Šakių rajono apylinkės teismas dirbo įprastu ritmu

teismas2Šakių rajono apylinkės teismas, kuriam nuo praėjusių metų liepos mėnesio vadovauja laikinai teismo pirmininkės pareigas einanti Lina Antanaitienė, pakeitusi ilgametį teismo vadovą Arturą Rauktį, pateikė 2012 metų veiklos ataskaitą. Joje apžvelgiamas teismo veiklos administravimas, struktūra ir finansavimas, pateikti išsamūs duomenys apie išnagrinėtas bylas bei teisėjų darbo krūvius.
 
Šakių rajono apylinkės teismas yra bendrosios kompetencijos teismas, nagrinėjantis civilines, baudžiamąsias bei administracinių teisės pažeidimų bylas, kurios įstatymais priskirtos apylinkės teismo kompetencijai. Įstatymų nustatytais atvejais apylinkės teismo teisėjai atlieka ir ikiteisminio tyrimo teisėjo bei kitas apylinkės teismo kompetencijai įstatymų priskirtas funkcijas.

Praėjusių metų liepos 11 dieną Šakių rajono apylinkės teisme įvyko vadovų kaita: baigėsi ilgamečio teismo pirmininko Arturo Raukčio kadencija, todėl jis buvo atleistas iš užimamų pareigų. Atsižvelgiant į tai, kad teisėja Lina Antanaitienė turėjo didžiausią teisėjo darbo stažą, jai pavesta laikinai vadovauti teismui, kol Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu bus paskirtas naujas teismo pirmininkas.

2012 metais Šakių rajono apylinkės teisme dirbo 21 darbuotojas: keturi teisėjai, devyni karjeros valstybės tarnautojai (du teisėjo padėjėjai, finansininkas, raštinės vedėjas, teismo administracijos sekretorius ir keturi teismo posėdžių sekretoriai), aštuoni asmenys, dirbantys pagal darbo sutartis (informatikas, archyvaras, specialistas, sekretorius, ūkvedys, dvi valytojos ir kiemsargis). Darbuotojų kolektyvo amžiaus vidurkis - 43,8 metai.

Teisėjas Arturas Rauktys šiame teisme dirba nuo 1993 metų lapkričio 9 dienos, teisėja Lina Antanaitienė – nuo 2000 metų gegužės 1 dienos, teisėja Loreta Masevičiūtė – nuo 2008 metų gruodžio 18 dienos, teisėja Judita Sungailaitė – nuo 2010 metų birželio 4 dienos. Vidutinis teisėjo darbo stažas teisme 9,4 metai. Per praėjusius metus jie išnagrinėjo 1 885 bylas, 660 prašymų bei kitokių dokumentų. Iš viso per 2012 metus gauta 2509 bylos ir dokumentai, t.y. 305 mažiau nei 2011 metais. Iš 2012  į 2013 metus persikėlė septynios bylos, nagrinėjamos ilgiau kaip metus: penkios civilinės ir dvi baudžiamosios.

Daugiausia per praėjusius metus išnagrinėta civilinių bylų – 1 169 (94 bylomis mažiau nei 2011 metais). Net 93,6 proc. civilinių bylų nagrinėjimas truko trumpiau nei šešis mėnesius, 5,2 proc. – iki vienerių metų, 1,2 proc. – ilgiau nei metus. Daugiausiai išnagrinėta civilinių bylų, kurios nagrinėjamos ypatingosios teisenos tvarka (714), kylančių iš šeimos teisinių santykių (264), ir tokių, kuriose keliami reikalavimai, susiję su prievolių teise (207). Apeliacinės instancijos teismui buvo apskųsta 18 sprendimų, iš kurių vienas buvo pakeistas, vienas - panaikintas. Bendras priimtų sprendimų stabilumas – 99,91 proc.

Per 2012 metus teisme išnagrinėtos 129 baudžiamosios bylos ir 78 teikimai bei prašymai baudžiamųjų bylų vykdymo procese, t.y. penkiomis bylomis ir dvylika teikimų bei prašymų daugiau nei išnagrinėta 2011 metais. Daugiausiai kaltinimų buvo dėl baudžiamųjų nusižengimų ar nusikaltimų nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams – 59 bylos. Dėl nusikaltimų žmogaus sveikatos sutrikdymui  - 19, dėl nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų viešajai tvarkai – 18, dėl baudžiamųjų nusižengimų transporto eismo saugumui – 11 bylų. Net 85,3 proc. baudžiamųjų bylų išnagrinėta per pusės metų laikotarpį, 10,1 proc. – nuo šešių mėnesių iki metų, 4,6 proc. bylų nagrinėjimas užtruko ilgiau nei vienerius metus. Apeliacine tvarka buvo apskųstas 21  nuosprendis, tik vienas iš jų buvo pakeistas. Bendras teismo priimtų sprendimų stabilumas – 100 proc. 2012 metais Šakių rajono apylinkės teisme gauta 360 ikiteisminio tyrimo dokumentų, išnagrinėti – 352, t.y. 14 dokumentų daugiau nei 2011 metais. Daugiausiai – 159 prašymai dėl procesinių prievartos priemonių skyrimo, 42 - dėl kardomosios priemonės skyrimo ar pratęsimo, 41 – dėl suėmimo skyrimo ar pratęsimo.

Per praėjusius metus teisme buvo baigtos 587 administracinių teisės pažeidimų bylos ir 205 prašymai, t.y. 151 byla ir 22 prašymais mažiau nei 2011 metais. Daugiausiai tai bylos dėl kelių eismo taisyklių pažeidimų, kelių ūkio bei ryšių srityje (231 kaltinimas), dėl viešosios tvarkos pažeidimų (120 kaltinimų) bei nustatytų valdymo tvarkos pažeidimų (85 kaltinimai). Išnagrinėtose administracinių teisės pažeidimų bylose skirtos šios administracinės nuobaudos: 47 įspėjimai, 411 baudų, 79 daiktų ir pajamų konfiskavimai, 99 specialiosios teisės atėmimai, 10 baudos pakeitimų nemokamais viešaisiais darbais, 29 areštai, 2 turtinio nuostolio atlyginimai.

Šakių rajono apylinkės teismo veiklos ataskaitos duomenimis per 2012 metus daugiausiai bylų ir dokumentų išnagrinėjo teisėja L. Masevičiūtė (766), mažiausiai – teisėjas A.Rauktys (497). Teisėja J. Sungailaitė išnagrinėjo 645 bylas bei dokumentus, teisėja L. Antanaitienė – 637. Didžiausią kiekį bylų (522) arba 27,7 proc. visų baigtų bylų per praėjusius metus išnagrinėjo teisėja Lina Antanaitienė. Teisėja J.Sungailaitė – 507 bylas arba 26,7 proc. Mažiau bylų – po 428 arba po 22,7 proc. išnagrinėjo teisėjai L.Masevičiūtė ir A.Rauktys.

Siekiant didinti atvirumą visuomenei, plačiau ją supažindinant su teismo ir teisėjų darbu, Šakių rajono apylinkės teismas bendradarbiauja su kitomis teisėsaugos institucijomis,  rajono žiniasklaida,  rengia susitikimus su rajono bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviais, pasienio užkardų ir policijos komisariato atstovais, organizuoja kasmetinius tradicinius renginius, skirtus Civilinės teisės ir Konstitucijos dienai paminėti. Šakių seniūnijos kvietimu prisijungė prie šalyje vykusios akcijos „Darom – 2012“ dalyvių ir rinko šiukšles šakiečių pamėgtoje poilsiavietėje prie Valiulių tvenkinio.

2012 metais Šakių rajono apylinkės teismui buvo patvirtinta 1059, 2 tūkst. litų asignavimų, iš jų: 710,5  tūkst. litų skirta darbo užmokesčiui, 219,9 tūkst. litų - socialinio draudimo įmokoms, 124,9  tūkst. litų - prekėms ir paslaugoms, 3,9 tūkst. litų - socialinėms išmokoms. Nors metų pradžioje trūko apie 24 tūkst. litų atlyginimams išmokėti, lėšų trūkimo darbo užmokesčiui pavyko išvengti dėl darbuotojų kaitos, net penkis mėnesius buvo neužimtas sekretoriaus etatas, ligos laikotarpiu neišmokant priedų ir priemokų už papildomų funkcijų atlikimą, pavaduojant sergantį darbuotoją. Per praėjusius metus buvo perkamos tik gyvybiškai būtinos kanceliarinės prekės, nes kitoms prekėms nepakako lėšų. Metų pabaigoje, papildomai gavus 11 tūkst. litų asignavimų prekėms ir paslaugoms padengti, iki 6,1 tūkst. litų buvo sumažintas teismo kreditinis įsiskolinimas, kurio didžiausią dalį sudarė skolos už šildymo paslaugas.
 
Šakių rajono apylinkės teismo ir „Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.