Policijos nuomone, rajone gyventi – saugu

policija autoGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Pirmą kartą rajono tarybos posėdyje kalbėjęs Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis politikams pristatė komisariato darbą. Anot komisaro, šiandien rajone gyventi saugu, tačiau saugumo klausimas prioritetu turi būti ne tik policijai, bet ir rajono valdžiai.  
 
Nuotr. Pastaruoju metu rajono keliuose vis dažniau tenka regėti patruliuojančius policijos ekipažus.
 
Ištisą parą dirba penki pareigūnai
 
„Po aštresnių įvykių tenka išgirsti, kad jūsų ten labai daug ir ką jūs ten veikiate“, - pirmą kartą tarybos posėdyje apie policijos darbą rajone kalbėjo komisariato viršininkas M. Akelaitis. Šiandien rajono policijos komisariate dirba 85 žmonės, iš kurių keturi yra tėvystės atostogose. Iš realiai dirbančio personalo apie 20 žmonių tiria nusikaltimus, nagrinėja bylas, apie 30 pareigūnų darbuotojų dirba gatvėse. Šiemet, intensyviu dokumentų keitimo laikotarpiu, Migracijos poskyryje įtemptai dirba penki žmonės. Likusį komisariato kolektyvą, apie dešimt žmonių, sudaro apylinkių inspektoriai ir vadovai. „Po skaudžių įvykių planuojame, kad komisariate ištisą parą dirbtų penki žmonės, jie vyktų į visus įvykius, patruliuotų gatvėse. Neduok, Dieve, tokių situacijų, kada sutampa vienu metu keli įvykiai ir mes neturime kaip sureaguoti“, - tikino M. Akelaitis.

Ragina bendrai kurti saugumą

Kaip pabrėžė komisaras, rajone kriminogeninė situacija nei gerėja, nei prastėja. Šiemet, kaip ir pernai tokiu pat metu, iki gegužės 29 dienos policija gavo 1900 įvairių pranešimų. Per tą patį laikotarpį ikiteisminių tyrimų pernai buvo pradėta apie 250, šiemet – 230. „Lyginant su dar ankstesniu laikotarpiu, situacija nepasikeitė. Traktuočiau, kad mes labai saugiai gyvename“, - sakė M. Akelaitis. Beje, šiemet policija daug daugiau žmonių nubaudė administracine tvarka. Pasak viršininko, didesnis dėmesys skiriamas girtaujantiems viešosiose vietose. Jeigu pernai administracinių protokolų surašyta 500, tai šiemet – daugiau nei 1000. Akivaizdu, kad girtaujantys, socialinės rizikos asmenys yra pagrindinis policijos pareigūnų darbo objektas. „Yra  tokia tvarka, jeigu į ligoninę pristatytas sužalotas žmogus, reikia būtinai priimti sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą, ar ne. Pernai turėjome virš 100 susižalojimų, 70 proc. tų atvejų buvo neblaivūs asmenys. Tai reiškia tik pusė žmonių galėjo susižaloti, patirti traumą. Visi kiti buvo neblaivūs. Tai yra akivaizdžios šios problemos pasekmės“,- kalbėjo M. Akelaitis. Policija pasiruošusi tiek su bendruomenėmis, tiek su savivaldybės darbuotojais ieškoti socialinių problemų sprendimo būdų. „Norėčiau, kad saugumas pas jus būtų prioritetas ne vien tik tada, kai atsitinka skaudūs įvykiai, bet ir kasdienėje veikloje“,- į rajono politikus kreipėsi M. Akelaitis. Komisariato darbuotojai ištiria apie 70 proc. nusikalstamų veikų. Apskrities mastu toks nusikaltimų išaiškinamumas yra pats aukščiausias, tačiau respublikoje šakiečiai įsitvirtinę apie vidurį.

Pasinaudodamas proga į politikus kreipęsis komisaras prašė pagal galimybes skirti lėšų kuro įsigijimui ir transporto išlaikymui. „Pirmiausia policija neveiktų be darbuotojų, antra – be transporto. Prašau jūsų paieškoti galimybių ir skirti lėšų, kad galėtume dirbti daugiau ir efektyviau“, - kalbėjo M. Akelaitis, pridurdamas, jog nuvažiuoti 100 km atstumui tenka skirti apie 40 litų.  

Iš politikų lūpų - pagyros policijai

Pastaruoju metu rajono keliuose vis dažniau tenka regėti patruliuojančius policijos ekipažus. Už tai dėkodamas tarybos narys Tomas Skaizgirys kalbėjo: „Jau kiti pradeda ir nervintis, nes nuobaudų gauna už diržą ar šviesas. Bet tai nėra blogai. Reikia suprasti, kad tai saugo mūsų gyvybes“. Tuo pačiu politikas komisaro teiravosi, ar rajono žmonės yra sąmoningi, aktyviai praneša apie įvykius, galimus nusikaltimus. „Galiu pasakyti, kad gyventojai skambina ir praneša ne vien tik tai apie Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Bet tos informacijos niekada nebūna per daug. Raginu žmones, kad tikrai netylėtų ir skambintų 112. Jeigu kas klausia jūsų pavardės, galite šito nesakyti, o pranešę informaciją tiesiog padėti ragelį. Tokia pozicija yra mūsų generalinio komisaro. Policija, atsižvelgdama į tai, kiek turi pajėgų, maksimaliai reaguoja į visus įvykius“, - sakė komisaras.

Tarybos narys Mantas Puskunigis teiravosi, kas daroma dėl liaudyje vadinamų taškų, įžūliai prekiaujančių nelegaliu kuru, rūkalais. „Jūs palietėte pakankamai skaudžią temą. Ne paslaptis, Lietuvoje žmonės nėra linkę dalintis tokia informacija“, - teigė komisariato viršininkas, pridurdamas, jog tokius pažeidimus sunku nustatyti, bet darbas vyksta. Mat pasitaiko, kad sankcijos yra taikomos ir legalioms prekybos įmonėms, kurios pažeidžia akcizinių prekių prekybos taisykles.

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius dar kartą priminė, jog Šakių miesto atkarpoje (nuo degalinės „Lukol“ iki miesto pabaigos), kurioje įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas, reikėtų pastatyti kelio ženklą, leidžiantį važiuoti 70 km/h greičiu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.