišti rankų. Vaiko teisių skyriaus specialistai pripažįsta, jog retai tenka susidurti su tokiais atvejais, kai mokykloje tėvai vykdo teisingumą.
 
Pasigedo mokyklos pozicijos

Pareiškimą dėl septintoko sužalojimo parašiusi J. K. tikino pasigedusi mokyklos veiksmų sprendžiant jau kurį laiką besitęsiančius vaikų nesutarimus. „Jeigu vaikas kažką padaro mokykloje, mes visuomet atliekame savo pareigas. Bet, jeigu vaikai tarpusavyje pykstasi mokykloje – tai nėra iki galo išsprendžiama. Ateini, pasikalbi, išeini ir vėl tas pat. Tie vaikai visi pasiutę, o kiekvieni tėvai, aišku, tik savo vaiką gina. Dažnai net neišsiaiškina, kas įvyko, koks vaiko elgesys“, - teigė aštuonis vaikus auginanti J. K. Tuo pačiu kaltinamoji I. J. pridūrė: „Iš mokyklos išvis nebuvo jokios reakcijos. Niekas mudviem nepranešė, kad vaikai konfliktuoja. Tiesiog slepiama, kad vyksta tokie dalykai“.

Mokyklos socialinė pedagogė kategoriškai paneigė tokius teiginius. Pasak jos, jeigu tarp vaikų įvyksta konfliktas, ateina pasiskųsti, niekada nenusisukama. „Šie vaikai jau seniai tarpusavyje konfliktuoja. Stengiamės ir gražiai kalbėtis ir su mokytojais, ir su vaikais. Ir per savaitėles prieš smurtą šnekamės, bet vis tiek rankeles niežti ir viskas. Nė nuo vieno vaiko tikrai nenusisukome“, - teigė socialinė pedagogė, pridurdama, kad vaikų nesutarimo priežastys slypi tiesiog jų šeimose. Beje, dar visai neseniai šios šeimos sugyveno darniai. Atviraudamas ketvirtoko tėtis patikino, kad nesantaika tarp šeimų užvirė tik dėl vaikų.

Septintoko mama laukia policijos panešimo, kada reikės vykti į teismą. Kaltinimai gresia pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. - Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas. Straipsnio 2 dalyje numatyta, kad tam, kas ėmėsi neleistinų veiksmų prieš mažametį arba kankino nukentėjusį asmenį, gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.