Ir mažutė žarija gali tapti didžiulio gaisro priežastimi

kurenkime saugiaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Rajone kasmet vykdomos  prevencinės akcijos „Kūrenkime saugiai“, kurių metu priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su seniūnijų darbuotojais lankosi socialiai remtinų bei socialinės rizikos šeimų būstuose. Akcijos tikslas – padėti žmonėms apsisaugoti nuo gaisrų, kylančių dėl krosnių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Namuose gaisras gali kilti ir dėl vienos mažos žarijos, iškritusios iš netvarkingos krosnies.
 
Nuotr. Reido metu Lekėčių seniūnijoje pareigūnas R. Pavalkis  aplankė 21 būstą, suteikė konsultacijas 69 gyventojams, iš jų 23 vaikams. Pastabų iš inspektoriaus sulaukė ir namų šeimininkė Ilona Adomaitienė.
 
Statistika rodo, kad praėjusiais metais Šakių rajone kilo beveik 200 gaisrų, žuvo 5 žmonės.  Šiais metais jau įregistruoti 9 gaisrai. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinio priešgaisrinės priežiūros poskyrio vyresnysis inspektorius Rolandas Pavalkis pastebėjo, kad prasidėjus šildymo sezonui itin daug gaisrų kyla dėl pačių gyventojų kaltės. Kiekvienas rajono gyventojas turi žinoti ir griežtai laikytis svarbiausių priešgaisrinių saugos taisyklių. „ Senyvo amžiaus  žmonės, gavę pastabų ir patarimų, ištaiso klaidas, pasiremontuoja griūvančias krosnis, o girtaujančios šeimos, pasižadėjusios apsitvarkyti, paprastai savo pažadų neištesi“,- pasakojo prevencinius  patikrinimus rajone vykdantis R.Pavalkis. Anot jo, neretai tokiose šeimose trūksta elementarios tvarkos ir geros šluotos. „Tie patys pažeidimai kartojasi,- ant karštos krosnies džiovinamos malkos, pačios krosnys kiauros, kaminai nevalyti, elektros instaliacija sena“,- sakė pareigūnas.
 
Bulvių lupenos - puiki priemonė kaminams pravalyti

Šįkart kartu su inspektoriumi R.Pavalkiu lankėmės Lekėčių seniūnijoje. Mus lydėjo ilgametė Lekėčių seniūnijos socialinė darbuotoja Alvyda Kirkickienė, puikiai pažįstanti visas socialinę paramą gaunančias seniūnijos šeimas. Pirmasis sustojimas - Novaraisčio kaimas, daugiabutis socialinis būstas. Aplankę keletą butų, įsitikinome, jog pastatas ir butai seniai nematę remonto, gyventojams trūksta lėšų ne tik griūvančioms krosnims susiremontuoti, bet ir kiauroms sienoms ar lūžtančioms grindims susitvarkyti. „Mūsų vykdomų prevencinių priemonių tikslas yra ne bausti, o padėti gyventojams išvengti gaisrų, traumų ir žūčių,“- sakė R.Pavalkis.

Daugiabutyje gyvenančių Violetos ir Arūno Drevininkaičių  namuose rajono priešgaisrinės tarnybos inspektorius didesnių pažeidimų nepastebėjo. Šeimininkams jis priminė, kad nuo virtuvėje malkomis kūrenamos viryklės (plytos) iki patalpoje esančių degių medžiagų turi būti  1,25 metro atstumas. Dar vienas patarimas,- įsirengti kambariuose autonominius dūmų signalizatorius, kurie tikrai nėra brangūs ( vienas kainuoja apie 29 litus). Norint,  kad kaminai mažiau užsineštų suodžiais, reikėtų retkarčiais ant žarijų užmesti bulvių lupenų. Tai puiki prevencinė priemonė kaminų valymui, nes gana brangiai kainuojančiuose specialiuose milteliuose pagrindinė sudėtinė dalis taip pat yra krakmolas. Inspektorius priminė, kad užsidegus kaminui, ant degančių žarijų galima pilti druskos arba po truputį iš purkštuvo purkšti vandenį. Negalima vandenį pilti į patį degantį kaminą ar uždengti kaminą, nes gali įvykti sprogimas. Jei krosnis kūrenama kasdien, dūmtraukius reikia valyti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti nutinkuoti ir išbalinti kalkių skiediniu ar kitokiais dažais. Kodėl? Jei dūmtraukyje atsiras įtrūkimų ar plyšių, jie bus greičiau pastebimi.  Gaisras gali kilti, kai krosnys yra tiesiog perkaitinamos.

Klaidas pripažįsta ir žada pasitaisyti

Reido metu inspektorius R.Pavalkis visus gyventojus perspėjo, jog negalima malkų ar kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jos įrengti nedegų pagrindą. Jo matmenys turi būti ne mažesni kaip 500×700 mm. Jei norite išvengti gaisro, tai kūrenantis krosniai, židiniui ar degant viryklei, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams.

Pirmajame namo aukšte su šeima gyvenanti Daiva Sprainaitienė prisipažino, kad iki šiol jos vyras taip ir nesugebėjo nuimti medinių lentelių, kurios yra prie pat virtuvėje kūrenamos krosnies (plytos) durelių. Pavojus akivaizdus, juolab, kad pro krosnies plyšius jau matosi ugnis. Pensininkė Birutė Sakalauskienė skundėsi, kad nėra už ką sutvarkyti griūvančios krosnies ir išvalyti kaminą, nes ji viena gyvena tik iš pašalpos ir menkutės 70 litų našlės pensijos.

Ilonos ir Žydrūno Adomaičių daugiavaikei šeimai, gyvenančiai sodyboje prie pat miško, malkų tikrai niekada nepritrūksta, namuose šilta. Deja, inspektorius turėjo namų šeimininkams pastabų,- prie krosnies durelių taip ir neatsirado skardos lapo, o virš viryklės  buvo sukabinti skalbiniai. „Jei netyčia ant karštos plytos užkristų nors vienas džiūstantis drabužis, lengvai kiltų gaisras“,- pastebėjo inspektorius.

Reido metu inspektorius taip pat atkreipė gyventojų dėmesį į elektros instaliacijos priešgaisrinę būklę. Būstų šeimininkai sulaukė ne tik naudingų patarimų ir konsultacijų, bet ir griežtesnių įspėjimų, visiems buvo išdalinti lankstinukai, kaip išvengti gaisro ir kitų skaudžių nelaimių namuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.